Yeme Bozuklukları ve Kendine Zarar Verme

Yeme Bozuklukları ve Kendine Zarar Verme

Yeme bozuklukları sadece duygusal değil, fiziksel anlamda da kişilere ciddi zararları bulunan ve bazı durumlarda hayati tehlike arz eden rahatsızlıklardır. Kişinin sağlığını, mutluluğunu, sosyal yaşamını ve mesleki başarılarını tehdit eder. Ayrıca yeme bozukluğu ile intihar arasında da ilişki bulunmaktadır. Anoreksiya nevroza adı verilen yeme bozukluğu türü, bu hastalığı yaşayan kişinin sağlığını kaybetmesine neden olarak ölümlere neden olabilmektedir. Yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkan bu durumu takip eden bir diğer tehlike ise intihardır. Yeme bozukluğu türleri olan Anoreksiya Nevroza, Bulimiya Nevroza ve Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu türleri üstünde yapılan çalışmalar, bu rahatsızlıkları yaşayan kişilerde intihar davranışlarının arttığını göstermektedir.

 

İntihar Eğilimi

Kişilerde rastlanan intihar eğilimi birçok farklı düşünce ve davranışla kendini gösterir. Kişi artık yaşamak istememek gibi eyleme geçmeyen pasif düşüncelere sahip olabileceği gibi kendini öldürme teşebbüslerinde de bulunabilmektedir. Ayrıca, intihar amacı olmayan ve kendine zarar verme davranışlarına da rastlanabilmektedir. Kişi kendini keser, çizer, yakar ya da cildine farklı yollardan zarar verir. Bu davranışlar aslında kişinin kendini öldürme isteğini değil, yaşadığı duygusal stresi yönetmekte zorlandığını göstermektedir. 

 

Anoreksiya Nevroza

Anoreksiya nevroza nedir? Anoreksiya nevroza kişinin zayıf olmak ve zayıf kalmakla ilgili aşırı takıntılı olmasıdır. Bu hastalığı yaşayan kişiler genellikle ideal ve sağlıklı vücut ağırlığının çok altındadır. 12 – 20 yaş arası genç kızlarda daha sık rastlanan Anoreksiya nevroza belirtileri aşırı kilo kaybı, uyku bozukluğu, kemik erimesi, iç hastalıklar, cilt hastalıkları, regl olmamam,, sürekli yiyecekleri düşünme, kilo almaktan korkma, sosyal hayattan uzaklaşma ve depresif ruh hali olarak sıralanabilir. Anoreksiya nevrozaya sahip kişilerin %20 ila %43 oranları arasında intihar eğilimli düşünceler taşıdığı belirlenmiştir. Bir çalışmaya göre, hayat boyunca bir kez Anoreksiya nevroza deneyimi yaşamış kişilerin %23’ü intiharı düşünmüştür. Bu hastalığı yaşamayan kişilerde ise intihar düşüncesinin görülmesi %5 ila %15 oranları arasında değişmektedir. 

 

Bulimiya Nevroza

Bulimiya Nevroza nedir? Bu yeme bozukluğu türünde kişiler ataklar halinde ihtiyaçlarından çok fazla yemek tüketirler. Hızla tükettikleri yemeklerden sonra bu gıdaların kilo olarak geri dönmesini engellemek için isteyerek ve müdahale ederek kusarlar. Ya da ishal etkisi gösteren ilaçlar kullanmayı, aşırı egzersiz yapmayı seçebilirler. Bulimiya ve intihar eğilimi üstüne yapılan araştırma sayısı daha azdır. Bu çalışmalara göre, Bulimiya nevroza yaşayan kişilerin, Anoreksiya nevrozaya göre intihar eğilimi ve intihar teşebbüsleri neredeyse yakın ve bazen daha yüksektir. Bu sonuca nazaran Bulimiya nevroza yeme bozukluğu yaşayan kişilerin intihar nedeniyle ölme oranları daha düşüktür. Bulimiya nevroza yaşayan kişilerin %26 ila  %38 oranları aralığında intihar düşüncesi taşıdığı belirlenmiştir. Bulimiya Nevroza yaşayan kadın hastaların, toplumdaki diğer kadınlara göre intihar nedeniyle ölme oranı 7 kat fazladır.

 

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu – Binge Eating

Tıkınırcasına yeme bozukluğu , binge eating nedir? Bu yeme bozukluğunda kişi çok kısa bir zaman dilimince, yiyebileceğinden çok daha fazla yiyeceği tüketir. Doyma hissine rağmen yemeye devam eder. Bu davranışından dolayı duyduğu utanç nedeniyle yalnızken yer. Yeme sonrası kendinden iğrenir ve suçluluk duyar. Tıkınırcasına yeme bozukluğu ile intihar ilişkisi hakkında çok fazla çalışma yapılmamıştır. Ancak yapılan çalışmalar, bu bozukluğa sahip kişilerin, bu hastalığa sahip olmayanlara göre, 5 kat daha fazla bir oranda intihar etme olasılığı olduğunu göstermektedir.

 

Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler

Etrafınızda yeme bozukluğu olan bir sevdiğiniz varsa, davranışlarını dikkatle izlemeniz ve intihar ve kendine zarar verme riskini değerlendirmeniz gerekir.

- Özellikle büyük ve acı verici bir olayın ardından yaşanan davranış değişimleri

- Kendi öldürmekten bahsetme, kendini umutsuz, terk edilmiş, tuzağa düşmüş olarak hissetme

- Alkol ve / veya uyuşturucu kullanımı gibi davranışların artması, sosyal hayattan çekilme, uyku değişiklikleri, insanlara veda etmek için arama, ziyaret etme, önemli eşyalarını başkalarına verme

- Agresif ya da tükenmiş davranışlar, depresif ruh hali, kaygı duyma, öfke, utanç gibi duygu, düşünce, tutum ve davranışlara rastladığınızda mutlaka profesyonel yardım alın. 

 

Konya yeme bozuklukları tedavisi için Psikon Terapi’yi arayabilir, bu bozukluklar ve eşlik eden diğer şikayetler için bu alanda uzman kadromuzla görüşebilirsiniz.