Otizm Spektrum Bozukluğu

Otizm Spektrum Bozukluğu

Bebeklik döneminde ortaya çıkan ve genellikle ilerleyen yaşlarda fark edilen ilgi alanlarının az oluşu, sosyal çevrede etkileşim sorunları ve birçok tekrarlayan davranışla ortaya çıkan otizm gelişimsel bir problemdir. Erken tanısı yapıldığında etkileri en aza indirilmektedir. Otizmin nedeni hala tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik bir rahatsızlık olduğu yapılan araştırmalarda güçlü olarak görülmektedir.

Otizmin başlıca belirtileri genellikle çocukta göz teması kurmaktan kaçmak, ismi söylenildiğinde söyleyen kişiye bakmaması, birçok sözü sürekli tekrarlayarak yerli yersiz söylemesi, oyuncak oynamaması, oyunlara karşı ilgisinin olmaması, konuşma geriliği, genellikle el çırpması ve sallanması, monotonlaşmış kalıpların değişmesine çok aşırı tepki vermesi olarak gösterilmektedir.

Psikiyatrik otizm tedavisinde öncelik tanı yapılmasından hemen sonra bireydeki tekrarlayan davranış şekillerinin ortadan kaldırılmasıdır. Otizm problemi bulunan kişiler genellikle anksiyete ve panik atak gibi rahatsızlıklara da yatkındırlar. Özellikle öfke nöbetleri geçirecek tepkiler gösterebilirler. Tedavideki ilk amaç tüm bunların etkilerinin önüne geçmek ve tedaviye başlamaktır.

Terapilerin sorunsuz bir şekilde geçmesi sağlandıktan sonra gerekli beceri ve davranışları kazanarak hayatlarına otizm probleminin etkisi olmadan devam edebilmektedirler. Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak otizm spektrum bozukluğu konusunda sizlere yardımcı olmakta, otizm problemi bulunan bireylerin hayatlarına daha rahat devam etmelerini sağlamaktayız.