Fobilerimizi Kendi Başımıza Yenebilir Miyiz?

Fobiler genellikle, o fobiye sahip kişi dışındakiler tarafından küçümsenir. Fobi sahibi kişiye sık sık “Aman bunda korkacak ne var?”, “Saçmalama”, “İstersen fobini yenebilirsin.” gibi yorumlar yapılır. Ancak fobi, bizlerin gündelik korkularından oldukça farklıdır. Gündelik korku ve kaygılar, belirli sebeplerle ortaya çıkar. Kişi bu korkuyu yönetebilir. Duygu ve davranışları üstünde kontrol sahibidir. Oysa fobiler söz konusu olduğunda kişi duygu ve davranışları üstünde kontrolünü kaybeder. Titreme, terleme, nefes darlığı, bulanık görme gibi fobi belirtileri ile birlikte aşırı bir korku ve kaygı hissini yaşar. Fobi sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik, çevresel ve fiziksel faktörler kişinin fobiye sahip olmasına neden olabilmektedir. Peki gerçekten kişi fobisini kendi başına yenebilir mi? Bu yazıda, fobiyi yenmek için atılabilecek adımları ve bu adımların sonuçlarını bir araya getirdik.

 

Fobi ile Yüzleşmek

Fobilerimizle yüzleşmek mümkündür. Ama bu yüzleşmenin ardından ortaya çıkacak sonuçlar, fobinizin derinliğine, ne kadar süredir devam ettiğine bağlı olarak değişir. Yeni gelişen bir fobi ile yüzleşmek daha kolay iken, uzun yıllardır var olan bir fobiyle yüzleşmek oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Sakin ve rahat bir durumda iken fobiniz ile yüzleşmek işleri kolaylaştıracaktır. Ancak kişi stresli ve gerginken fobisi ile yüzleşmesi zor ve başarısız bir deneyim olabilir.

 

Fobi ile Kendi Kendimize Mücadele Etmek

İnsanların fobilerine verdiği tepkiler oldukça çeşitlidir. Bazı kişiler fobisinin kaynağı olan kişi, nesne, olay ya da eylem ile karşılaştığında ağlayabilir. Bazı kişiler kaçabilir, bazı kişiler öfkelenerek şiddet gösterebilir bazı kişiler ise hiçbir şey yapmadan hareketsiz kalabilir. Kişilerin fobi kaynağını düşündüklerinde, fobileri ile karşılaştıklarını zihinlerinde canlandırdıklarında bile gerçekten bu olayı yaşamış gibi tepkiler verdiği bilinmektedir. Bu nedenle siz de fobinizin sizde nasıl bir tepkiye neden olduğunu anlamak için fobi kaynağınızla karşı karşıya kaldığınızı düşünerek, tepkinizi anlayabilirsiniz. Böylece fobinizle gerçekten yüzleşmeden ona gösterdiğiniz tepkileri kontrol etme becerinizi geliştirebilirsiniz.

 

Fobinizle Tek Başınıza Mücadele Etmenin Tehlikeleri

Fobi ile karşılaştığını düşünmek ve bunu zihinde canlandırmak, oldukça etkili bir yöntem olmakla birlikte kişinin bu süreci mutlaka profesyonel bir yardım eşliğinde yürütmesi gerekir. Çünkü bu alanda uzman psikolog ya da psikiyatrist sizi doğru şekilde yönlendirecektir. Kendi başınıza olduğunuzda panik olabilir, kontrolsüz davranışlar sergileyebilir ve fobinizi daha kötü bir hale getirebilirsiniz. Bazı kişilerin fobilerine karşı verdiği tepkiler, tehlikeli davranışlara dönüşebilir. Örneğin; yükseklik korkusu olan bir kişi, fobisine kaçarak tepki veriyorsa, yanlış bir hareket yaparak zarar görebilir. 

 

Fobiler Nasıl Tedavi Edilir?

Fobi sahibi kişiler, etrafındaki kişilerin cesaretlendirmesi ve yönlendirmesi ile fobi kaynağı ile yüzleşmek, korkusunun üstüne gitmek gibi tercihlerde bulunabilir. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi bu davranışın sonuçları öngörülemez. Yüzleşme sonucunda kişi fobisinden kurtulabileceği gibi sorunu derinleştirme olasılığı da yüksektir. Bu gibi olumsuz sonuçları bertaraf etmek için mutlaka bir profesyonelden yardım alınmalıdır. Fobi tedavisi için birçok etkin yöntem bulunur. Psikoterapi ve gereken durumlarda fobi ilaç tedavisi de uygulanabilir. Fobi tedavi süreci zannedildiği gibi uzun değildir. Birçok fobi sadece birkaç seansta çözülebildiği gibi bazı durumlarda kişi tek bir seansla fobisinden kurtulabilir. Ayrıca psikologlar, hastalara rehberlik ederek, fobi ile başa çıkma teknikleri ve stratejileri konusunda bilgi verecek, kişinin fobisi karşısında kaybettiği kontrol hissini kazanmasını sağlayacaktır. 

Konya fobi terapi tavsiye ve önerileri konusunda bir arayış içinde iseniz, Psikon Terapi’nin uzman klinik psikologları probleminizi kısa sürede çözmeniz için size her an destek sağlayacaktır.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı