Çift Ve İlişki Terapisi Nedir?

İnsan ilişkileri hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Evlilik birliğini oluşturan bireylerin birbirlerini tanımaları kadar diğerleriyle ilgili bilgi sahibi olmaları da önemlidir. Fiziksel, ruhsal ve duygusal iyilik hali çiftlerin tatmin edici yakın ilişki kurmasıyla sağlanır.

  Klinikte daha çok evlilik terapisi olarak karşımıza çıkan çift terapisi; çatışma yaşayan eşlerin etkileşimini değiştirmek için düzenlenmiş bir psikoterapi biçimi; eşler arasındaki sorunlara odaklanan bir terapi yaklaşımıdır. Esas olarak evlilik terapisi o güne kadar dile getirilmeyen meselelerin dile getirildiği bir süreçtir. Evlilik terapisi, evliliği kurtarma terapisi anlamına gelmez. Evlilikte yolunda gitmeyen noktaların anlaşıldığı, ne yapılırsa yolunda gideceği ve bunun için eşler tarafından ortak bir çabanın gösterildiği ya da gösterilmediği, bundan sonra yola birlikte mi devam edileceği yoksa yol ayrımına mı gelindiği konularındaki kararın netleştiği bir süreci kapsar. Yapılan evlilik terapisi çift ya da bireylerin ilişkilerine zarar veren şekilde davranışlarının sebeplerini keşfetmelerine de yardımcı olur.

   Çift terapistleri, çeşitler yöntemler kullanarak eşlerin duyarlı oldukları konuları adil bir şekilde tartışabilmelerini, ilişkinin ve eşlerden her birinin gelişimini destekleyerek hem kendilerini hem de birbirlerini anlamalarını, yeni ilişki ve iletişim becerileri kazanmalarını, sorunları konusunda bir iç görü geliştirmelerinde onlara yardım eder. Terapideki genel hedef, çift arasındaki çatışmaları azaltmak, çözüme kavuşturmak ve eşler arasında hali hazırda var olan etkileşim sistemindeki dengeyi işlevsel hale getirmek ve eşlerin her ikisinin birlikte ve bireysel olarak iyilik hallerini desteklemektir. Evlilik terapisi, çiftleri ve her bir bireyi etkileyen ilişki içindeki farklı ve zor konuları fark edip, bunlar üzerine düşünebilmelerine yardımcı olur. Terapi eşlerden her birinin diğerini gerçekçi bir şekilde görmesini kolaylaştırmayı sağlar.

    Evliliklerde en çok işlev bozukluğunun ortaya çıktığı alanlar: iş ve ekonomik konular, ana-baba olma, zaman ayırma ve iletişim, çekirdek aile olamama -bu duruma hazır olamama-cinsellik sayılabilir. Bunlara ek olarak güvensizlik, evlilik dışı ilişkiler, bağlılık, kıskançlık, boşanma ve ayrılıklar, aile içi kötü muamele, öfke kontrol bozukluğu v.b nedenlerin tümü çiftler ve bireyler için tartışma konusu olabilir. Eşler arasındaki iletişim sorunları evlilik terapisi için en önemli nedenlerden biridir. Böyle durumlarda eşlerden biri diğer eş tarafından sindirilebilir, diğeriyle düşünce ya da duygularını paylaşmaya çalışırken endişelenebilir veya bilinç dışı beklentilerini diğerine yansıtabilir. Çiftler bu tür bir sorunla baş edemediklerinde yetkin bir evlilik terapistinden destek talep etmelidir.

   

     İletişim kurmak ilk görüşmenin ya da danışmanın en zor yani sayılabilir. Çiftler ve terapist arasındaki ilişki son derece önemlidir. İlk olarak süreçte çiftin ihtiyaçları tartışılır. İlk görüşme randevusu çiftin endişelerini çok detaylı bir şekilde aktarmak adına önemli bir fırsattır. İlk oturum değerlendirme seansı şeklinde olacaktır. Endişeler tartışılır, geleceğe dair nasıl bir çalışma yapılması gerektiği ve faydaları konuşulur. Düzenli aralıklarla seanslar düzenlenir (örneğin haftada bir ya da iki kez). Seanslar yaklaşık 45- 50 dk. sürer. Danışanlar bireysel olarak ya da çifti ilgilendiren konular hakkında tartışabilmek adına seansa birlikte davet edilir. Bu seansların yapısı yargılayıcı olmayan ve rahatlatıcı bir ortamdır. Bu terapilerin ne kadar süreceği zor durumlara ve ani değişikliklere bağlı olarak değişebilmektedir. Sonuç olarak, bazı kişiler terapiye birkaç kez gelirken kimileri ise aylarca terapiye devam eder. Uzun süren tedaviler terapiye ihtiyacın devam etmesinden kaynaklanır. Terapi sona ermeden önce üzerine konuşulur ve ne zaman biteceği planlanır.

 

     Çiftlerle terapi konusunda eğitim almış bir evlilik terapisti ilişkide hangi sorunların hangi sebeplerle meydana geldiği konusunda çifte iç görü kazandırmaya yönelik bir çalışma yapar. Bu nedenler önceki deneyimlere dayanabilir. Çiftler terapide önceki deneyimler üzerine düşünme ve daha iyi anlayabilme fırsatı yakaladığından, empati kurabilme ve tatmin edici bir iletişim becerisi kazanırlar. Evlilik terapistleri fiziksel bir rahatlık yaratmada, zihinsel gelişimi desteklemede ve değişim için güven zemini temin ederler. Evlilik terapisine evli çiftler ya da evli olmayıp birlikte yaşayan çiftler başvurabilir. Aynı şekilde, ayrılmış ya da boşanmış çiftler de sonraki süreçte çıkabilecek sorunlar ya da gelecek hakkında duydukları kaygıyla baş etmek adına danışmanlığa başvurabilmektedir.  Özellikle ortada bir çocuğun olduğu durumlarda bu iletişimi korumak adına evlilik terapistleri yardımcı olabilmektedir. Birçok çift duygusal yakınlığın, destekleyiciliğin ve doyum aldığı bir ilişki yaşamak ister. Evlilik terapistlerine ise genellikle bir kriz anında ve umutsuzlukla başvurulmaktadır. Ancak normal bir ilişkinin seyrinde herhangi bir noktada çift terapistinden destek alınabilir. Eşle ya da partnerle konuşabilmek ve bazı şeyleri fark etmek adına terapiye başvurmak yaygın görünen bir durumdur. Çift terapisi, daha mutlu ve tatmin edici bir ilişkinin devamı için uygun olan profesyonel bir destek sürecidir.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı