Psikoloji nedir sorusuna kısaca ruh bilimi diyerek cevap verilebilir. Peki psikoloji sadece bu tanıma hapsolmuş bir bilim dalı mıdır? Elbette ki hayır! Psikoloji bilimi sadece klinik anlamda bir pratik olmanın ötesinde, üretimden satışa, eğitimden toplumsal eğilimlere dek birçok alanda yol gösterici, rehberlik edici ve çözüm sağlayıcı bir bilim dalıdır. Bu yönlerinin her geçen gün daha çok anlaşılması, psikoloji biliminin hayatımızın her anında bizlerle birlikte ve bize faydalı olarak yer alması, insanların bu bilime olan yaklaşımını da değiştirmiştir. Psikoloji bölümünde okumak isteyenler çoğalmış, bir meslek ve kariyer yolu olarak psikolog olmak rağbet görür bir hale gelmiştir.
Bu bilimi bir meslek olarak kabul eden ve seçmek isteyen öğrenciler, psikoloji eğitimi veren en iyi üniversiteler ve akademileri araştırmış, tercihlerini bu yönde yapmışlardır. 4 yıllık psikoloji bölümlerini başarıyla tamamlayıp psikolog unvanı almanın elbette bir takım zorunlulukları bulunmaktadır. Bunlardan ilki eğitim yıllarındaki zorunlu dersleri başarıyla tamamlamaktır. Bir diğer şart ise stajdır.
Psikoloji stajı denince akla birden çok soru gelebilir. Psikoloji bölümünde staj var mı sorusunun cevabı evettir. Türkiye’de psikoloji bölümü diploması almak isteyen öğrencilerin okudukları süreç içinde staj yapmaları şarttır. Psikoloji bölümü staj türleri ikiye ayrılır. Psikoloji gönüllü staj ve psikoloji zorunlu staj olarak iki tür stajdan bahsedilebilir. Ayrıca ülkemizde diğer bölümlerdeki staj programlarına benzer olarak yurtdışı staj programları psikoloji bölümünde de gerçekleştirilebilmektedir. Psikoloji Erasmus stajı olarak da bilinen bu stajı tamamlamak için bazı zorunlulukların yerine getirilmesi gerekir.
Ülkemizde hemen her meslek dalında, üniversite süresince öğrenilen bilgilerin sahada pratik edilerek zenginleştirilmesi ve öğrencilerin alanlarında tecrübe sahibi olması amacıyla yapılan staj programları mezuniyet öncesinde tamamlanır. Genellikle iki okul dönemi arası gerçekleştirilen bu staj türü psikoloji yaz stajı olarak adlandırılır. Tabi ki yapılacak stajın kaç gün süreceği de yine standart bir sayı ile belirlenmiştir. Psikoloji staj süresi en az 40 iş günüdür. Bu stajın en az 20 iş günü olmak üzere iki ayrı bölümde tamamlanması beklenir. Peki psikoloji staj kaçıncı sınıfta başlar? Üniversiteler staj süresinin iki adet 20 iş günü olarak tanımlamış, bu iki stajın da aynı yıl değil 3.Sınıf ve sonrasında yapılması uygun görülmüştür. Yani psikoloji stajı ne zaman yapılır sorusuna, bir psikoloji öğrencisi 6. Yarı yılı sürerken ve sonrasında en az 20 günlük iki ayrı staj yapmalıdır diye cevap verilebilir.
Psikoloji staj programı dahilinde öğrencilerin aklına başka sorular da takılmaktadır. Örneğin psikoloji staj ilanları incelenirken kişi çok farklı alanlar ile karşılaşabilir. Bu da psikoloji staj alanları üstüne düşünmesine neden olacaktır. Endüstriyel psikoloji, gelişim psikolojisi, adli psikoloji, bilişsel psikoloji, klinik psikoloji, sosyal psikoloji, örgütsel psikoloji gibi birden çok alan psikoloji staj yapabilecek alanlar olarak gösterilebilir. Özel danışmanlık merkezleri, hastaneler, adliye, şirketler, insan kaynakları departmanları ve daha birçok alanda psikoloji stajyer fırsatı bulunabilir.
Psikoloji staj defteri nasıl doldurulur? Psikoloji staj defteri ya da diğer adıyla psikoloji staj dosyası öğrencinin staj dönemi yaptığı faaliyetlerin bir dökümüdür. Psikoloji staj raporu olarak da düşünülebilecek bu evrakta, genellikle danışanlar ile ilgili bilgilere yer verilir ve resmi bir dil kullanılarak, cümleler, “… gözlendi.” “belirtildi.” gibi kelimelerle sonlandırılır.
Psikoloji stajının amacı nedir? Psikoloji staj deneyimleri aday psikoloğun hangi alana ilgisi olduğunu bulmasına yardımcı olacak, mesleği hakkında birinci elden bilgi ve gözlem yapma şansı bulacak, aynı zamanda psikolog yanında staj yapan bir öğrenci, kendi mesleki yaklaşımını da keşfedecektir.
Kişinin bu süreci en iyi şekilde değerlendirmesi için bu stajı bir külfet ya da angarya olarak görmemesi, psikoloji staj imkanları çerçevesinde kendini geliştirme ve mesleğini tanıma yolu olarak benimsemesi önemlidir. Konya psikoloji stajı arayışınızda Psikon Terapi başta olmak üzere psikoloji danışmanlık merkezleri, hastaneler, adliyeler, belediyeye ait merkezler gibi birçok yerin ilanını takip edebilirsiniz.