Teknolojinin hızını hayatımızın tüm alanlarına taşıyan akıllı telefonlar, aile ve işe dair sorumluluklarımız, sürekli maruz kaldığımız dikkat dağıtıcı unsurlar, işlerimizi tamamlarken odaklanmamızı olumsuz bir şekilde etkiliyor. En sakin anlarda bile telefonumuzda beliriveren bir bildirim, tüm dikkatimizi dağıtıp, konsantrasyonumuzu yerle bir ediyor. Oysaki görevlerimizi tamamlamakta, yeni bir şeyler öğrenmekte, hedeflerimize ulaşmakta ve potansiyelimizi ortaya koymakta en önemli etkenlerden biri odaklanma kabiliyetimiz olarak öne çıkıyor.
Zihinsel olarak odaklanma becerinizi anlamak için bu belirtilere dikkat etmek gerekiyor.
Eğer;
– Alarm durumunda kalmak size kolay geliyorsa,
– Hedefler koyuyor ve bu hedefleri küçük görevler halinde parçalara bölebiliyorsanız,
– Küçük molalar verdikten sonra işe geri dönebiliyorsanız zihinsel odaklanma konusunda iyisinizdir.
Ancak eğer;
– Gün içinde sürekli kendinizi hayallere dalmış buluyorsanız,
– Dikkat dağıtıcı unsurlarla başa çıkamıyorsanız,
– Gelişiminiz için gerekli süreçlerin ardında kalıyorsanız zihinsel odaklanma beceriniz üstüne çalışmanız gerekir.
Peki böylesi dikkat dağıtıcı bir evrende zihinsel odaklanma becerimizi tanımanın ve iyileştirmenin yolları neler? Bu konudaki değerli ipuçlarını ve taktikleri sizler için bir araya getirdik.
Dikkat Dağıtıcı Unsurlardan Uzaklaşın
Dikkatinizin dağılmaması için akla gelen ilk ve en önemli adım, odaklanmanızı zorlaştıran unsurlardan uzak durmaktır. İşe konsantre olmanıza engel olan etkenleri belirleyerek başlayın. Sürekli çalan ve bildirimlerle dolup taşan telefonunuz mu, sizinle sohbet etmek için odanıza uğrayan iş arkadaşınız mı, evde gürültü yapan aile bireyleri mi sizi çalışmaktan alıkoyuyor? Bu unsurlardan uzaklaşmak düşündüğünüzden çok daha kolay. TV, radyo gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzaklaşmak için boş ve sessiz bir alan, bir kütüphane ya da etüt odasına geçebilirsiniz. Eğer dikkatinizi dağıtan şey iş arkadaşınız, eşiniz, ev arkadaşınız ya da çocuklarınız ise, bu kişilere yalnız kalarak çalışmak için zamana ihtiyacınız olduğunu belirtin ve gerekirse evden ya da ofisinizden çıkarak çalışın.
Tek Bir Konuya Odaklanın
Birçok işi aynı anda götürmek ve tamamlamak, zamanı daha verimli kullanıyorsunuz hissini yaratsa da aslında tam tersidir. Birden çok işe aynı anda eğilmek, verimliliğinizi baltalar. Dikkatinizi bir spot ışığı gibi düşünün. Spot ışığını tek bir nesneye yönelttiğinizde, onu her yönüyle berrak bir şekilde görebilir ve inceleyebilirsiniz. Ancak tüm bir odaya yöneltilen tek bir spot lambası detayları gözden kaçırmanıza ve aklınızın karışmasına neden olacaktır. Her zaman işlerinizi sıralayın ve birini tamamlamadan diğerine geçmeyin.
Molalara Değer Verin
Kişiden kişiye değişmekle birlikte hepimizin sadece belli bir süre aynı şeye odaklanma potansiyelimiz bulunur. Bazıları 40 – 50 dakika boyunca aynı şeye odaklanabilirken bazıları da daha uzun süreler boyunca odaklanmayı başarabilirler. Odaklanma süreniz ne kadar uzun ya da kısa olursa olsun, mola vermek çok önemlidir. Yapılan araştırmalara göre çok kısa molalar vermek bile dikkatinizi artırmakta ve zihinsel odaklanma becerinizi dramatik bir şekilde iyileştirmektedir.
Odaklanma Becerinizi İyileştiren Egzersizler Yapın
Bir gecede daha iyi odaklanmaya başlayamayız. Bunun için çalışmamız ve pratik yapmamız gerekir. İnternet üzerinde bulabileceğiniz egzersizlerle, akıllı telefonunuza yükleyebileceğiniz uygulamalarla gün içerisinde vakit buldukça odaklanma egzersizleri yapın.
Farkındalığınızı Artırın
Farkındalık günümüzdeki en önemli değerlerden biridir. Yaşadığımız anın ve içinde bulunduğumuz fiziksel dünyanın farkına varmak, bizi içinde bulunduğumuz ortamdan koparan düşünceleri zihnimizden uzaklaştırmak, zihinsel odaklanma becerimizi artırmakla kalmaz. Farkındalığımızı artırmak, bizi hem mental hem de fiziksel anlamda iyileştirir. Gelecek ya da geçmiş üstüne düşünmeden yaşadığımız anı hissetmek, gelişimimizin farkına varmak zihinsel odaklanma becerimizi artıran en önemli etkenlerin başında gelir.