Kaygı duymak ve endişelenmek hemen her insanın deneyimlediği duygulardır. Tıpkı mutluluk, korku, üzüntü gibi normal bir durum olan kaygı, günlük hayatımızı yaşamamızı engellemeye başladığında bir problem haline dönüşür. Peki kaygılardan kurtulmak mümkün müdür? Ya da kaygısız bir yaşam için neler yapmak gerekir? Kaygıyı yenebileceğiniz basit ve faydalı stratejileri sizler için bir araya getirdik.
- Yavaşça nefes alın. 3 dakika boyunca yavaş nefesler almaya devam edin.
- Omuzlarınızı gevşetin, boynunuzu nazik bir şekilde sağa sola çevirin.
- Neler hissettiğinizi cümlelere dökün. Örneğin: “Şu anda kızgın ve endişeliyim.” demek sizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
- Ellerinize masaj yaparak oksitosin hormonunu açığa çıkarabilirsiniz.
- Çevrenizin fiziksel düzenine katkıda bulunun. Örneğin: Her zamanki yerinde durmayan bir nesneyi alıp, olması gereken yere koyun.
- Doğaya çıkın. Yürüyüş yapın. Günü birlik turlara katılın.
- Kendinize “En kötü ne olabilir?” diye sorun. Sonra da eğer bu olursa nasıl başa çıkacağınızı düşünün. Böylece bir planınız olacak bu da rahatlamanızı kolaylaştıracaktır.
- Problemi sürekli düşünmekten ve çözüm yolu aramaktan bir anlığına da olsa vazgeçin. Çoğu kez problemleri üstüne aktif bir şekilde düşünürken değil, bilinçaltımızda çözdüğümüzü kendinize hatırlatın.
- Duş alın ya da sıcak su dolu bir küvette kaslarınızı dinlendirin.
- Yaşadığınız problemi önceden göremediğiniz için kendinizi suçluyorsanız bundan vazgeçin.
- Evinize biraz fiziksel düzen vermek size iyi hissettirecektir. Gereksiz eşyaları bağışlayın ya da çöpe atın.
- Gazetelerden, haberlerden biraz uzaklaşarak zihninizi olumsuz şeylerle meşgul etmeyin.
- Çoktandır ertelediğiniz bir telefonu edin ya da e postayı cevaplayın.
- Buzdolabınızı düzenleyin. Tarihi geçmiş, bozulmuş, kullanılmamış yiyeceklerden kurtulun.
- İnternet üzerinden meditasyon müzikleri dinleyin.
- Üstüne çok düşündüğünüz konunun hakkında sürekli araştırma yapıyorsanız buna bir ara verin. Bırakın zihniniz negatif düşüncelerle daha fazla meşgul olmasın.
- Uzun zamandır yapmak isteyip yapamadığınız bir aktivite var mı? Örneğin bir yeri ziyaret etmek, bir mağazaya gitmek ya da bir yemeğe çıkmak gibi. Bu aktiviteyi hemen, beklemeden yapın.
- Varsa çocuğunuza, evcil hayvanınıza sarılın.
- Eğer yaptığınız bir hata nedeniyle kaygı ve üzüntü yaşıyorsanız bu hatayı neden yaptığınızı sorgulayın. İleride aynı hatayı yapmamak için kendinize bir plan ve yol çizin.
- Kaygılandığınız şey gerçekte var mı yoksa siz böyle bir durum olduğunu mu varsayıyorsunuz? Mesela birini kırdığınızı düşünüp buna mı kaygılanıyorsunuz? Varsayımlarda bulunmaktan vazgeçip o kişiyle iletişime geçin.
- Eğer kaygılarınızın ve üzüntünüzün sebebi bir başka kişinin davranışlarıysa, o kişinin bu davranışının altında yatan nedeni asla bilemeyeceğinizi kabul edin.
- Kaygınızın nedeni, bir kişinin sizin planlarınızı değiştirmesi mi? Eğer böyleyse, değişimin her zaman tehdit olmadığını kabul edin. Değişimleri fırsat gibi görmeye çalışın.
- Kaygılarınızın nedeni, istediğiniz gibi davranamamanız olabilir. Bu durumda herkeste olduğu gibi sizde de gerçek siz ve idealinizdeki kişi arasında her zaman fark olacağını kabullenin.
- Kaygılarınız sizi ele geçirdiğinde biraz gerçekçi olmak ve pozitif bakmak işinize yarayacaktır. Kaygınız ve üzüntünüz ne kadar büyük olursa olsun, hayatınızda muhakkak iyi şeyler de var. Bu iyi şeyleri düşünün, gerekirse şükür duyduğunuz bu iyi şeylerin bir listesini yapın.
- Endişeleri azaltmanın bir yolu da hayata devam etmek ve başarmaktır. Bu nedenle kendinize bir yapılacaklar listesi hazırlayın. Her gün bu listeden bir şeyler silin ve kendinizi daha iyi hissettiğinizi fark edin.