En sık rastlanan takıntılı düşüncelerden bahsetmeden önce Obsesif Kompülsif Bozukluk nedir sorusuna cevap vermek gerekir. Bu bozukluk türü, halk dilinde takıntı hastalığı olarak da bilinir. Peki takıntı hastalığı nedir? Kişinin obsesyon adı verilen, sürekli yaşadığı rahatsız edici düşünceler ve dürtüler nedeniyle, bu düşüncelerin önüne geçmek, engel olmak amacıyla kompülsiyon adı verilen davranışlar sergilemesi, Obsesif Kompülsif Bozukluk tanımı olarak karşımıza çıkar. Obsesif Kompülsif Bozukluk sebepleri net olarak ortaya konmasa da aile bireyleri arasında OKB görülmesi, çocukluk yıllarında yaşanan fiziksel ya da cinsel istismar olayları Obsesif Kompülsif Bozukluk risk faktörleri arasında sayılabilir. Takıntı hastalığı belirtileri arasında en sık görülen belirti, kişilerin istemeyen, rahatsız edici ve kontrol edilemeyen düşüncelere sahip olmasıdır. Bu takıntılı düşünceler, kişiden kişiye farklılık gösterse de birçok hastanın ortak deneyimlediği takıntılı düşünceler şu şekilde sıralanabilir:
– Sürekli ölümcül bir hastalığa yakalanacağını düşünmek,
– Başkalarına mikrop bulaştıracağından endişelenmek,
– Çevredeki toksinler nedeniyle hastalık kapacağına inanmak,
– Sevdiği birine kötü bir şey olacağına dair yoğun ve sürekli bir korku duymak,
– Çok utanç verici bir davranışta bulunmaktan aşırı derecede endişelenmek,
– Bir kişiye yanlışlıkla arabayla çarpmak, yaralamak veya öldürmekten korkmak,
– Eşini ya da çocuğunu öldürmekle ilgili agresif ve rahatsız edici fikirlere kapılmak,
– Cinsel veya dini konularda uygunsuz ve aşırı davranışlar göstermekten korkmak,
– Bir şeyleri kaybetmek ya da unutmak konusunda aşırı endişeler taşımak,
– Nesneleri düzenlemek konusunda güçlü bir istek duymak, düzensizliğin kötü bir şeylere neden olacağını düşünmek,
– Eşyalara zarar vereceğine inanmak Obsesif Kompülsif Bozuklukta en sık rastlanan takıntılı düşünceler arasındadır.
Araştırmalara göre çoğu kişi bu rahatsız edici düşüncelerle günlük hayatı normal akışında sürerken birden karşılaşır. Ancak bu düşünceleri kolaylıkla aklından uzaklaştırarak hayatına devam edebilir. Oysa Obsesif Kompülsif Bozukluk yaşayan kişiler bu düşüncelerle karşılaştıklarında günlük hayatlarına devam edemezler. Düşünceler nedeniyle aşırı rahatsız olurlar. Düşüncelerinden uzaklaşmak, korkularını, endişelerini yok etmek için kompülsiyon adı verilen tekrarlı davranışlara başvururlar. Örneğin her şeyi düzenlemek, simetri sağlamak, sürekli ellerini yıkamak, kapıyı 3 kere kilitlemek gibi belli işleri aynı sayıda yapmak, belli kelimeleri aynı sayıda tekrar etmek gibi kompülsiyonlara rastlanabilir.
Kendimize Nasıl Yardım Edebiliriz?
Takıntılı düşünceler yani obsesyonlar ortaya çıktığında kompülsif davranışlar bizi kısa vadede rahatlatsa da uzun vadede bozukluğumuzun derinleşmesine neden olur. Bu nedenle kompülsif davranışlar yerine bazı kendine yardım tekniklerini kullanmak daha sağlıklı olacaktır.
Farklı bir şeye odaklanın:
Takıntılı düşünceler zihnimize hücum ettiğinde farklı bir alana yönelmek zorlayıcı olsa da denendiğinde fayda gösterecektir. 15 dakikalığına da olsa yürüyüşe çıkmak, müzik dinlemek, video oyunu oynamak gibi aktiviteler zihninizdeki düşüncelerin aciliyet hissini azaltacak, siz aktivite sürenizi çoğalttıkça düşüncelerin aklınıza gelme sıklığı gittikçe azalacaktır.
Not alın:
Rahatsız düşünceler sizi esir aldığında oturun ve bunları not alın. Düşüncelerin şekline, aklınıza gelme sıklığına böylece hakim olacak ve bu düşünceleri daha kolay kontrol etmeye başlayacaksınız.
Kendinize iyi bakın:
Fiziksel sağlığınızın ruhsal sağlığınız ile bağlantılı olduğunu unutmayın. Sağlıklı beslenin, yeterince uyuyun ve egzersiz yaparak kendinizi güçlü tutun.
Sakinleşin:
Her kişi farklı bir aktivite sayesinde rahatlayıp sakinleşebilir. Siz de sizi neyin sakinleştirdiğini bulun. Nefes egzersizleri, dua etmek, ılık bir duş almak gibi birçok seçeneğin arasından size en iyi gelen yöntemi bulup, deneyebilirsiniz.
Profesyonel destek arayın:
Düşünceleriniz ile başa çıkamıyor, tüm önerileri uyguladığınız halde sonuç alamıyorsanız, profesyonel destek alabilirsiniz. Konya takıntı hastalığı tedavisi konusundaki arayışlarınızda Psikon Terapi’nin profesyonel kadrosuyla tanışabilir, size en uygun terapiye ulaşabilirsiniz.