Kendini Sabote Etmeyi Bırakmanın Yolları

Kendini Sabote Etmeyi Bırakmanın Yolları

Kendinizi sık sık Bunu kendime niye yapıyorum derken yakalıyor musunuz? İşler iyi giderken birden kötü alışkanlık ve davranışlarınız nedeniyle, kendi başarınız ve mutluluğunuzu engelliyor musunuz? Kilo vermeye çalışırken birden kendinizi yemek yerken buluyor, bir ödevi ya da sunumu hazırlarken internette sörf yapmaya başlıyorsanız yalnız değilsiniz. Bir çoğumuz kendimizi sabote ediyor ve bunun farkına bile varmıyoruz. Peki bu davranışın altında yatan sebepler neler.

 

Kendini Sabote Etme Nedenleri

DEĞERSİZLİK

Kendini sabote etmenin ilk nedeni farkında olmasak da kendimizi bu başarıya değer görmememiz olarak öne çıkıyor. Kendimizi beceriksiz hissediyor ve başarılı olma yolunda kendimize çelme takıyoruz.

 

KONTROL

Başarı için uğraşırken kontrol duygusunu zaman zaman kaybederiz. Kontrolü kaybetmek bizi korkutunca daha önce deneyimlediğimiz ve kontrol etmeyi başardığımız yenilgiyi kabul etmek kolaylaşır.

 

HİLE YAPMAK

Bazen başarılı olmayı çok istesek de sonrasında bizi bekleyen süreç, üzerimize daha çok sorumluluk yükler. Örneğin işte terfi alırsanız sorumluluklarınızın daha çok artacağını düşünerek bu durumu istemediğiniz için başarısız olmayı tercih edebilirsiniz.

 

ALIŞMAK

Bazen başarısızlığa reddedilmeye öyle çok alışırız ki bu durum bize alışıldık ve rahatlatıcı gelebilir. Düşündüğümüzde bu durum mantıklı olsa da asıl konfor alanımız başarısızlık olabilir. Bu alandan çıkmamak için kendimizi sabote edebiliriz.

 

Kendini Sabote Etmekten Kurtulmanın Yolları

DAVRANIŞINIZI TANIYIN

Sizi başarısızlığa götüren davranışınız hangisi? Bu davranış ya da davranışları tanımak için kendinize bu soruları sorun;

- Uzun zamandır istediğiniz ama başaramadığınız hedef nedir?

- Ortada net bir neden yokken hangi konuda sürekli başarısızlık yaşıyorsunuz?

- Erteleme ve kararınızda cayama davranışı gösterdiğiniz spesifik bir alan var mı?

- Yapmak istediğiniz bir şey hakkında motivasyon eksikliği mi hissediyorsunuz?

- Kendinizi kızgın ve öfkeli hissediyor ve bu durumun ilişkilerinize yansımasına izin mi veriyorsunuz?

- İnsanların size öfkelendiği bir alan var mı?

- Hayatınızda daha iyi yapabileceğinizi düşündüğünüz için tatmin olamadığınız bir alan var mı?

 

NEGATİF DÜŞÜNCELERİ KONTROL EDİN

Kendinizle ilgili olumsuz inançlarınız ve düşünceleriniz var mı? Davranışınızda beğenmediğiniz noktaları ve negatif düşüncelerinizi bir kapıda yazın. Kendinize sürekli tekrarlayarak motivasyonunuzu düşürmek yerine içinizden atmak daha yapıcı olacaktır.

 

KENDİNİZİ SORGULAYIN

Başarıya giderken yanlış davranış ve kötü alışkanlıklarınıza döndüğünüzü hissettiğinizde kendinize bu davranışın altında daha derin bir neden olup olmadığını sorun. Bu düşüncelerin gerçekçi ve mantıklı olup olmadığını sorun. Geçmiş deneyimlerinizin sizi davranışınızın değişmesi konusunda olumsuz etkileyip etkilemediğini düşünün.

 

KENDİNİZE DESTEK OLMAYI ÖĞRENİN

Kendine destek olmak ve kendine güvenmek çok önemlidir. Bunun için doğru yöntemleri öğrenin. Kendinizi en iyi nasıl motive ettiğinizi kendinizi cesaretlendirmek için neler yapabileceğinizi düşünün. Küçük hedeflerle kendinize olan güveninizi artırabilir misiniz? Bu yolla büyük hedefinize ulaşabilir misiniz? Bu soruların cevabını dürüstçe vererek kendinizi olumlu yönde destekleyin.