Bağımlılık Terapisi

Bağımlılık Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bağımlılık; bağımlısı olunan maddenin kişiye zarar vermesine rağmen kullanmaya devam edilmesidir ve alışkanlıktan ötedir. Bunlardan bir kaçı tütün, alkol, kumar vb. Bağımlı kişiler yalnızca kendilerine zarar vermekle kalmaz aynı zamanda çevresindeki kişilere de zarar verir.

Örneğin sigara bağımlısı sigara içerken sadece kendisi zarar görmez, onunla aynı havayı teneffüs eden kişiler de en az onun kadar zarar görürler. Bir başka örnek vermek gerekirse alkol bağımlıları aldıkları yüksek alkol sebebiyle sarhoş olur ve bir başkası için ciddi tehlikeler oluştururlar. Bu tehlike trafikte kaza olarak karşımıza çıkarken aile içinde şiddet olarak kendini gösterir.


Kişi bağımlı olmadan önce merak eder ya da kötü sosyal çevre tarafından üstü kapalı bir zorlama ile karşılaşarak maddeyi kullanmaya başlar.

Bir kere kullanımdan sonra o hazzı tekrar almak ister ve aynı ortamlara girer. Söz konusu madde kullanılmaya devam edildikçe bağımlılık artmaya başlar ilerledikçe kurtulması zorlaşır.

Bağımlılık bir süreç içinde gelişir ve tedavide de değişik aşamalardan geçilir. Bu nedenle erken tanı, yani sorun henüz başlangıç aşamasındayken tespit edilmesi, kişinin yaşamında fazla yıkım oluşturmadan müdahale edilmesi önemlidir.

Bu konuda devlet kurumları bağımlılar ile ilgili son derece yardımcı olmakta ve hem kişi sağlığı hem de toplum sağlığı için etkili hizmetler sunmaktadır. Ancak bağımlılıklar günümüzde teknolojinin hayatımızın her alanına girmesiyle birlikte oldukça çeşitlenmiş durumda.

Artık bağımlılık denildiğinde akıllara sigara, alkol, kumar ve türevleri yerine çoğunlukla bilgisayar, oyun ve sosyal medya bağımlılıkları gelmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatlarımızın her bölümüne etki etmeye başladı ve bu durum getirdiği kolaylıkların yanında bazı olumsuzluklara da yol açmaktadır.

Özellikle genç yaştaki kişilerde sıklıkla görülen sosyal medya bağımlılığı bir çok gencin hayatını olumsuz etkilemektedir. Sigara ve alkol bağımlılıkları gibi kısa bir sürede sağlığı tehdit etmemekle birlikte günlük yaşamda bir çok olumsuzluğa yol açmaktadır.

Sosyal medya, internet, bilgisayar ve oyun bağımlılıkları zaman zaman ölümlere bile yol açabilen ciddi bağımlılık türleri arasında gösterilmeye başlanmıştır. Zaman zaman haberlerde duyduğumuz olayları hatırlarsak oyun oynarken günlerce yerinden kalkmadığı için kalbi duran ya da telefonla oynarken trafik kazası geçirerek ya da bir yerden düşerek hayatını kaybeden bir çok kişi bulunmaktadır.

Bağımlılığın hangi türü olursa olsun insan hayatını son derece olumsuz etkilemektedir. Bağımlılıklardan kurtulmak gerekli adımlar atıldığında ve gerçekten istendiğinde çok zor değildir. Ancak bağımlılıklardan kurtulmak kendi kendine yapılabilecek bir şey değildir. Mutlaka uzmanlardan yardım alınması gereken bir durumdur.

Kişiler uzmanlara başvurmak yerine kendi kendilerine bağımlılıktan kurtulmaya çalışmakta ve başarısız olarak bağımlılıktan kurtulmakla ilgili umudunu kaybetmektedir. Bu nedenle bağımlılıklardan kurtulmak için yardım almaktan kaçınmamalı ve uzmanlarla birlikte bu problemin üstesinden gelmek için çaba gösterilmelidir.

Uzman Kadromuz


Only Admin & Editor can see this link

Dr. Serkan Akıncı

Kurucu Hipnoterapist

Uzman Klinik Psikolog Deniz Akıncı

Aile Danışmanı, Klinik Psikolog, Hipnoterapist

Uzman Psikolog Gizem Daştan

Yönetici, İmgeterapist

Uzman Klinik Psikolog Seval Tümkaya

Uzman Klinik Psikolog

Uzman Klinik Psikolog Özge Şahin

Uzman Klinik Psikolog

Psikolojik Danışman Sena Sezer

Psikolojik Danışman

Psikolojik Danışman Psikolog Şeyma Uçar

Psikolojik Danışman

Uzm. Dr. Tevfik Karakoç

Profesyonel Danışman, Psikiyatrist

Stajyer Psikolog Selin Erman

Stajyer Psikolog

Stajyer Psikolog Doğan Sezgin

Stajyer Psikolog


Psikolojik Problemler Hakkında Merak Edilenler


Psikolojik Sorunların Fizyolojik Etkileri

 


Psikiyatrik Görüşmede Etkin İletişim

 


Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nedir?

 


Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Çözümü

 

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı