Boş Yuva Sendromu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

Boş yuva sendromu klinik olarak tanısı olmayan, ancak anne babalarda gözlemlenen ve daha çok kadınları etkileyen bir sendromdur. Boş yuva sendromu nedir sorusuna verilecek en kısa cevap, son çocuğun da evden ayrılması ile anne babaların kendini derin bir üzüntü halinde bulmasıdır. Bazı anne babalar son çocukları da iş, okul ya da evlilik sebebiyle evden uzaklaştıktan sonra, bu sendromu yaşayabilmekte, bazı ailelerde ise bu durum gözlenmemektedir.

 

Boş Yuva Sendromu Belirtileri

Anne ya da babanın boş yuva sendromu yaşadığını gösteren, bu sendromu deneyimleyen kişilerde görülen bazı belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

 

  • Amacını Kaybetmek

Anne babalar çocuklarını yetiştirirken, günleri çocuklarının okulları, kursları, dersleri, spor aktiviteleri, beslenmeleri, uyku saatleri ve bunun gibi daha birçok ihtiyaçları ile dolu dolu geçer. Çocukların ileri yaşlarında bile anne babalar, öncelikli olarak onları düşünür ve hayatlarını onlara göre planlayarak geçirir. Ancak çocuğun evden ayrılması ile birlikte kişi kendini birden amaçsız bulabilir. 

 

  • Kontrol Kazanma İsteği

Anne babalar, aynı çatı altında yaşadıkları süre boyunca çocuklarının hayatını kontrol ederler. Tam anlamıyla kontrol edemediklerinde bile, çocuklarının nerede ve ne yapıyor olduklarını bilirler. Ancak çocuk evden ayrıldıktan sonra artık, evlatlarının hayatı üstündeki kontrolleri azalır. Boş yuva sendromu yaşayan kişiler bu kontrolü kaybettikleri için üzgün ve öfkeli olabilir.

 

  • Duygusal Stres

Özellikle çocukları yakın bir zamanda evi terk eden anne babalar, ciddi bir duygusal stres yaşayabilirler. İlgisiz ve mantık dışı durumlarda gözyaşlarına boğulmaları olasıdır. Kişi çocuğu artık bir yetişkin olduğu için üzülebilir, zamanında onunla daha çok vakit geçirmediği için kendine kızabilir, yaşlandığını düşünerek korkabilir, yaşadığı değişime ayak uyduramadığı için sinirlenebilir. Tüm bu duygu patlamaları boş yuva sendromuyla ilişkilidir.

 

  • Eşler Arası Problemler

Birçok çift, çocukları doğduktan sonra ilişkilerinde değişimler yaşar. Bazı çiftler çocuklarını merkeze alarak ilişkilerini ihmal edebilir. Ancak evdeki son çocuğun da ayrılması ile çiftler baş başa kalır. Bu kez yıllardır görmezden görünen problemler ortaya çıkıp, kişileri sıkıntıya sokacaktır. Çocukların evden ayrılması ile anne babalar arası ilişkilerde negatif değişimler gözlenebilmektedir.

 

  • Kaygı

Anne babalar, artık aynı çatı altında olmayan çocukları için endişelenebilir. Ancak boş yuva sendromunda bu kaygı abartılı bir duruma dönüşebilmektedir. Örneğin anne babalar, gün içinde sürekli çocuklarını aramak ya da sosyal medya hesaplarını kontrol etmek gibi davranışlar gösterebilirler.

 

Boş Yuva Sendromu İle Başa Çıkma Yolları

  1. Anne ya da baba kimliğinizi yıllardır ilk sırada tutuyorsanız, artık diğer eş, kardeş, arkadaş ya da çalışan kimliklerinize daha çok ilgi göstermeyi düşünebilirsiniz.
  2. Eşinizle ilişkiniz üstünde çalışmaya başlayın. Birbirinize daha çok vakit ayırın. Çözmeyi ihmal ettiğiniz sorunlara eğilin. Birlikte yapabileceğiniz güzel aktivitelere kafa yorun.
  3. Kendinizi yıllar boyunca çok ihmal etmiş olabilirsiniz. Şimdi yeniden kendinizle buluşma ve bağlantı kurma vakti. Hayatta isteyip ertelediğiniz şeyleri düşünün. Bu hayalleriniz için gerçekçi planlar yaparak harekete geçin.
  4. Çocuk yetiştirmek meşakkatli bir süreçtir. Artık onu yeni hayatına uğurladığınıza göre kendinize yeni bir mücadele bulabilir, hayatınıza yeni bir amaç katabilirsiniz. Bu amaç, bir spor dalında ilerlemek ve kendi yaş grubunuzun olduğu müsabakalara katılmak olabilir. Ya da yeni bir dil öğrenmeyi, yeni bir becerinizi geliştirmeyi tercih edebilirsiniz. Gönüllü projelerde yer alarak zamanınızı anlam taşıyan bir katkıya dönüştürebilirsiniz.

 

Anne babaların yaşadığı boş yuva sendromu atlatılamadığında depresyon gibi sonuçlara neden olabilir. Çözemediğiniz her türlü duygusal stres konusunda Konya psikolog tavsiyesi arayışında iseniz bize ulaşarak, Psikon Terapi’nin uzman kadrosundan profesyonel destek alabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı