Psikoloğa Başvurmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Psikoloğa Başvurmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Birisi için sağlıklı diyebilmemiz için o kişinin hem fizyolojik hem de ruhsal açıdan tam bir iyilik haline sahip olması gerekir. Herhangi biyolojik veya genetik bir rahatsızlığı olmayan, ruhsal anlamda huzurlu ve kendini dengeli hisseden kişiler için tam bir iyilik hali gerçekleşmiş demektir.

Fizyolojik sağlımızın korunması ve oluşan hastalıkların tedavi edilmesi için dünya genelinde tıbbi endüstri ve tıbbi kompleksler her ne kadar gelişmiş olsa da genel sağlık halini elde edebilmek için yalnızca fiziksel olarak iyi olmamız yeterli olmayacaktır. Genel sağlığımızı üç kavramda açıklayabiliriz: fiziksel ve biyolojik sağlık, ruhsal sağlık, akıl sağlığı.

Son dönemlerinde oldukça hızlı gelişen ve birçok fiziksel soruna çözümler üreten tıp alanı bu sağlık kavramlarından bir tanesini tamamen üstlenirken bir tanesinde psikoloji alanından yardım almakta bir tanesini ise tamamen psikoloji alanına bırakmaktadır. Bunlar ruhsal sağlık ve akıl sağlığıdır.

Bu sağlık konularındaki problemlerimizin tedavisi için psikologlardan ve psikiyatristlerden yardım alırız. Psikiyatristler tıbbi eğitim alan ruh ve akıl sağlığı alanında tıbbi prosedürlerle tedavi uygulayan hekimlerdir. Psikologlar ise psikoloji bölümünden mezun olmuş ve psikoterapi yöntemleriyle rehabilitasyon ve tedavi yapan uzmanlardır. Bu yazımızda bu uzmanlara baş vurmadan önce neleri bilmeliyiz, hangi konuda bu uzmanlara baş vurmalıyız gibi konulardan bahsedeceğiz.

Öncelikle kendinizle veya çevrenizdeki bir kişide ruhsal sağlıkla alakalı bir problemden şüpheleniyor veya böyle bir problemin olduğu kanaatindeyseniz ilk olarak bir psikiyatriste baş vurmanız gerekmektedir. Çünkü tıbbi eğitim almaları sebebiyle tanı ve tedavi yetkisi yalnızca psikiyatristler tarafından kullanılabilmektedir. Hekimle yapacağınız birkaç seans sonucunda muhtemelen sorun ortaya çıkacak ya da şüphelenmeniz gereken bir durum olmadığı anlaşılacaktır. Şayet şüphelendiğiniz gibi ruhsal bir probleminiz varsa uzmanınız bu konuda sizi bilgilendirir, bir tedavi rotası oluşturur ve rahatsızlığınızın türüne göre bir psikologdan yardım alıp alamayacağınıza dair size yönlendirmelerde bulunur. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi ruh ve akıl sağlığıyla ilgili problemlerde psikologlar ve hekimler bazı vakaları beraber tedavi etme yoluna gidebilmektedir. Şizofreni, anksiyete, vajinismus gibi hastalıklarda bu çift uzmanlı tedavi metoduna sıkça rastlanılmaktadır.

İlk Kez Psikoloğa Gidecekler İçin Bilinmesi Gerekenler

Artık rahatsızlığınız kesinleşti ve bir psikologdan yardım almanız gerektiğine de karar verdiyseniz psikolog seçiminde dikkat etmeniz gerekenlere bakalım: Öncelikle psikoterapi yardımı almak istediğiniz uzamanın kesinlikle psikoloji eğitimi almış ve bu lisans eğitimini olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle son zamanlarda bu uzmanlık alanına ait bir meslek yasası mevcut olmadığından çoğu hasta konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından istismar ediliyor. Diğer yandan lisans eğitimini tamamlamış olduğundan emin olduğunuz uzmanın hangi terapi ekollerinde uzmanlık aldığını ve sizin rahatsızlığınızın bu uzmanlık alanlarında ne kadar tedavi edilebildiğini de araştırmanız gerekmektedir. Ayrıca psikoloğunuzun daha çok hangi ruhsal problemler ve konularla ilgilendiğini bilmeniz seçiminizde size kılavuz olacaktır.