Bilişsel Davranışçı Terapi Size Nasıl Yardımcı Olur?

Psikoterapi türlerinden biri olan bilişsel davranışçı terapi, birçok psikolojik durum ve rahatsızlıkta, kişinin düşünce kalıplarını değiştirerek, farklı davranış yolları bulmasına yardımcı olan kısa dönem terapi türüdür.  Yapılan çalışmalar, birçok zihinsel problemde, bilişsel davranışçı terapinin faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Bilişsel davranışçı terapi, amaç odaklıdır. Bireysel ya da grup olarak uygulanabilir.

 

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

Bilişsel davranışçı terapi, kişinin düşüncelerin, inançlarının ve tutumlarının, duygu ve davranışlarına nasıl etki ettiğine odaklanan bir psikoterapi türüdür. Bilişsel davranışçı terapiye göre, faydasız düşünme biçimlerinin psikolojik problemlere yol açar. Kişiler, faydasız davranışlar geliştirdiğinde psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Birey, düşünme ve davranışlarını olumlu bir hale getirmeyi öğrenebilir. Edinilen yeni alışkanlıklar, zihinsel ve fiziksel sorunların belirtilerini azaltarak, kişinin daha iyi bir şekilde hareket etmesini sağlayabilir.

 

Bilişsel Davranışçı Terapiden Neler Öğrenebilirsiniz?

– Problemleri net bir şekilde tanımlayabilirsiniz.

– Otomatik düşünceler konusunda farkındalık kazanabilirsiniz.

– Varsayımlarınızın aslında yanlış olabileceğini öğrenebilirsiniz.

– Gerçekler ile mantık dışı düşüncelerin ayrımına varabilirsiniz.

– Geçmiş deneyimlerin şimdi var olan düşünce ve inançları nasıl etkilediğini görebilirsiniz.

– Her şeyin en kötüsünü düşünerek korkmaktan kurtulabilirsiniz.

– İçinde bulunduğunuz durumlara farklı bir bakış açısıyla yaklaşabilirsiniz.

– Başka insanların davranışlarını ve motivasyonlarını anlayabilirsiniz.

– Durumlar hakkında ve düşüncelerinizde daha pozitif bir yaklaşım geliştirebilirsiniz.

– Ruh haliniz hakkında farkındalık edinebilirsiniz.

– Ulaşılabilir hedefler belirleyebilirsiniz.

– Ya hep ya hiç demekten ve genelleme yapmaktan kurtulabilirsiniz.

– Her şey için kendinizi suçlamaktan vazgeçebilirsiniz.

– İşlerin nasıl olması gerektiğini düşünmeyi bırakıp, gerçekte nasıl olduklarına odaklanabilirsiniz.

– Korkularınızdan kaçmak yerine onlarla yüzleşebilirsiniz.

– Kendinizi veya başkalarını, tanımlayıp, kabul edip, anlayabilirsiniz.

 

Bilişsel Davranışçı Terapinin Araçları

Yukarıda sıralanan tüm bu maddelerin birey tarafından öğrenilebilmesi için bilişsel davranışçı terapi bazı araçlar ve yöntemler kullanır. Bu araçlardan ilki, düzenli birebir ya da grup seanslarıdır. Bazen bireysel ve grup terapisi birlikte kullanılabilir. Bilişsel davranışçı terapide düzenli geri bildirim büyük önem taşır. Ayrıca rol oynama aktiviteleri, zihni ve vücudu sakinleştirme yöntemleri de kullanılır. Terapi süresince, kişinin korku duymasına neden olan şeyler, aşamalı olarak ortaya çıkarılır. Terapist, kişilere ev ödevleri vererek, seansların günlük hayatta da uygulanmasını sağlar. Aynı zamanda kişiler, bilişsel davranışçı günlük tutabilir. Terapi seanslarında öğrenilen becerilerin pratik edilmesi sağlanarak, pozitif davranışsal değişim ve gelişimin ortaya çıkmasını hedefler.

 

Bilişsel Davranışçı Terapi Hangi Rahatsızlıkları Tedavi Eder?

Bilişsel davranışçı terapi neye yarar sorusu sıkça sorulur. İlk terapi seansları depresyon üzerinde kullanılsa da bugün birçok psikolojik rahatsızlıkta bilişsel davranışçı terapi kullanılmaktadır. Bunlar;

– Panik bozukluk,

– Evlilik problemleri,

– Madde kullanımı ve bağımlılık,

– Çocukluk çağı depresyonu,

– Öfke kontrol problemleri,

– Borderline kişilik bozukluğu,

– Fobi türleri,

– Yeme bozuklukları,

– Travma sonrası stres bozukluğu

– Genel kaygı bozukluğu,

– İnsomnia,

– Sosyal fobi ya da sosyal kaygı bozukluğu,

– Cinsel terapi ve daha birçok psikolojik sorun bilişsel davranışçı terapi ile tedavi edilebilmektedir.

 

Bilişsel Davranışçı Terapi Ne Kadar Sürer?

Terapisi süresi, kişinin yaşadığı probleme göre değişir. Terapist ve danışan, terapinin ne kadar süreceğine birlikte karar verebilir. Birkaç seans sonrasında, amaca ulaşmak için ne kadar süreye ihtiyaç olduğu ortaya çıkar. Danışanın yaşadığı probleme göre, terapi 6 ila 10 seans gibi kısa bir süre sürebileceği gibi, 20 seansa dek uzayan terapi süreçleri de olabilmektedir. Terapi periyodları haftada bir olabileceği gibi, periyodların arası terapi ilerledikçe açılabilir.

Psikon Terapi, Konya bilişsel davranışçı terapi tavsiyesi arayışınızda, profesyonel ekibiyle yanınızdadır.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı