Regresyon Terapisi Nedir?

Regresyon kelimesi dilimizde gerileme, geri çekilme ve geriye dönüş anlamı taşımaktadır. Regresyon terapisi, kişiyi duygusal ve zihinsel anlamda olumsuz etkilemeye devam eden, geçmişte yaşadığı bazı olayları ortaya çıkarmayı amaçlar. Regresyon terapisine göre, kişinin yaşadığı korku, depresyon gibi birçok probleminin çözümünde geçmişine dönmenin ve bu problemlere neden olan eski deneyimleri ortaya çıkarmanın önemi büyüktür. 

 

Regresyon Terapisinin Tarihi

Regresyon terapisi, hipnoterapi ve psikanaliz teori ve tekniklerinin ortaya çıktığı dönemde ilk adımlarını atmıştır. 1950li yıllarda oldukça gündemde olan hipnoterapi ve psikanaliz teorilerine göre, kişinin yaşadığı sıkıntıların sebepleri geçmişlerinde saklıdır. Sigmund Freud’a bilinçdışındakini bilince taşıma fikrini geliştirmiş ve regresyon terapisinin gelişiminde onun fikirleri büyük rol oynamıştır. 1978 yılına gelindiğinde Morris Netherton’un yazdığı Geçmiş Yaşam Terapisi, regresyon alanındaki ilk kitaptır. 1980li yıllarda ise Brian Weiss, regresyon terapisi alanında daha büyük çalışmalara ve gelişmelere imza atmıştır.

 

Regresyon Terapisi Teorisi

Regresyon terapisine göre tedavinin ana bileşeni bilinçtir ve bilincin üç seviyesi bulunmaktadır. 

– Bilinçli zihin: Kişinin sahip olduğunun farkında olduğu düşünceleri

– Bilinçaltı: Kişinin sahip olduğunun farkında olmadığı, duyguları, alışkanlıkları ve içgüdüleri.

– Süperbilinç: Bu bilinç seviyesi, ruh olarak da adlandırılır ve kişinin dünyada nasıl davranıp düşünmek istediği için bir model olarak karşımıza çıkar. 

 

Regresyon terapisi ile kişinin bilinç düzeyinde hatırlayamadığı ve bilinçaltında gizlenmiş travmatik hatıraları yüzeye çıkarmayı hedefler. Bu yolla burada biriken enerji serbest bırakılarak, kişinin yaşadığı duygusal ve zihinsel sorunları ortadan kaldırmak ana amaçtır. 

 

Regresyon Terapisi Nasıl Yapılır?

Regresyon terapisi için kişinin çatışma ve sorun yaşadığı alanların belirlenmesi, ardından bu sorunun ortadan kaldırılması için ana kaynağın ortaya çıkarılması yolu izlenir. 

 

Regresyon terapisi için hipnoterapi kullanılır. Bu uygulamayı, alanında eğitim almış ve uzmanlaşmış kişilerin yapması gerekmektedir. Regresyonun ilk aşaması hazırlıktır. Hazırlık sürecinde terapist, kişiyi derin nefesler yoluyla trans benzeri bir bilinç seviyesine taşır. Kişi bu bilinç seviyesinde iken bilinçaltına daha kolay ulaşır. Terapist bilinçaltında bulunan, geçmiş yaşam deneyimlerini, travmatik olayları ortaya çıkarmak için çalışır. Kişi de bulunduğu bilinç seviyesi ile bu duruma daha açık bir hale gelir. 

 

Günlük hayatımızda yaşadığımız problemler, alışkanlıklarımız ve duygu değişimlerimizin altında hatırlayamadığımız, bilinçaltında var olan olumsuz deneyimler bulunur. Çocukluğumuzda yaşadığımız bu olaylar, yanlış inanışlara ve davranış kalıplarına sahip olmamıza neden olur. Regresyon ile bu olaylar açığa çıkar ve farkında olmadığımız inanç ve davranışları yıkmamız için bize fırsat tanır. 

 

Regresyon Hangi Alanlarda Kullanılır?

Regresyon terapisinin iyi geldiği problemler oldukça fazladır. Farklı yaş gruplarına ve geçmişlere sahip birçok bireyde olumlu sonuçlar gözlenmiştir. Özellikle belirgin travmaları olan kişilerde tedavi sağlıklı sonuçlar vermektedir. Travmalar, bizler farkında olmasak da, duygularımızı ifade etme becerimiz ve diğer insanlarla kurduğumuz ilişkiler konusunda etki sahibidirler. Bu nedenle kişinin yaşadığı travmaya geri dönmesi, ortaya çıkarması, bu travmanın hayatı, seçimleri ve davranışları üstündeki etkilerini görmesi anlamında fayda sağlayacaktır. 

 

Regresyon ayrıca, nedensiz görünen korkulara, fobilere sahip kişilerin iyileşmesinde, ilişkilerde yaşanan problemlerde, kişinin hiçbir neden yokken yaşadığı suçluluk ve utanç duygularının ortadan kaldırılmasında oldukça faydalıdır.  

 

Regresyon terapisi ne kadar sürer sorusu, bu terapiden faydalanmak isteyenlerin sıkça sorduğu bir sorudur. Regresyon terapisi diğer terapi türlerine göre oldukça hızlı sonuç verir. Birçok problemde bir ya da iki seans ile kişi sorunlarını çözüme kavuşturabilmektedir. Ancak yine de her kişinin probleminin farklı olduğunu ve buna göre bir tedavi planlaması yapıldığını bilmekte fayda bulunur. 

Konya regresyon tavsiyesi arayışında iseniz, Psikon Terapi’nin kadrosunda bulunan uzman ve sertifikalı terapistlerimize ulaşabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı