Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Psikoloji alanının oldukça sömürüye açık olduğuna hemen hemen her zaman şahit oluyoruz. Ülkemizde sosyoloji mezunları bile özel psikoterapi seansları yaparken gerçekten ürkmemek elde değil. En iyi psikolog yorumları bazen manipüle edilebilir. Bunun yanı sıra kişi özellikle internet üzerinden farklı isimlerde yorumlar yaparak kendisini iyi bir psikolog olarak tanıtabilir. Bu noktada danışan kişinin kendi haklarını bilmesini çok önemli. Evet, birçok terapist kendi özel hayatı ile ilgili bilgi paylaşmaz ve kendinden bahsetmez fakat konu uzmanlık alanına geldiğinde burada danışanın bazı hakları mevcuttur ve bu haklarla ilgili soru sormayı her zaman göz önünde bulundurmak gerekir. Doğru psikolog seçimi için doğru soruları sormak gerek.

Peki iyi psikolog nasıl bulunur? Bu soruları sorarak işe başlayabilirsiniz;

  • Psikoterapistiniz hangi bölümden mezun, hangi okulları okumuş, ve unvanı nedir, hangi kesimlere hitap ediyor?
  • Psikolojide birçok farklı ekol vardır, terapistinizin hangi ekol ile çalıştığını sorabilirsiniz. Bu yönelimle ilgili uzmanlığını nereden almış? Bu konuyu araştırabilirsiniz.
  • Terapi neye benzer ve bu süreçte danışanın ve terapistin sorumlulukları nelerdir, ne yapar? İyi psikolog nasıl olur sorusu, terapistin size vereceği cevaplarla aklınızda şekillenecektir.
  • Sürecin başından belli kuralların çok net konuşuluyor olması lazım; ne kadar sıklıkla görüşülecek, seansların uzunluğu ne kadar olacak, seans ücreti ne kadar olacak, danışan seansı son dakika iptal ettiğinde herhangi bir mesuliyeti olacak mı ya da başka bir problem olabilir mi şeklinde.
  • Unutmamak gerekir ki terapi sizin kişisel yolculuğunuz. Dolayısıyla terapist sizin sürecinizde size öneri vermemeli, ancak sizi sorularıyla düşündürmeye yol göstermeli. Bir başkası sizin hayatınızı ve koşullarınızı sizden daha iyi bilemez. Eğer terapistiniz çok direkt kendi önerilerini ve tavsiyelerini size sunuyorsa bu kişisel sürecinizi bölebilir ve parçalanmalara sebep olabilir.
  • İyi psikolog ancak hazır hissettiğinizde istediğiniz kadarını paylaşma özgürlüğünü size sunar ve sizi zorlamaz.
  • Eğer sürecin başında terapistinizle bir anlaşma yapmadıysanız terapi sürecinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz ve başka bir psikologla görüşebilirsiniz bu sizin en doğal hakkınız.
  • Seanslarda yolunda gitmediğini düşündüğünüz her şeyi terapistinize anlatabilirsiniz. İyi psikolog tavsiyesi ile gittiğiniz bir psikolog size bu özgürlüğü tanımalıdır.
  • Süreçteki hem fiziksel hem de cinsel yakınlığın farkında olmanız gerekir; çünkü psikoterapideki sınırlar çok nettir; terapist danışanı ile asla flört edemez ve dışarıda bir arkadaş gibi görüşeme yapamaz.
  • Terapist, danışanın yakınlarından biri ile ek bir rolde görüşeme sağlayamaz.
  • Terapist, bir aileden yalnızca bir kişi ile terapi sürecine gidebilir. İyi psikolog önerisi alırken bu detaya dikkat etmek gerekir.
  • Psikolog, her durumda insan haklarına ve onuruna saygı gösteren tarafta olur. Yaş, kimlik, cinsiyet, cinsel kimlik, cinsel tercih, etnik köken, din, mezhep, sosyo-ekonomik düzey ve engelli oluşa karşı ayrımcılık yapma gibi bir durum söz konusu olamaz.
  • Terapinin hangi ekolü olursa olsun, eğer danışan ve terapist birlikte çalışmaya karar vermişse, terapist mutlaka danışana gizlilik durumundan bahsetmelidir. Bir diğer değişle, terapist danışanın anlattığı hiçbir şeyi o odanın dışına çıkarmayacağını danışanı ile paylaşmalıdır ve bu konuda güven vermelidir.
  • Terapist seansı bir projesi için kayıt altına alıp alamayacağını size sorarsa, istemiyorsanız bunu belirtme hakkınız kesinlikle var. Onayınızı almadan seansı kayıt altına alama özgürlüğüne sahip değildir.
  • Terapistiniz sizinle olan çalışmasını bir kitapta veya bir konferansta paylaşmak istediğinden bahsediyorsa buna gönüllü olmadığınızı söyleme hakkınız kesinlikle var. Eğer paylaşmasında sizin için bir sakınca yoksa, mutlaka isminizin değiştirilmiş olacağından emin olmalısınız.
  • Bu gizlilik ilkesinin sadece aşağıdaki şartlarda bozulabileceği bilgisinin danışana aktarılmış olması gerekir;

Kişinin kendisine veya bir başkasına zarar verme ihtimali varsa durumu incelemek için bir mahkeme emri varsa hizmet alanın, 18 yaş altı çocuk veya ergen olduğu, cezai ehliyeti olmayan yaşlı veya özürlü olduğu her türlü kötüye kullanım durumu varsa psikoterapi ancak uygun koşullarda ve olması gereken sınırlarda ilerlediği zaman kişi için işlevsel olabilir. Dolayısıyla, bir sürece başlamadan önce bu maddeleri düşünebilir, görüştüğünüz kişinin uzmanlığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Süreç içerisinde sizi düşündüren bir şey olursa bunu görüştüğünüz kişi ile mutlaka paylaşmalısınız. Çünkü varoluşumuz gereği temel ihtiyaçlarımızdan biri güvende hissetmektir ve kendimi güvenli bir ortamda hissedemezsem kendimle ilgili anlatmakta zorlandığım şeyleri dile getiremem.

Konya iyi psikolog önerileri konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız klinik ve uzman psikologların görev aldığı merkezimizi arayarak Psikon Terapi kadrosu ile tanışabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı