Evcil Hayvan Beslemenin Psikolojik Etkileri

Küresel dünyamızda bireyselleşmenin doruklarını yaşıyoruz. Bu durumun faydalarından ziyade zararlarına bakarsak, bunun başında insanın yalnızlaşması olduğunu söyleyebiliriz. Bu yalnızlığın da beraberinde çeşitli psikolojik sorunlara yol açması, bu durumun tartışılmasının ne kadar önemli olduğunu haliyle göstermiştir. Tartışmalar bir yana dursun, insanların bu duruma ne tür çözümler düşündüğüne biraz odaklanmamız gerekiyor. Örneğin insanların yalnızlık sorununu çözebilmek için –psikolojik destek almak harici- yeni bağlar kurmayı denemektedir. Tabii bu bağı da ya bir insan ile ya da bir hayvan dostumuza yuva olarak kurmaktadır. Bizim asıl odaklanacağımız nokta, hayvan dostlarımız ile kurduğumuz bağın sonucunda psikolojimizdeki değişiklikler olacak.

Evcil Hayvan beslemenin hem kendi toplumumuzda hem de dünyada huzur ve sakinliği temsil ettiğini söylemek yanlış olmaz. Hayvan dostlarımızın evlerimize kattığı hareket ve heyecan, sadakat ile birleştiğinde mükemmel bir sevgi bağı ortaya çıktığını görebiliyoruz.  Öyle ki sadece duygusal olarak değil, evcil hayvanların hayatımıza yüklediği sorumluluktan ötürü, hem onların sağlığı hem de kendi ihtiyaçlarımız bakımından bir düzen sağladığı da görülmektedir.

Bazı araştırmalar, evcil hayvan sahibi olmanın ruhsalsağlığımızın dengesini korumaya, yalnızlıkla başa çıkmada, depresyon ve anksiyete etkisini azaltmada etkili olduğu bulgularına ulaşmıştır. 1200 kişiyi aşkın kişi üzerinde yapılan başka bir araştırmada, evcil hayvanlara sahip olan insanların, evcil hayvan sahibi olmayan kişilere göre daha az depresif belirti gösterdiğine ulaşılmıştır. En önemlisi, bir hayvan dostumuzun başını okşadığımızda, vücudumuz oksitosin hormonu salgılıyor ve stres seviyemizde düşüş meydana geliyor. Bu durumun tasvirini de “soyut bağların somut yansıması”  şeklinde yapabiliriz.

Hayvan dostlarımızın bize daha yoğun bir yaşam deneyimi ve doyumu sağladığı,  yalnızlığımızı azalttığı, daha özgüvenli yaptığı ve günlük yaşam stresinden çıkartan bir anahtar rolü üstlendiklerini tüm araştırmalar ışığında söyleyebiliriz.  Bu dostlarımızla kurduğumuz sevgi ve şefkat ilişkisi, bireyselleşmiş dünyamızın rekabetçi ve zorlu çalışma şartlarında, sakin bir adım atma isteğimizin tezahürü ve kimine göre ise mutluluğun bir formülü olabilir.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı