Stres, hayatımızda her ne kadar negatif bir kavram olarak yer etmişse de aslında insanın hayatta kalmasına neden olan bir durumdur. Stres nedir sorusuna verilecek en kısa cevap, kişinin kendini fiziksel ya da duygusal bir tehdit altında hissettiğinde verdiği tepki olacaktır. Kişi, böyle bir durumla karşılaştığında ya kaçar ya da savaşır ve hayatını tehdit eden şeye karşı bir savunma mekanizması geliştirir. Peki stres zararlı mıdır? Elbette her şeyin fazlasının zararlı olması gibi aşırı ve yönetilemeyen stres de zararlıdır. Günümüzde stres nedenleri maalesef geçmişteki gibi anlık ve geçici değildir. Günlük hayatımızda, özel yaşamda ve mesleklerimizde süreklilik gösteren stres faktörleri ortadan kaldırılamadığı için devamlılığı hiç bitmeyen bir stres yükü altına gireriz. Bu durum kişinin hem fiziksel hem de ruhsal anlamda yıpranmasına neden olur.
Stres hakkında bilgi almak isteyen kişiler genellikle bu durumun fiziksel etkilerinden söz ederler. Stres belirtisi olarak görülen birden çok fiziksel durum söz konusudur. Bunlar stres ağrıları, stres sivilceleri gibi kişilerin sıkça bahsettiği durumlar olabildiği gibi strese bağlı saç dökülmesi, şeker, uçuk, ülser, ürtiker gibi somut olarak gözlemlenebilen durumlar da olabilir. Ayrıca kişinin yaşadığı stres uykusuzluk yapabildiği gibi kişiler bazen vücutlarının farklı yerlerinde uyuşma yaşayabilir. Stres unutkanlık şeklinde de ortaya çıkabilir. Stres cilt hastalıkları ile kendini gösterebildiği gibi panik atak gibi ruhsal hastalıkları da tetikleyebilir. Stres rahatsızlıkları kişinin fizyolojik muayenesinde belirli bir neden işaret etmez. Bu durumda stres kaynaklarını anlamak ve bunları mümkünse azaltmak yolu tercih edilmelidir.
Stres yönetimi işte bu noktada önem kazanır. Çünkü bazı stres sebepleri maalesef ortadan kaldırılamaz. Örneğin, aile kaynaklı ya da kronik bazı sebepler birden yok edilemediği için kişi stres yönetimini öğrenmek zorundadır. Stres atma yöntemi kişiden kişiye değişebilmektedir. Ancak bazı genel tercihler ve alışkanlıklar stres azaltma konusunda kişiye yardımcıdır. Bunlar, düzenli egzersiz, yeterli uyku, daha az kahve, alkol ve tütün tüketimi, sağlıklı beslenme gibi fiziksel sağlığı desteklemek gibi herkesin hakim olduğu seçeneklerdir. Ayrıca nefes egzersizleri, gevşeme yöntemleri gibi stres yönetimi teknikleri de kişinin aşırı stres karşısında güç kazanmasına yardımcı olur.
Stres psikoloji üzerinde fazlasıyla etkili bir faktör olduğu için kişinin günlük hayatını da derinden etkiler. Aşırı strese maruz kalan kişi, günlük yaşamını düzenli bir şekilde devam ettirmek gibi basit becerilerinin bile olumsuz bir şekilde etkilendiğini fark edebilir. Bu durumda stres eğitimi kişiye yardımcı olmaktadır. Stresin azaltılabileceği ve hatta yönetilebileceği bilgisine sahip olan kişi, ağır stres altında bile fiziksel ve ruhsal sağlığını koruyabilir. Stres ile başa çıkma yolları konusunda bilinçlenerek kendine en iyi gelen tercihleri yapabilir.
Stresin aşılamadığı ve kişinin kendisini boğuluyormuş gibi hissettiği durumlarda ise kişi stres tedavisi ile ilgili yardım almak isteyebilir. Profesyoneller bu konuda kişiye stres giderici bir terapi uygulamayı tercih edebilir. Bunun yanı sıra, stresin başka psikolojik rahatsızlıklara da neden olması durumunda kişi, stres giderici ilaçlar kullanmasını önerebilir. Ancak bu tedavi mutlaka bir uzman tarafından gerçekleştirilmelidir. Örneğin bir kişi tedavisinde kullanılan stres hapı ve ilacını bir yakını ile paylaşmamalıdır. Tüm ilaç tedavileri gibi psikolojik ilaç tedavileri de kişiye özeldir ve bir başkasına iyi gelmeyebilir. Stres yönetimini öğrenmek isteyen ve stresi yenmek isteyen kişiler, gerektiğinde bu konuda uzman psikologlardan yardım almalıdır. Konya stres yönetimi konusundaki ihtiyacınız için Psikon Terapi Merkezi doğru adrestir. Profesyonellerimize her an ulaşmak için iletişim numaralarımızı aramanız yeterlidir.