Yalnızlıkla Başa Çıkmanın Yolları

Hepimiz dönem dönem kendimizi yalnız hissedebiliriz. Hatta bazı zamanlarda etrafımızda kalabalıklar varken bile, anlaşılmadığımız, önemsenmediğimiz gibi duygulara teslim olarak, kendimizi yalnız bulabiliriz. Yalnız olmak üstüne çok konuşulan ve duyguların ifade edildiği bir durum olmayabilir. Bu nedenle yalnızlık farklı etkilerle kendini gösterir;

 

Fiziksel Acı: Araştırmalar, sosyal problemlerin beyinde fiziksel acı ile aynı alanları ve süreçleri paylaştığını gösteriyor. Bu da yalnızlığın fiziksel acıya benzer duygular yaşattığını ifade ediyor.

Depresyon: Bir birlikteliği olmayan ve uzun süreli yalnızlık yaşayan kişilerin daha depresif bir ruh haline sahip olduğu araştırmalarla ortaya konmuş, yalnızlığın depresyonu, depresyonun da yalnızlığı beslediği bulunmuştur.

Fiziksel Sağlık: Birçok araştırma duygusal stresin bağışıklık sistemini etkilediğini ortaya koymuştur. Yalnızlık ve depresyon bizim daha kolay hastalanmamıza neden olmaktadır.

 

Peki yalnızlıkla nasıl başa çıkılır? Bunun için birden çok yöntem bulunabilir. Bu yöntemleri uygulamadan önce kişinin, bakış açısını değiştirmesi ve kendisini neyin yalnızlaştırdığını araştırması önemlidir. Yalnız olmak sizi rahatsız etmiyorsa, kendinizi yalnızken iyi hissediyorsanız bunun bir problem olmadığını kabul ederek işe başlayın. Eğer yalnızlık sizi rahatsız ediyor, istediğiniz şeylere ulaşmanızı engelliyor ve mutsuz hissediyorsanız, yalnızlığınızın hangi nedenlerden kaynaklandığını araştırın. Kaygılı ve depresif olduğunuz için kendinizi izole mi ediyorsunuz? Kimsenin sizi anlamadığını mı düşünüyorsunuz? Başkalarıyla iletişim kurmakta zorlanıyor musunuz? Sosyal kaygı bozukluğu, utangaçlık gibi problemler mi yaşıyorsunuz? Öncelikle kaynağın ne olduğunu tespit edin ve problemi çözmeye çalışın. Gerektiği noktada bir profesyonelden yardım alın. Eğer yalnızlığınızın tek ve belirgin bir nedeni yoksa aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

 

Kursa Katılın

Hayatınızı daha sosyal hale getirmenin en kolay yollarından biri ilgi alanınıza uygun bir dalda kursa katılmak, bir ders almak olacaktır. Burada sizinle aynı alana ilgi gösteren kişilerle tanışabilir, bir grubun parçası olduğunuzu hissedebilir, hobilerinize, yeteneklerinize ve becerilerinize yenilerini ekleyerek mutlu ve tatmin olmuş hissedebilirsiniz.

 

Gönüllü Olun

Gönüllü çalışmalar, sizi kendi dünyanızda kaybolmaktan alı koyar. Başkalarının hayatında bir fark yaratabileceğinizi görmek, özgüveninizi, öz saygınızı artırırken, hayattan daha fazla zevk almanızı sağlar. Aynı amaç etrafında toplanmış kişilerle bir arada olmak, ekip ruhunu deneyimlemek, yalnızlığınızla baş etmenizi kolaylaştırır.

 

İlişkilerinize Çaba Gösterin

Hiçbir arkadaşınız olmadığını düşünüyor olsanız da aslında birçok kişi ile yakın ilişkileriniz olduğunu keşfedebilirsiniz. Aileniz, eski okul ya da iş arkadaşlarınızla birlikte programlar yapın. İlişkilerinizi canlı tutmak için sık sık telefon ile iletişime geçin. Günün belli saatlerini online ya da telefon üzerinden haberleşmek ve irtibatta kalmaya ayırın.

 

Hayvan Sahiplenin

Yalnızlığın en iyi ilaçlarından biri de evcil bir hayvanla aynı evi paylaşmaktır. Yaşadığınız yer, işiniz ya da geçmişiniz nedeniyle insanlarla sağlıklı ve yakın ilişkiler kuramıyorsanız, bir kedi ya da köpekle aynı evi paylaşmak size iyi gelecektir. Özellikle yardıma ihtiyacı olan bir hayvanı sahiplenmek, sizin iyi hissetmenize fayda sağlarken, sahiplendiğiniz hayvan için de oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca, hayvanlar sizin diğer insanlarla sosyalleşmeniz için de önemli bir arkadaştır.

 

Profesyonel Yardım Alın

Tüm gayretlerinize rağmen hala aşamadığınız bazı nedenler yüzünden arkadaş edinemiyor, kendinizi sürekli yalnız hissediyorsanız profesyonel destek size fayda sağlayabilir. Yalnızlık ve depresyon ile ilgili psikolojik durumlarda, bilişsel davranışçı terapi başta olmak üzere psikoterapiler iyileşme sağlamanıza yardım eder. Başka insanlarla bir arada iken bile hissettiğiniz ve kurtulamadığınız yalnızlık hissi ile baş etmekte, uzman bir profesyonelin desteği kurtarıcı olacaktır.

 

Yalnızlık ve depresyon terapisi Konya arayışında iseniz Psikon Terapi’ye ulaşarak, uzmanlarımızla görüşebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı