Doğum, kadınların hayatındaki en büyük olaylardan biridir. Fiziksel, hormonal ve duygusal olarak büyük değişimleri beraberinde getirir. Duygu yüklü, heyecanlı ve mutluluk dolu bu büyük adım, aynı zamanda stresli ve kaygı dolu bir süreçtir. Kadınlar doğum sırasında yaşayacakları acı ve doğumda yaşanabilecek sorunlar nedeniyle bazen kaygı yaşayabilirler. Tüm bu endişeler aslında normaldir ve hemen her kadın yaşar. Ancak Tokofobi bu kaygı durumundan çok farklıdır. Peki Tokofobi nedir?
Tokofobi nedir sorusuna verilecek en kısa yanıt, kadınların çocuk doğurma konusunda aşırı endişe ve korku duyması olacaktır. Tokofobi sahibi kadınlar, çocuk doğurmaya karşı patolojik bir korku duyarlar. Bu nedenle hamile kalmaktan kaçınabilirler, normal doğumdan korktukları için sezaryeni tercih edebilirler. Tokofobi daha önce hiç doğum yapmamış kadınları etkilerken, önceki doğumunda travmatik bir deneyim yaşayan kadınlarda da görülebilmektedir.
Tokofobiye erkekler arasında da rastlanır. Doğum korkusu yaşayan erkekler, doğacak çocuklarının ve eşlerinin doğum esnasında güvenliğinden ve sağlığından aşırı korku duyarlar.
Tokofobi Belirtileri
– Hamile kalma ve doğum yapma düşüncesi kişiyi dehşete düşürür.
– Kişi uyku bozuklukları yaşar.
– Panik ataklar ve kabuslara rastlanabilir.
– Kişi hamile kalmaktan kaçınır.
– Anksiyete ve depresyon görülebilir.
– Doğum sırasında yaşanacak sorunlardan, doğum esnasında ölmekten aşırı korkulur.
– Bazı kadınlar hamilelik korkusu yüzünden cinsel birleşmeden kaçınabilir.
– Tokofobiye rağmen hamile kalabilen kadınlar normal doğum yerine sezaryen konusunda ısrarcı olur.
– Bazı durumlarda anneler, dünyaya getirdikleri bebekle bağ kurmakta zorlanırlar.
Tokofobi Nedenleri
– Bilinmeyenden korkmak,
– Kontrolünü ve mahremiyetini kaybetmekten korkmak,
– Geçmişte yaşanan cinsel istismarlar,
– Yeni doğan bebeğin yaşamı ile ilgili korkular,
– Acıdan ve ağrıdan korkmak,
– Doktorlara ve diğer sağlık çalışanlarına güven duymamak,
– Kadının yeterli sosyal desteğe sahip olmaması,
– Diğer kadınlardan duyulan negatif doğum deneyimleri,
– Ağrıyı yönetmekte zorlanacağına inanmak,
– Anksiyete ve depresyon gibi psikolojik problemlere sahip olmak
Tokofobi Türleri
– Birincil Tokofobi: Daha önce hiç doğum yapmamış kadınlarda görülen Tokofobi türü birincil Tokofobi olarak adlandırılır. Bu durum ergenlik ile ortaya çıkabilir. Bazen de kadının hamile kalması ile gözlenebilir. Özellikle cinsel istismara ve tecavüze uğramış kadınlarda birincil tokofobiden söz edilebilir. Hamilelik döneminde yapılan muayeneler, kadının yaşadığı bu travmayı yeniden gündeme getirebilir.
– İkincil Tokofobi: Daha önce hamile kalmış ve doğum yapmış kadınlarda görülen Tokofobi, ikincil Tokofobi olarak adlandırılır. İkincil tokofobinin nedenleri arasında kadının önceki hamilelik ve doğum deneyiminde travmatik şeyler yaşaması bulunur. Ancak düşük, ölü doğum, hamilelik problemleri yaşamayan kadınlar da ikincil Tokofobi yaşayabilmektedir.
Tokofobi Tedavisi
Hamile kadınların %80’i doğum, doğum esnasında yaşanacak acı ve ağrı, bebeğin güvenliği ve sağlığı konusunda kaygılar taşır. Bu kaygılar ve korkular son derece normaldir. Birçok kadın, bu kaygılarını yönetmeyi öğrenir. Ancak Tokofobi sahibi kişiler bu korkularını yönetemezler. Tokofobinin toplumda görülme sıklığı %2 ila %15 oranındadır. Tokofobi tedavi edilebilir bir durumdur. Tokofobi tedavisi için başvurulan ilk yöntem, bir profesyonel tarafından sunulan terapiler olacaktır. Özellikle bilişsel davranışçı terapi bu alanda fayda sağlamaktadır. Tokofobi ilaç tedavisi ise uzman kişinin uygun görmesi durumunda tercih edilebilir.
Konya Tokofobi tedavisi tavsiyesi arıyorsanız Psikon Terapi profesyonelleri ile görüşerek, bu spesifik fobiniz için ihtiyacınız olan desteği alabilirsiniz.