Kafeinin Zihin ve Ruh Hali Üstündeki Etkileri

Kafeinin Zihin ve Ruh Hali Üstündeki Etkileri

“Güne kahve olmadan başlayamıyorum.”

“Kahve içmezsem kafam çalışmıyor.”

“Hiçbir şey anlamıyorum. Acilen kahve içmem lazım.”

Bu cümleler tanıdık mı? Eğer cevabınız evet ise yalnız değilsiniz. Birçok kişi kahve ile güne başlayıp önemli sınavlar ve projeler öncesi aradıkları zihinsel enerjiyi kahvede buluyor. Peki kahvenin hem zihnimiz hem de ruh halimiz üzerinde gerçekte nasıl etki ediyor?

 

Kafeinin Ruh Hali Üzerindeki Etkileri

Kahvenin içinde bulunan kafein, kişinin tetikte olmasını sağlayan uyarıcı bir maddedir. Kafein alan kişi, tetikte ve uyanık hissederek daha rahat odaklandığını ve işlerini bitirebildiğini düşünür. Ancak kafein sadece kişiyi tetikte tutmaz, aynı zamanda kaygı seviyesini de gözle görülür bir şekilde artırır. Kafein kişinin enerjisinin düşük olduğunda gözle görülür bir şekilde ruh halini iyileştirse de, kişi bir süre kafein almadığında bu uyarıcı maddenin yoksunluğunu hissederek yeniden kötü hissedebilir.

 

Kafeinin Zihin Üzerindeki Etkileri

Kafeinin zihinsel performans üzerinde olumlu birden çok etkisi bulunur. Bu olumlu etkiler, kişinin daha dikkatli olması, daha hızlı reaksiyon vermesi, bilgi işleme süreçlerinin daha etkin olması, kontrol süreçlerinde başarı sağlaması olarak sıralanabilir. Ancak bu olumlu etkilerin kafein alımının çoğaltılması ile artması söz konusu değildir. Yapılan araştırmalara göre günlük 100 mg kadar kafein alan bir kişi ile 300 mg kadar kafein alan bir kişinin zihinsel performanslarındaki iyileşme aynıdır. Bu nedenle kişi daha çok kahve içerse daha iyi performans gösterir düşüncesinden uzaklaşmak önemlidir.

 

Kafein Almak Zihinsel Performansınız İyileştirmek İçin Gerekli mi?

Günümüzde birçok çalışan kafein alarak kaybettikleri enerjiyi yerine koymak ve ruh halini iyileştirmek istiyor olabilir. Ancak daha öncede belirttiğimiz gibi daha fazla kafein daha iyi bir zihinsel performans anlamına gelmez. Bu durum kişinin kafein bağımlılığı olduğunu gösterebilir. Aynı zamanda kafeinin fazlası kişinin kaygı seviyesini yükselterek ruh halini de kötü etkiler. Kafeinin vücut üzerindeki etkileri kaybolduktan sonra yoksunluk belirtileri ortaya çıkarak, zihinsel performansı da kötü etkileyebilir. Bu nedenle kafein alımına dikkat etmekte ve kontrollü bir biçimde tüketmekte fayda bulunur.