Obsesif Kompülsif Bozuklukta Sık Görülen Bilişsel Bozukluklar

Obsesif Kompülsif Bozukluk, halk dilinde genellikle Takıntı hastalığı adıyla bilinir. Obsesif Kompülsif bozukluk nedir sorusuna verilecek en kısa yanıt, kişinin bir takım rahatsızlık veren düşüncelerden yani obsesyonlardan kurtulmak için bazı tekrarlayan eylemlere yani kompülsif davranışlar göstermesi olacaktır. Obsesif Kompülsif Bozukluk kompleks bir problemdir. Takıntı hastalığı nedenleri bu nedenle oldukça çeşitlidir. Obsesif Kompülsif bozukluk risk faktörleri de farklılıklar gösterir. Bazı bilişsel bozuklukların ileride obsesyonlara ve kompülsiyonlara neden olduğu gözlenmiştir. Aynı şekilde terapistlerin gözlemleri sonucu, OKB sahibi kişiler arasında yaygın bilişsel bozukluklara da rastlanmaktadır. Bu bilişsel bozuklukları sizler için derledik.

 

Düşüncelere Aşırı Önem Vermek

Obsesif Kompülsif Bozukluk yaşayan kişiler, düşünceleri ile eylemlerini eşit görmeye meyillidirler. Düşüncelerine aşırı önem verirler. Örneğin, sevdiği birine zarar vereceğini düşünen bir hasta ahlaken bunun sevdiği kişiye zarar vermekle eşit olduğuna inanabilir. Sadece düşünüp herhangi bir eyleme dökmediği düşüncesinden aşırı derecede rahatsız olur. Aslında içten içe sevdiği kişiye zarar vermek istediğine inanabilir. OKB yaşayan kişinin düşünceleri zararsızdır. Bu rahatsız edici düşünceleri bastırmaya çalışmak kişinin ileride daha büyük problemler yaşamasına neden olabilir.

 

Tehlikeden Aşırı Korkmak

Obsesif Kompülsif Bozukluk yaşayan kişiler, yapacakları bir hatanın ortaya koyacağı sonuçların büyüklüğünden ve tehlike potansiyelinden aşırı korkarlar. Örneğin OKB sahibi kişi yapacağı minicik bir hata nedeniyle işten atılmaktan fazlasıyla korkar. Bu korku ve rahatsızlık veren düşünce kişiyi kompülsif yani tekrarlayan davranışlara itebilir. Aynı şeyi defalarca kontrol etmek, aynı nesneleri defalarca düzenlemek gibi davranışlar kişinin korku veren düşüncesinden uzaklaşmaya çalışması nedeniyle ortaya çıkar. 

 

Abartılı Sorumluluk Hissi

OKB sahibi kişiler arasında aşırı sorumluluk hissi duymak yaygın bir durumdur. Ancak bu sorumluluk hissi, herkesin yaşadığı sorumluluk duygusu gibi değildir. Örneğin OKB yaşayan kişi işten erken çıkmakta zorlanır. İşten erken çıkarsa bunun diğer olayları tetikleyeceğini ve sonunda uçak ya da trafik kazası gibi bir sonuçla karşılaşacaklarına inanabilirler. Hiçbir gerçekçi sebebe dayanmayan bu düşünceleri nedeniyle aynı cümleleri ya da davranışları defalarca tekrar ederek, olumsuz sonuçları engellemeye çalışabilirler.

 

Tehlikenin Sonuçlarına Katlanamayacağına İnanmak

Obsesif Kompülsif Bozukluk yaşayanlar, bir tehlike ile karşılaştıklarına sonuçlarına katlanamayacaklarına, durumla başa çıkamayacaklarına ve akıllarını yitireceklerine inanabilirler. Bu inanç mantıklı ve geçerli sebeplerle sahip değildir. Kişi, bir ilişkiyi sürdüremezse, karşısındaki kişi onu reddederse depresyona gireceğinden ve en nihayetinde işsiz, evsiz kalacağından korkabilmektedir. 

 

Kesin Olan Şeylere İhtiyaç Duymak

Hayatımızın her anını belli bir netlik ve kesinlik içinde yaşamayız. Gün içerisinde planlarımızı yapmış olsak bile, yeni gelişen bir olay, bambaşka bir gün yaşamamıza neden olabilir. Bu durum bizi öfkelendirse de, işlerin değişebileceğini bilir ve uyum sağlarız. Oysa OKB sahibi kişiler gerçekdışı bir kesinlik arayışı ve ihtiyacı içinde olabilirler. Bu nedenle ailelerinden, dostlarından sürekli bir garanti vermelerini bekleyebilirler. Aşırı garantici bu tavır karşılık bulsa da aslında kişinin yaşadığı kaygı verici düşünceleri daha da derinleştirecektir.

 

Duygusal Rahatsızlıklarla Başa Çıkamamak

OKB yaşayanlarda sık görülen durumlardan biri de olumsuz duyguları deneyimlemek konusunda yaşadıkları sıkıntılardır. Kişi, yoğun ve olumsuz bir duygu ile karşılaştığında kendini utandıracağından ya da aklını kaybedeceğinden korkabilir. Kompülsif davranışların ve sürekli garanti isteyen tutumun altında, negatif duygularla karşılaşmaktan kaçınmak yer almaktadır.

Takıntı hastalığı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Obsesif Kompülsif Bozukluk ilaç tedavisi ya da terapi ile, uzman kişinin vereceği karara uygun olarak tedavi edilir. Kişinin yaşadığı semptomlar azaltılarak hayat kalitesinin artması sağlanır. Konya takıntı hastalığı tedavisi için Psikon Terapi’yi arayın ve uzman kadromuzla tanışın.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı