Depresif ruh hali hemen her insanın tecrübe ettiği bir durumdur. Hayatımızın belli dönemlerinde kendimizi mutsuz, enerjisiz ve umutsuz hissedebiliriz. Yaşadığımız durumlar, maruz kaldığımız travmatik olaylar ve iş ya da özel yaşamımızdaki stres, bizi depresif hissettirebilir. Klinik depresyon ise bu durumdan oldukça farklıdır. Majör depresyon ya majör depresif bozukluk olarak da adlandırılan klinik depresyon, depresyon türleri arasında en ağır seyreden türdür. Bu depresyon türü sevilen birinin kaybı, ölüm, hastalık ya da tiroit bozukluk gibi durumlardan farklıdır.
Klinik depresyon tanısı konulması için DSM-5 adı da verilen, Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatiksel El Kitabı içeriğindeki kriterler kullanılmaktadır. Bu el kitabında, ruhsal bozuklukların tanısının konulması için gerekli belirtiler ve ölçütler yer alır.
DSM – 5’e göre bir klinik depresyonun tanısının konulması için kişinin aşağıdaki belirtilerin taşıması gerekmektedir.
Klinik Depresyon Belirtileri
– Üzgün, boş ve umutsuz hissetmek,
– Öfke patlamaları, huzursuzluk yaşamak,
– Küçük şeylerde bile aşırı kızgın hissetmek,
– Normalde ilgi duyduğu hobiler, cinsellik ya da diğer aktivitelere karşı ilgisini kaybetmek, bunlardan haz artık alamamak,
– Uyku bozuklukları yaşamak. Örneğin çok az uyuyabilmek ya da aşırı uyumak,
– Sürekli yorgun hissetmek, basit işler için bile enerji bulamamak,
– Yemek bozuklukları, aşırı yemek ya da çok az yemek nedeniyle kilo değişiklikleri yaşamak,
– Sürekli ve aşırı kaygılı olmak,
– Konuşma, düşünme ve hareket etme konularında yavaşlamak,
– Kendini değersiz hissetmek, geçmişteki başarısızlıklara takılıp kalmak ve kendini suçlamak,
– Düşünme, odaklanma ve karar verme konusunda problem yaşamak,
– Ölüm, intihar etme hakkında engellemeyen düşünceler, intihar etmeye teşebbüs etmek,
– Fiziksel herhangi bir açıklaması olmayan ağrı ve acılar yaşamak.
Klinik Depresyon Teşhisi
Klinik depresyon teşhisi konulması için bu belirtilerin kişinin, okul, iş ve sosyal hayatını sekteye uğratması gerekir. Kişi taşıdığı belirtiler nedeniyle, gözle görülür problemler yaşar. Ancak kendisi bu problemlerin nedeninin yaşadığı depresyon olduğunu anlamayabilir. Klinik depresyon teşhisini klinik psikologlar ya da psikiyatristler koyabilir. Klinik psikolog nedir sorusu ise kısaca 4 yıllık psikoloji lisansını tamamladıktan sonra bu eğitimin üzerine klinik psikoloji konusunda yüksek lisans yapmış kişiler olarak cevaplanıyor. Konya klinik psikolog tavsiyesi söz konusu olduğunda ise Psikon Terapi uzman klinik psikologları ile öne çıkıyor.
Klinik Depresyon Tedavisi
Klinik depresyon tedavi edilir mi sorusunun cevabı doğru yaklaşım ile bu rahatsızlığın tedavi edilebileceği şeklinde cevaplanabilir. Klinik depresyon tedavisi için psikoterapi ve ilaç bir arada kullanılabilir. Klinik depresyon ilaç tedavisi için uzman klinik psikolog veya hekimin uygun gördüğü yaklaşıma göre tedavi süreci belirlenir. Klinik Depresyon ilaçları SSRIs, SNRIs, atipik antidepresanlar, trilik antidepresanlar, MAOIs ana grupları altında sayılabilir. Uzmanlar bunların dışında farklı ilaç tedavileri uygulamayı da uygun bulabilir. Bilindiği gibi psikiyatrik etkilere sahip ilaçların kullanımı kontrol altında olmalıdır. Klinik depresyon ilaç tavsiyesi asla hekim dışındaki birinden alınmamalıdır. Çünkü bu davranış kişiye faydadan çok zarar verir. Depresyon tedavisi ne kadar sürer sorusunun ise net bir cevabı bulunmamaktadır. Kişinin yaşadığı durum, depresyonun derecesi ve karakter özelliklerine göre tedavi süreci uzayıp kısalabilir.
Konya depresyon tedavisi arayışınızda, Psikon Terapi her an yanınızdadır. Depresyon tedavisi esnasında ihtiyacınız olacak terapi seçenekleri ile ilgili konularda, Psikon Terapi’nin uzman klinik psikologları size yardım edebilir. Web sitemizde bulabileceğiniz iletişim numaralarımızdan bizi hemen arayıp, randevu alarak, uzmanlarımızla görüşebilirsiniz.