Hipnoz kelimesi akıllara genellikle popüler kültürün yarattığı bazı imajların gelmesine neden olsa da aslında özgün bir psikolojik terapi sürecini tanımlamaktadır. Peki uygulamasına dair film ve dizilerde bol bol yanlış örnekler gördüğümüz hipnoz nedir? Hipnoz, terapi süreçlerinde kullanılan bir araçtır. Kişilerin farklı problemleriyle başa çıkması ve bazı rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan hipnoz, her şeyden önce bu alanda gerekli lisans ve sertifikalara sahip kişiler tarafından yapılmalıdır. Hipnoz yapan kişi, karşısındakini transa benzer bir rahatlama seviyesine ulaştırır. Bu noktadan sonra ise, kişinin değişime ve terapötik iyileşmeye daha açık hale gelmesi için telkinlerde bulunur.
Hipnoz İşe Yarar mı?
Hipnozun işe yarayıp yaramadığını cevaplamadan önce bir hipnoz sırasında neler olur sorusunun cevabı verilmelidir. Hipnoz sırasında, hipnoz yapan kişi, karşısındaki kişinin odaklanma ve dikkat kesilme açısından yoğunlaştığı bir bilinç durumuna getirilmesini sağlar. Bu bilinç durumunda kişi dalgın gibi hissetse de çevresinde olan biten her şeyin farkındadır. Kişinin bilinç düzeyi bu noktaya taşındıktan sonra hipnoterapist, kişinin terapi hedeflerine ulaşması için telkinlerde bulunacaktır. Hipnoz altındaki kişi, normal bilinç durumunda görmezden geleceği ya da uygulamayacağı telkinlere daha açık olacaktır. Seans hipnoterapistin danışanı, doğal bilinç düzeyine geri getirmesi ile sona erer.
Hipnozun kişilerin problemlerini çözmekte işe yaramasını açıklayan iki teori bulunur. İlkine göre; hipnoterapi esnasında yaşanan trans benzeri bilinç halinde, farklı fikirlerin tohumları zihnimize atılır ve terapi sonrasında bile bu tohumlar büyüyüp, köklenmeye başlar. Bir diğer teoriye göre; hipnoterapi kabullenme ve iyileşme yolunu temizler, zihnimizde yeni gelişmeler için yer açar.
Hipnoz Esnasında Ne Olur?
Hipnoz üstüne yapılan bir çalışmada hipnoz esnasında beyin üstündeki değişimler takip edilmiştir. Bu araştırmaya göre;
- Hipnoz esnasında vücudumuzu kontrol eden iki alanda büyük aktiviteler gözlenmiştir.
- Hipnoz esnasında, beyinde eylemlerimizden sorumlu alan ile, eylemlerimizin farkında olan alan arasında bağlantının koptuğu gözlenmiştir.
Hipnozun Yan Etkileri
Hipnoz kişiler üstünde nadiren olumsuz ve yan etkiler gösterir. Risk almamak ve olumsuzluk yaşamamak için hipnoz yapan kişinin bu alanda eğitim almış ve uzmanlaşmış bir terapist olması gerekmektedir. Bazı kişiler hipnoz sonrasında baş ağrısı, rehavet, baş dönmesi ya da duruma bağlı endişe ve kaygı yaşayabilirler.
Hipnoz Hangi Alanlarda Kullanılır?
Gerçek hipnoz, filmlerde gördüğümüz gibi eğlence sektöründe kullanılan, insanların birbirini saatler ya da kolyeler ile uyutup, istediği şekilde kontrol ettiği bir uygulama değildir. Hipnoz, tamamlayıcı tıp alanında birçok rahatsızlık ve problemin ortadan kaldırılmasında rol oynar. Yapılan çalışmalar hipnozun, acı ve ağrı, huzursuz bağırsak sendromu, travma sonrası stres bozukluğu ve insomnia gibi uyku bozukluklarında ciddi iyileşmeler ortaya koyduğunu göstermektedir. Ayrıca depresyon, kaygı, ameliyat sonrası yaraların iyileştirilmesi, kilo kaybı ve sigarayı bırakma gibi alanlarda da hipnoz kullanılmaktadır.