Üzüntü ve Klinik Depresyon Arasındaki Farklar

Dönem dönem hepimiz üzgün hissederiz…
Bazen bu üzüntülerin kaynağı bellidir…
Bazen de birikmiş sıkıntılar ruh halimizi bu duruma getirir.
Arkadaş sohbetlerinde depresyonda olduğumuzu söyleyebilir, birini çok üzgün gördüğümüz de depresyonda mısın diye sorabiliriz.
Peki gerçekten depresyonda mısınız?
Aslında klinik depresyon ile üzüntü arasında büyük farklar vardır.
Üzüntü hayatı bir süreliğine de farklı ve ilginç kılan normal bir duygudur. Hatta birçok sanat eseri ve şiir bu üzüntüden ve melankolik halden beslenir. Üzgün halimizden mutlu ruh halimize geçtiğimizde iki duygu arasındaki karşıtlığı daha net anlayarak, hayattan daha çok zevk alabilir, yaşadıklarımı takdir edebiliriz. Ancak üzüntüler depresyona dönüşebilir.

 

Üzüntünün Depresyona Dönüştüğüne Dair Belirtiler
Üzgün ruh halinizin depresyona dönüştüğünü anlamak, bu ruh hali içindeyken rahatlıkla anlayabileceğiniz bir durum olmayabilir. Bu nedenle aşağıdaki belirtileri dikkatle takip etmek önemlidir. Peki ne zaman psikoloğa gitmeliyim? Eğer aşağıdaki belirtiler size ve hayatınıza iki haftadan uzun süredir etki ediyorsa bir profesyonelle görüşmeniz önem taşır.
– Sürekli kendinizi üzgün, kaygılı ve boş hissediyorsanız,
– Karamsar ya da umutsuz düşüncelere dalıyorsanız,
– Kendinizi suçlu, değersiz ve çaresiz hissediyorsanız,
– Her zaman zevk aldığınız aktivelerden zevk almıyorsanız,
– Konsantre olmakta, hatırlamakta ve karar vermekte zorlanıyorsanız,
– Enerjinizi düşük kendinizi bitkin hissediyorsanız,
– Uyku düzeninizde değişiklikler olduysa,
– Aşırı ya da çok az yemek yiyorsanız,
– Ölüm, intihar gibi düşünceleri kafanızdan atamıyorsanız,
– Herhangi tıbbi bir nedeni olmayan baş ağrıları, sindirim sorunları ve kronik ağrılar yaşıyorsanız bu belirtileri görmezden gelmeyin ve mutlaka bir uzman ile görüşün. Klinik depresyonun sonuçları arasında oldukça olumsuz deneyimler olduğunu unutmayın.

 

Normal üzüntü ile nasıl başa çıkabilirsiniz?
Üzgün ruh halinizin hayatınızın tamamına sahip olmasına izin vermemek için yapabileceğiniz şeyler var. Böylece bu ruh halini sağlıklı bir şekilde atlatarak size daha derin sorunlar yaşatmasına engel olabilirsiniz.
– Kendinize üzgün olma hakkı tanıyın. Üzüntünüzü maskelemek, derine gömmek ileride daha büyük zarar görmenize neden olabilir. Bu nedenle üzüntünüzü yaşayın. Ağlamak istiyorsanız ağlayın.
– Kendinize bir gün verin. Sadece kendi başınıza olabileceğiniz, düşüncelerinizi ve hislerinizi gözlemleyebileceğiniz bir gün planlayın. Ertesi gün yeniden mutlu hissetmeniz daha kolay olacaktır.
– Size üzüntü veren şeyler ve hisleriniz hakkında yazın. Hislerinizi tanımak, üzüntü sebebinizle başa çıkmak için onları kağıda dökmek oldukça etkili bir yoldur.
– Yürüyüş yapın. Açık ve temiz hava bakış açınızı değiştirmek için oldukça etkilidir.
– Sizi anlayacak biriyle konuşun. Bu kişi arkadaşınız ya da aile üyelerinizden biri olabilir. Hisleriniz üzerine konuşmak size iyi gelecektir.
– Üzüntünüzün sebebi hayatınızda yapmanız gereken bir değişiklik olabilir. Size üzüntü yaşatan olaya yakından bakın. Değişmesi gereken ama değiştirmediğiniz şeyler yüzünden mi üzülüyorsunuz? Yoksa değişime sebep olarak üzüntünüzü atlatabilir misiniz? Değişimin hayatın kuralı olduğunu düşünerek hareket edin.

 

Klinik Depresyon Nedenleri
Size üzüntü yaşatan şeylerin yanı sıra, klinik depresyonun farklı nedenleri de bulunabilir. Bunlar;
– Genetik risk faktörleri
– Beyin kimyasının dengesini kaybetmesi
– Kadın hormonlarının değişimi
– Yanlış beslenme
– İlaçlar
– Stresli yaşam deneyimleri
– Yas ve kayıp olarak sıralanabilir. Depresyon tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterir. Özellikle depresyon nedenleri tedavi aşamasında önem taşır. Kişiye depresyon ilaçları olarak Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörleri ya da Serotonin ve Norepinefrin Geri Alım İnhibitörleri önerilebilir. Bu kararı hekim alır. Depresyon tedavisi süresi boyunca ilaç ve terapi birlikte yürütülebilir.

Unutmayın! İhtiyacınız olan depresyon terapisi Konya merkezli Psikon Terapi’nin uzman isimleri ile gerçekleştirilebilir.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı