Stres Hormonu Olarak Bilinen Kortizol Hakkında Merak Ettikleriniz

Kortizol stres hormonu da olarak bilinen bir hormondur. Böbrek üstü bezinin kabul bölgesinde üretilen bu hormon ile stres arasında bir bağlantı bulunmuştur. Araştırmalara göre kişi yaşadığı strese tepki olarak kortizol salgılar ve stresin en önemli göstergelerinden biri kişinin kortizol seviyeleridir. Kortizolün görevi, kişinin strese karşı gösterdiği tepkiyi düzenlemektir. 

 

Stres kulağa her ne kadar negatif bir kavram olarak gelse de aslında hayatta kalmamızın en önemli sebeplerinden biridir. Çünkü bizler tehdit içeren bir durumla karşılaştığımızda vücudumuz kaç ya da savaş tepkisi verir. Bu tepkilerden hangisini seçersek seçelim, vücudumuz uygun savunmaya geçmek için  belli bazı hormonlar salgılar. Bu hormonlardan biri olan kortizolün de glikozu uygun şekilde metabolize etmek, kan basıncını düzenlemek, kan şekerini düzenlemek, bağışıklık sistemini iyileştirmek ve enflamasyonu azaltmak gibi pozitif etkileri vardır.

 

Kortizolün Faydaları

Kişinin vücudundaki kortizol seviyesi aynı değildir ve dalgalanmalar yaşar. Gün içerisinde değişebilir. Normalde kişinin kortizol seviyesinin en yüksek olduğu zaman sabahın ilk saatlerinde iken en düşük olduğu zamanlar gecedir. Bu döngü her gün kendini yineler. Kortizolün dalgalanmasının bir diğer sebebi de kişinin yaşadıklarıdır. Kortizolün salgılanmasında tek etken stres olmasa da stres yaşadıkça kişinin kortizol hormonu artar. Kortizol seviyesinin ufak yükselişleri;

– Kişinin hayati tehlikeler karşısında hızlıca enerji kazanmasına,

– Hafıza işlevlerinin artmasına,

– Bağışıklık sisteminin güçlenmesine,

– Acıyı daha az hissetmeye,

– Kişinin vücudundaki dengeyi düzenlemesine ve kontrol etmesine yardımcıdır. 

 

Aşırı Kortizolün Etkileri

Düşük seviyelerde kortizol artışı vücudumuzu olumlu yönde etkiler. Dengeli kortizol salınımı bizi enerjik ve sağlıklı  Sürekli düşük kortizol salgılamak, düşük tansiyona ve yorgunluk sendromu gibi sorunlara neden olabilir. Kortizolün belli seviyelere dek bu olumlu etkileri bilinse de aşırı stres ve kortizolün negatif etkileri bulunmaktadır. Maalesef günümüzün aşırı stresli dünyasında kişi yaşadığı stresten sıyrılıp normal vücut fonksiyonlarına dönmekte zorlanmaktadır. Bu durum da sürekli olarak yüksek kortizol salgılanmasına neden olabilir. Yüksek kortizol salınımı;

– Bilişsel performansımızı düşürür,

– Tiroit fonksiyonlarımızı bastırır,

– Hiperglisemi gibi kan şekeri dengesizliklerine neden olur,

– Kemik yoğunluğunu azaltır,

– Kas yoğunluğunu azaltır,

– Tansiyonu yükseltir,

– Yaraların geç iyileşmesi gibi düşük bağışıklık sorunlarına neden olabilir,

– Özellikle karın bölgesinin yağlanmasına, buna bağlı olarak kötü kolesterol seviyelerinin yükselmesi, kalp rahatsızlıkları yaşanmasına ve daha birçok sağlık problemine neden olabilir.

 

Kortizol Seviyesi Nasıl Dengede Tutulur

Kortizol seviyesinin dengede durabilmesi için bizi tehdit eden, savaş ya da kaç tepkisi vermemize neden olan durumların ortadan kaldırılması gerekir. Böylece vücut normal değerlerine ve işlevlerine dönebilecektir. Bunu yapmak da ancak stres yönetimini öğrenmekle gerçekleşir. Stres yönetimi vücudunuzda gerçekleşecek ani ve sürekli değişimin önüne geçerek, kısa sürede eski halinize dönmenizi sağlayacaktır.

Kortizol seviyenizi dengede tutmak ve stres yönetimini öğrenmek için;

– Stresini tetikleyen olaylar ve diğer stres faktörleri ile ilgili günlük tutabilirsiniz.

– Düzenli egzersize başlayabilirsiniz.

– Yoga gibi konsantrasyon gerektiren bir dala yönelebilirsiniz.

– Sizi rahatlatacak müzikler dinleyebilir, yürüyüşe çıkabilirsiniz.

– Nefes egzersizleri konusunda eğitim alabilirsiniz.

– Stres faktörleri arasından elimine edebileceklerinizi seçip, bunları hayatınızdan çıkarabilirsiniz.

– Hipnoz ile stresli durumlarda verdiğiniz istenmeyen tepkileri kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz.

 

Eğer Konya hipnoterapist tavsiyesi arayışında iseniz, Psikon Terapi’yi arayarak bu alanda deneyimli kadromuzla görüşebilir, stres yönetimini öğrenerek, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı dengede tutabilirsiniz. Konya hipnoterapi tavsiyesi için bizi hemen arayın.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı