Takıntı Hastalığı Nasıl Geçer?

Takıntı Hastalığı Nasıl Geçer?

Bilimsel adı Obsesif Kompülsif Bozukluk olan halk arasında daha çok takıntı hastalığı olarak adlandırılan takıntı bozukluğu günümüzde birçok kişinin problemi haline gelmiş bir problemdir. Takıntı hastalığı nedir sorusuna verilecek en kısa yanıt bu hastalığa sahip kişilerin akıllarından uzaklaştıramadıkları bazı düşüncelere sahip olması ve bu düşüncelerin üstlerinde yarattığı kaygıdan kurtulmak için belli bazı davranışları sürekli tekrarlamaları olacaktır.

Kişi rahatsız edici bazı düşünceleri aklından uzaklaştıramaz. Takıntı hastalığı belirtileri arasında yer alan bu düşünceler, korkular ve görüntüler;
Kişinin kendine pislik ya da mikrop bulaşacağına dair duyduğu korku
Rezil olmaktan korkma,
Günahkarca düşünmekten korkma,
Başkalarına zarar vermekten korkma,
Aşırı derecede kuşkulanma,
Aşırı derecede simetri, düzen ihtiyacı duyma
olarak sıralanabilir. Bu obsesif düşünceler kişiyi bazı kompülsif yani tekrar eden davranışlara sürükler. Bu kompülsif davranış ve tutumlar;
Tekrar tekrar elleri yıkama, temizlenme,
Kapı, ocak, ütü gibi şeyleri sürekli kontrol etme,
Bir şeyi yaparken belli sayıda yapma,
Eşyaları simetrik bir biçimde dizme,
Yemekleri belli bir sırada yeme,
Belli bazı kelimeleri ya da duaları sürekli yineleme ihtiyacı duyma
olarak kabul edilebilir.

Takıntı hastalığı teşhisi mutlaka bir uzman tarafından konulmalıdır. Uzman kişiye obsesif kompülsif bozukluk teşhisi koyduktan sonra kişinin durumuna en uygun tedaviyi uygulamaya başlar. Takıntı hastalığı ilaçları ve terapi yöntemleri yine uzmanın karar vereceği tedavi süreci dahilinde uygulanır. Takıntı hastalığı tedavisi devam ederken kişi kendine yardımcı olabileceği adımlar atabilir.

 

Obsesif kompülsif bozukluğun üstesinden gelmek için atılabilecek 5 adım

1. İlk Önce Bir Sorununuz Olduğu Gerçeği ile Yüzleşin ve Onu Tanıyın.

Kompülsif davranışlarınızın sizin normal davranışınız olmadığını bilmek atabileceğiniz ilk ve en önemli adımdır. Bir kez problemin farkına varırsanız yaşadığınız şeyin Obsesif kompülsif bozukluk olduğunu anlar ve bu davranışı diğer normal davranışlarınızdan ayırarak ona meydan okumaya başlayabilirsiniz.

 

2. Obsesif Kompülsif Bozukluğunuzu Analiz Edin

Spesifik davranışlarınızı ayırt etmeye başladıysanız sıra onu analiz etmekte. Sizi bu davranışı tekrarlamaya iten şey ne? Obsesyon ve kompülsiyonlarınızı ne tetikliyor? Ana tetikleyici sebepleri bulduktan sonra takıntılarınız ile başa çıkma yollarına başvurabilirsiniz.

 

3. Davranışınızı Değiştirin

Takıntılı davranışlarınızın en belirgin olanını tespit etmişseniz ve bu davranışın tetikleyici sebebini bulmuşsanız sıra davranışınızı değiştirmeye geliyor. Davranışınızı değiştirme fikri ilk başta hoşunuza gitmese de bu konuda yapılabilecek çok şey var. Örneğin ana davranışınız sürekli kilitleri kontrol etmekse defalarca kontrol etmek yerine kendinize bir kontrol listesi oluşturun. Ve bir kere kontrol ettikten sonra bu listede kontrol ettiğiniz kapı, ocak, doğalgaz gibi şeyleri sıralayın. Böylece defalarca kontrol etmek yerine elinizdeki listeye, bir anlamda da kendinize güvenmeye başlayabilirsiniz.

 

4. İyileşmenin Zaman Alacağı Gerçeğini Unutmayın.

Takıntılı davranışlar nasıl değişir? Takıntı hastalığı nasıl geçer? Elbette bir gecede değil. Bunun bir iyileşme süreci olduğunu ve hemen sonuç alamayacağınızı kendinize hatırlatın. Çok stres altında hissettiğinizde kendinizi rahatlatmak içim nefes ya da meditasyon tekniklerinden yardım alabilirsiniz. Ayrıca çevrenizde güvendiğini ve sevdiğiniz kişilerle takıntı hastalığı üzerine konuşmak da size ciddi bir destek olacaktır.

 

5. Tökezlediğinizde Farkında Olun.

Takıntı hastalığı ile savaşırken birçok kez tökezleyebilirsiniz. İstemediğiniz düşünceler ya da davranışlar kısa bir anlığına geri gelebilir. Bunlardan korkmak ve panik olmak yerine farkına varın. O anda neden öyle düşündüğünüzü, neden o şekilde davrandığınızı bilir ve buna obsesif kompülsif bozukluğun sebep olduğunu kavrayabilirseniz bu davranış ve düşüncelerden uzaklaşmanız daha kolay olur.

Leave a reply