Panik Atak Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Neler?

Panik atak, açık bir neden ve gerçek bir tehlike olmaksızın ani ve yoğun bir şekilde ortaya çıkan korku ve kaygı duygusu olarak tanımlanır. Herkesin yaşayabileceği bir korku hali olmakla birlikte, belirtileri 10 dakika içerisinde zirveye gelir ve ardından zamanla azalır. Kişi, tehlikenin yaklaştığını, kontrolünü kaybettiğini ve öleceğini hissederek bu durumdan kaçma hissi ile güdülenir. Bazı durumlarda art arda veya normalden uzun süreli ataklar da görülebilir.

Panik atağın belirtileri, titreme, bulantı, göğüs ağrısı, çarpıntı, ölüm korkusu, kontrolü kaybetme korkusu vb. birçok bilişsel ve fiziksel olarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca kaygı düzeyinin ne kadar yüksek olduğuna bağlı olarak kişi, kendisi ve çevresini değişmiş, gerçeklikten kopmuş gibi hissedebilir.

BEKLENTİ ANKSİYETESİ
Kişilerin gelecekte olma ihtimali olan olayları düşünmeleri sonucunda kaygı ve streste artış görülmesi durumuna denir. Bu durum, panik atak bağlamında, atağın geçirilmesinden sonra yeniden atak geçirmekten korkulması yoluyla ortaya çıkar. Yalnızca panik atağın meydana gelmesinden değil, panik atağın sonrasında yaşanabilecek sorunlara karşın da kaygı yaşanır. Tekrar panik atağın oluşması yönünde riskli bir etkiye sahip olduğu söylenebilir.

NEDENLERİ
Panik atağın kesin olarak nedenleri bilinmese de nelerin yol açabileceği konusunda birtakım fikirler vardır. Bunlar:
1. Genetik ve ailesel faktörler
2. Yüksek stresli bir yaşam
3. Beynin işlevinde değişiklikler
4. Strese duyarlı bir kişilik

Stres ve olumsuz duyguların hüküm sürdüğü bir yaşamın çevresel faktörler içerisinde panik atakların yaşanması ihtimalini arttırabilir. Genetik olarak baktığımızda, aile içerisinde anksiyete bozukluğu geçmişi olan kişilerin panik atak yaşama ihtimali yüksektir. Buna ek olarak biyolojik bir farklılığın olduğu da söylenmektedir. Kadınların erkeklere göre panik bozukluğu geliştirme sive panik atakların oluşması ihtimali daha yüksektir.

RİSK FAKTÖRLERİ
1. Sigara kullanımı ve yüksek kafein alımı
2. Hayatta büyük değişiklikler (bebek büyütmek ve boşanma)
3. Cinsel saldırı veya ciddi bir kaza yaşanması
4. Bir yakının ölümü

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı