Panik Atak Tedavisi ve Hipnoterapi

Hipnoterapi özellikle tamamlayıcı ve alternatif tıp alanında sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu alanda bulunan yöntemler, geleneksel tedavi ve pratiklerin dışında yer alır. Peki daha detaylı bir bakış açısı ile yaklaşmamız gerekirse hipnoterapi nedir? Hipnoterapi, bir terapistin yardımıyla kişinin trans adı da verilen farklı bir bilinç durumuna geçmesi olarak tanımlanabilir. Kişi hipnoz durumunda iken, derin bir rahatlık, güçlü bir odaklanma ve telkinlere açık hale gelir. 

 

Hipnoterapi denilince birçok kişinin aklına, bir saat ya da kolye sallayarak karşısındaki kişinin bilincini ele geçiren ve istediği her şeyi yaptıran bir terapist gelebilmektedir. Bu olumsuz imajın nedeni, popüler kültür ürünü TV dizileri, filmleri ve komedilerde hipnoterapinin negatif amaçlarla kullanılan bir teknik olarak gösterilmesidir. Peki gerçekte bir hipnoterapi seansında ne olur

 

Hipnoz yapan terapist, danışanın rahat bir duruma ulaşmasını sağlar. Danışan kendini sakin ve rahat hissettiğinde, terapist kişinin değiştirmek istediği davranışlarını dile getirir. Örneğin danışanın ciddi bir stres yönetme problemi varsa, terapist “artık stresli hissetmiyorsun” , “kendini stresli hissettiğin durumlarda duraklayacak, nefes alacak ve kendini yenilenmiş hissedeceksin.” gibi telkinlerde bulunur. Pozitif davranışlar için yapılan bu telkinlerin ardından, terapist danışanı yavaşça normal bilinç durumuna getirir. Seans bununla bitmez. Her seans sonunda, terapist ve danışan, yaşanan deneyim üstüne konuşur, tepkileri, gelişmeyi ve öngörüleri değerlendirirler. 

 

Hipnoterapi seanslarının uzunluğu danışanın ihtiyaçlarına göre değişse de ortalama 1 ila 1,5 saat arasındadır. Hipnoterapinin faydalı olduğu durumlar arasında, stres, depresyon, baş ve migren ağrıları, cilt bozuklukları, kilo kaybı, bağımlılık, uyku bozuklukları, yas süreçleri ve sigarayı bırakma sayılabilir. Ayrıca hipnoterapi Panik atak ve kaygı durumlarında da fayda gösterebilmektedir.

 

Hipnoterapi ile Panik Atak Tedavisi

Yapılan araştırmalar, hipnoterapinin stres, korku ve kaygının azaltılmasında rol oynadığını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca panik bozukluk semptomları ile başa çıkmak için de hipnoterapi kullanılabilmektedir. Kişi hipnoz altındayken panik bozukluğun belli başlı belirtileri ve bu davranışların sınırlandırılması için telkinlerde bulunulabilir.

 

Örnek olarak, bir seans esnasında terapist ilk önce danışanı trans durumuna getirir. Sonrasında kişiden panik ataklarına yoğunlaşmasını ister. Panik atak problemi yaşayan kişi de atakları ile ortaya çıkan fiziksel duyular, duygular ve bilişsel durumlar ile ilgili bir farkındalık yaşar. Terapist, göğüs ağrısı, titreme ve korku gibi deneyimler üstüne telkinde bulunur. Kişiyi sakinleştirici ve cesaretlendirici cümleler kurar. Örneğin “Rahatsız hissetmene rağmen kendini güvende hissediyorsun.”, “Kaygının kontrolü senin elinde.” gibi cümlelerin yanı sıra, “Derin nefesler almak seni rahatlatacak.” gibi telkinlerle panik atak sırasında yaşadığı değişimleri kontrol etmek için tavsiyelerde bulunabilir. 

 

Panik bozukluklar arasında sıkça karşılaşılan agorafobi yani mekana bağlı fobilerde de hipnoterapi oldukça faydalıdır. Agorafobi yaşayan kişiler kalabalıklar arasında, kısıtlanmış alanlarda panik ataklar yaşarlar. Hipnoterapi ile kişi kısıtlanmış alanlarda yaşadığı bu tür ataklar için hazırlanabilir ve kendini sakinleştirmeyi öğrenebilir. 

 

Panik bozukluk yaşayan kişilerde özsaygı, olumsuz düşünme gibi problemlere de rastlanmaktadır. Hipnoterapi ile kişinin yaşadığı bu olumsuz durumlarla baş edebilmesi de mümkün olmaktadır. 

Hipnoterapi tedavisi işe yarar mı sorusunun cevaplarını bir araya getirdiğimiz bu yazıdan sonra, var olan problemleriniz için Konya hipnoterapi tavsiyesi arayışında iseniz, Psikon Terapi ile uzman hipnoterapist ve terapilere ulaşabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı