Psikoterapi Hakkında Yanlış Bilinenler

Psikoterapi Hakkında Yanlış Bilinenler

İnsanlar gün geçtikçe psikolojik danışmanlık ve terapi hizmetine daha sıcak bakıyor ve bu hizmetten faydalanmak istiyor.  Ancak bu hizmeti talep ederken hemen herkesin aklını kurcalayan sorular var. Bunlardan ilki psikoterapi nedir? Psikoterapi, kişinin zihinsel sağlık problemlerini çözmek için bir psikiyatrist veya psikolog ile konuşması olarak açıklanabilir. En kısa tanımıyla konuşma terapisi olarak adlandırılabilir. Psikoterapi esnasında yapılacak bu konuşmalar ile kişi, durumunu, ruh halini, duygu, düşünce ve davranışlarını anlayabilir.

 

Peki bir psikoterapi seansında ne olur? Kişi psikoterapi esnasında ve sonrasında neler beklemelidir? Psikoterapinin faydaları nelerdir? Maalesef bu soruların zihinlerdeki cevapları çoğu zaman bazı yanlış inanışlara dayanmaktadır. Bu yanlış inanışları ve yanlış bilinenleri sizler için bir araya getirdik.

 

Psikoterapiden Neler Beklememelisiniz?

 

- Psikoterapiden hızlı bir çözüm beklememelisiniz!

Psikoterapinin sadece tek bir seansta çözebileceği çok az sayıda sorun vardır. Çocuklarda, yetişkinlerde, ergenlerde bazı spesifik fobi türleri kısa bir sürede çözülse de psikoterapide kısa ya da uzun dönem sürecek seanslar söz konusudur. İlk birkaç seansta genellikle sorun saptanarak, sizin için nasıl bir psikoterapi türünün gerekli olduğuna karar verilir. İlk anlarda endişeler, kişisel geçmiş ve tecrübeler üstüne konuşmak bazı kişiler de rahatsızlık uyandırsa da bazı kişiler bu deneyimi oldukça rahatlatıcı bulacaktır. Psikoterapi seansında yapılacak bu konuşma ile kişinin uzun süredir sahip olduğu düşünce kalıpları, davranış kalıpları değiştirilmeye başlanabilir. Psikoterapinin hemen ve hızlı bir çözüm sağlamasını beklemek yerine, doğru planlanmış, etkili bir şekilde zamanı kullanarak ilerlemesini beklemek daha doğrudur.

 

- Psikoterapi çok kolay bir süreç olmasını beklemeyin!

Psikoterapi için terapistinize başvurduğunuz konu her ne olursa olsun sizi elbette zaman zaman zorlayacak aşamalar olacaktır. Ancak bu aşamaların hiçbirinde yalnız olmayacaksınız. Tüm aşamaları terapistinizle birlikte aşacaksınız. Terapistinizle birlikte önce probleminizin ana sebebini ortaya çıkaracaksınız. Ardından şu an içinde bulunduğunuz kalıpların size iyi mi kötü mü geldiğini anlayacaksınız. Son olarak farklı düşünme şekillerini, davranışları deneyimleyecek ve probleminizle başa çıkmanın yollarını öğreneceksiniz.

Psikoterapi süresinde kendinizi çok iyi hissettiğiniz ve çok kötü hissettiğiniz zamanlar olabilecektir. Yaşadığınız travmalar üstüne konuşmak zaman zaman günlük yaşantınızı etkileyebilir. Düşünmek istemediğiniz şeyleri düşünmek, sizi mutsuz ya da öfkeli hissettirebilir. Ancak tüm bu süreçler, iyileşmenin ve değişmenin işaretleridir.

 

- Terapistle konuşmak arkadaşınızla konuşmaya benzemez!

Terapi süresince terapistinizle aranızdaki bağ ve iletişim, günlük hayatınızdaki diğer ilişkilerinize ve dostlarınızla yaptığınız sohbetlere benzemeyecektir. Terapistinizle yaptığınız konuşmalar ve paylaşımlar tek taraflı olacaktır. Terapistiniz ona vereceğiniz en önemli detayları bile nazik ve anlayışlı bir şekilde karşılar. Sizinle kurduğu ilişkide, sizin sorunlarınızı, hedeflerinizi ve terapi sürecinizi odak noktasına koyar.

 

- Terapistinizin size nasıl davranmanız gerektiğini söylemesini beklemeyin!

Psikoterapi süreci bir akıl hocasının sizin hayatınızı yönlendirdiği ve sizin yerinize seçim yaptığı bir süreç değildir. Terapistiniz sizin aslında ne istediğinizi ve neden istediğinizi ortaya çıkarmak için sorular soracak, bu anlama ve kavrama sürecinde yanınızda bir rehber gibi yer alacaktır. Size farklı seçenekleriniz olduğunu fark ettirme, düşüncelerinizi başka birinin ağzından duyma imkanları sağlamaya gayret edecektir. Düşünce kalıplarınız üstüne düşünmeniz için sizi cesaretlendirecektir.

 

- İlk görüştüğünüz terapist ile anlaşmayı beklemeyin!

Terapi seansları, terapist ile danışan arasında kurulan bağ ve ilişki önemlidir. Terapistin yaklaşımı, terapi anlayışı nedeniyle ilk görüştüğünüz terapist ile bir bağ kuramayabilirsiniz. Ya da ilk seansta terapistiniz size uzak gelebilir. Sizin için en uygun terapisti bulmak için bazen birden çok psikolog ile birden çok seans yapmanız gerekebilir.

Konya psikoterapi tavsiyesi için bir arayış içerisindeyseniz, Psikon Terapi profesyonelleri ile görüşebilir, sizin için en uygun terapiyi birlikte gerçekleştirebilirsiniz.