Panik Atak Türleri ve Panik Atak Belirtileri

Panik atak türleri ve belirtilerini ele almadan önce Panik Atak Nedir? Sorusuna cevap vermek gerekir. Panik atak, kişide ortada gerçek bir neden yokken aniden gelişen dehşet, korku ya da endişeye verilen addır. Panik ataklar genellikle birden ortaya çıkar ve 10 dakika gibi bir süre içerisinde zirveye ulaşarak sonlanır. Bazen panik ataklar art arda yaşanabilir.

 

Panik Atak Türleri
Panik atak türleri için belli başlı 3 tür sayılabilir;

1. İlk panik atak türü aniden ve hiçbir belirti vermeden gelişen panik atak olarak adlandırılabilir. Bu tür panik ataklarda kişinin içinde bulunduğu durum ya da çevresel faktörler panik atağa neden olmaz. Öyle ki bu tür panik ataklar uykuda bile yaşanabilir.

2. İkinci panik atak türü kişinin içinde bulunduğu durum nedeniyle ortaya çıkar. Panik atak yaşayan kişi bu durumu ve tetikleyiciyi fark edebilir. Kişinin panik epizodunu tetikleyen durum oldukça belirgin olduğu için kişi panik ataktan kaçınma davranışı gösterebilir. Örneğin kapalı mekan korkusu olan bir kişi, bir asansöre bindiğinde ve hatta binmeyi düşündüğünde bile panik atak yaşayabilir.

3. Üçüncü panik atak türü kişinin duruma bağlı olarak yaşadığı kaygı sonrasında panik atak olarak yaşaması olarak açıklanabilir. Kişi panik atağını tetikleyen durumların sürecinde değil sonrasında panik atak yaşayabilir. Örneğin sosyal ortamlardan korkan ve kaygılanan kişi, sosyal bir ortamda değil de bu ortamdan ayrıldıktan sonra panik epizot geçirebilir.

 

Panik Atak Belirtileri
Panik atak teşhisi nasıl konur sorusuna verilecek en iyi cevap, kişinin panik atak yaşadığı esnada aşağıda yer alan bazı semptomların en az dördünü deneyimlemesidir. Bu kriterlere uygun kişilere panik atak teşhisi konulabilir.
Panik atak belirtileri arasında;
– kalbin hızla çarpması, çarpıntı, kalp atımının hızlanması,
– titreme ya da sarsılma,
– terleme
– gerçeklikten kopmuş gibi hissetme, çevresindeki kişilerden ayrı hissetme,
– nefes darlığı ya da nefesin kesildiğini hissetme,
– uyuşukluk ya da karıncalanma,
– soğuk ya da sıcak basması hissi,
– boğuluyormuş gibi hissetme,
– göğüs ağrısı ya da göğüs bölgesinde rahatsızlık hissetme,
– mide bulantısı, karın bölgesinde ağrı,
– baş dönmesi, sersemleme, ayakların yerden kesilmesi hissi,
– kontrolü kaybetmekten ya da aklını kaçırmaktan korkma,
– ölmekten korkma sayılabilir. Kişi bu belirtilerden dördünden daha azını yaşıyorsa o kişiye sınırlı belirtili panik atak teşhisi de konulabilir.

 

Panik Atak ve Panik Bozukluk Aynı Rahatsızlık mıdır?
Yukarıda sayılan belirtileri hayatınız boyunca bir kez ya da birkaç kez deneyimlemiş olabilirsiniz. Anormal durumlarda ya da nadir yaşanan travmatik yaşam deneyimlerinde panik atak belirtilerini yaşamış bir daha da bu belirtilerle hiçbir zaman karşılaşmamış olabilirsiniz.

Bir ya da birkaç kez panik atak yaşadığınız için panik bozukluğa sahip olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak aslında her insan hayatının bir döneminde bir panik atak yaşayabilir. Panik bozukluk bu durumdan oldukça farklıdır. Panik bozuklukta ataklar ilaç, alkol, tıbbi ya da psikolojik durumla tetiklenmez. Yaşadığınız bazı psikolojik rahatsızlıklar da panik bozukluğun belirtilerine benzeyebilir. Hatta fiziksel rahatsızlıklarınız bile üzerinizde panik atak etkisi bırakabilir.

Kişinin kendi kendine teşhis koyması her rahatsızlıkta olduğu gibi panik atakta da oldukça yanlıştır. Eğer yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız muhakkak bir uzman tarafından değerlendirme isteyin. Böylece panik bozukluk değil de farklı bir tıbbi durumun içindeyseniz daha hızlı yardım alabilir, yaşadığınız şey gerçekten panik atak ise profesyonel desteğe daha etkili bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Panik atak tedavisi Konya merkezli Psikon Terapi Kliniğimizde sizleri bekliyor. Unutmayın!

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı