Şeker Beyniniz Üzerinde Hangi Etkileri Gösterir?

Şeker Beyniniz Üzerinde Hangi Etkileri Gösterir?

Şeker, özellikle son yıllarda zehir olarak nitelendirilen ve hemen herkesin sofrasından bir şekilde uzaklaştırmaya çalıştığı bir gıda olarak karşımıza çıkıyor. Hem sağlıklı yaşam hem de kilo verme süreçlerinde, insanlar özellikle şeker tüketiminden daha çok kaçınıyor. Peki şeker beynimize ne yapıyor?

Beynimiz vücudumuzdaki tüm organlardan daha çok enerji kullanır. Ana yakıtı ise glikozdur. Yani diğer adıyla şeker, beynimizin çalışmasını sağlar ve ona gereken enerjiyi verir. Ancak aşırı şeker tüketimi beynimizin daha çok çalışmasını sağlamaz ve tam tersine bir etki yaratır.

Aşırı şeker tüketimi beynimizdeki bilişsel becerilerimizi ve kendini kontrol mekanizmalarına zarar verir. Şekerin beynimizdeki yarattığı etki, uyuşturucuların beynimizde yarattığı etkiye benzer. Aşırı şeker tüketimi, kişi de şeker bağımlılığının oluşmasına da neden olur. Kişi bu bağımlılık nedeniyle uzun vadede yeme konusundaki bilinçli davranışlarını kaybedebilir ve kilo alabilir.

Yüksek glisemik indeksli besinler, farklı bir şekilde söylemek gerekirse yüksek şekerli besinle beynimizdeki ödül mekanizmasından sorumlu bölgeleri uyarır. Bizim daha çok açlık duymamıza neden olur, aşırı yememizi sağlar. Tıpkı uyuşturucu bağımlılığı gibi şeker dozu kişiye yetmemeye başlar ve kişi daha çok şekerli gıda almak ister.

Kan dolaşımına da zarar veren şeker tüketimi, beynin bilişsel işlevlerinin yavaşlamasına neden olur, hafıza ve dikkat becerilerinde eksiklikler yaşanmasını sağlar. Şeker, tüm bunların yanı sıra kişinin kan şekeri üstünde hızlı dalgalanmalar oluşturur. Bu da kişinin ruh halini kötü etkiler. Üzüntü ve kaygı gibi duyguların öne çıkmasına sebep olur.

 

Uzun süren şeker hastalıklarında kişilerin beyninde hasarlar ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Örneğin öğrenme, hafıza, motor hızı ve diğer bilişsel fonksiyonların zarara uğraması gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır.

 

Hem vücut hem de beyin sağlığınızı korumak için eklenti şekerlerden uzak durmak önemlidir. Şeker denince akla sadece beyaz rafine sofra şekeri gelmemelidir. Bal, akçaağaç şurubu, agave, meyve konsantreleri gibi şeker yerine kullanılan besinler de vücudunuzda şeker benzeri bir etki yaratır. Bunların yerine meyvelerden bütün olarak faydalanmak gerekir. Çünkü meyveler, sadece şeker değil lifler ve antioksidanlar da içerir, bu da şekerin kana karışmasını yavaşlatarak, vücudumuza ve beynimize verdiği zararların azalmasını sağlar.