Her insan dönem dönem kendisini zorlu duygular içerisinde bulabilir. Kendimi çok kötü hissediyorum , depresyonda mıyım, hayattan zevk almıyorum , kendime güvenmiyorum, kaygılarımla başa çıkamıyorum gibi birçok cümleyi kurabilir. Bazı insanlar bu süreçleri yönetebilirken bazı insanlar da duyguları ile başa çıkmak ve daha iyi bir ruh haline ulaşmak için profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyabilir. Psikologlar işte tam da bu noktada başvurduğumuz ve yardım istediğimiz kişilerdir.
Peki psikolog kimdir? Kime psikolog denir? Günümüzde bir kişinin psikolog unvanı alabilmesi için psikoloji bölümünden mezun olması yeterlidir. Ancak iyi bir psikolog olabilmek için belli alanlarda uzmanlaşmak, bu alanda birçok vakayı ele almak şarttır. Psikologlardan destek alınabilecek durumlar; anksiyete ya da diğer adıyla kaygı bozukluğu, depresyon, ruh hali bozuklukları, kişilik bozuklukları, obsesif kompülsif bozukluk ya da diğer adıyla takıntı hastalığı, aile içi problemler, cinsel uyum sorunları, cinsel işlev bozuklukları, çocuklarda görülen psikolojik sorunlar, zeka ve psikolojik testlerin uygulanması ve analizi, oyun terapisi, psikoterapi ve daha birçok terapi yaklaşımı olarak sıralanabilir. Peki psikologlar ilaç yazabilir mi? Bu sorunun cevabı hayırdır. Ülkemizde yasal olarak sadece psikiyatristler ilaç yazabilirler.
Kendiniz için psikolog seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir biliyor musunuz? Psikolog seçerken neye dikkat etmek gerekir sorusunu soran kişinin öncelikle kendini ve sorununu anlamış ve analiz etmiş olması gerekir. Örneğin yaşadığınız şey bir fobi ya da depresif ruh haliniz mi? Yoksa obsesyonlarınız yani takıntılarınız günlük hayatınızı yaşanmaz hale mi getiriyor? Bu soruları cevaplayın ve yaşadığınız sorunu isimlendirmeye çalışın. Örneğin probleminiz takıntılarınız ise bu alanda çalışan psikolog önerisi sizin işinize yarayacaktır. Psikolog seçerken bu yüzden mutlaka uzmanlık alanlarını ve uzman psikolog önerileri ve tavsiyelerini gözden geçirin. Psikolog tavsiyeleri ve diğer noktaları araştırırken, sizin gibi vakalarda nasıl bir başarı oranı yakaladığını da anlamaya çalışın.
Psikoloğa gitmeye karar vermek çoğu kişi için kolay bir karar olmayabilir. Birine içinizi dökmek, mahrem bulduğunuz detayları paylaşmak zor olduğu için, psikoloğunuzu seçmeden önce ince eleyip sık dokumanız normaldir. Bu nedenle iyi bir psikolog önerisi için araştırma yaparken psikoloğun bulunduğu bölgeyi de göz önüne alın. Araştırmanızda psikolog önerileri Ankara veya İstanbul gibi şehirleri öne çıkarıyorsa ancak siz Antalya’da yaşıyorsanız psikolog önerisi İstanbul ya da Ankara olduğu için sizin için herhangi bir önemi olmayacaktır. Elbette bazı spesifik durumlarda sizin ihtiyaç duyduğunuz terapi ya da yaklaşımı yaşadığınız şehirde bulamayabilirsiniz. Bu durumda, psikoloğa gidip gelişlerinizi çok dikkatli planlamalı ve bu sürecin iyileşmenize negatif etkisi olmaması için stres yaşamamalısınız. Bu gibi durumlarda online iyi psikolog araştırması da yapılabileceğini hatırlayın.
Psikolog seçiminde herkesle aynı olmadığınızı, duygularınızın, düşüncelerinizin, yaşadığınız psikolojik sorunların ve ruh halinizin tamamen farklı olduğunu unutmayın. İyi psikolog tavsiyesi aramalarınızda karşınıza çıkan kişi, başkalarına faydalı olmuş olabilir, ancak bazen tavsiye psikolog ile sizin aranızda doğru etkileşim gerçekleşmeyebilir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olarak psikolog tavsiye ediyorum yazılarını okurken, bu seçeneğin de her zaman olabileceğini anımsayın. Çevrenizde, tavsiye psikolog psikiyatrist her zaman olacaktır ancak sizin için doğru kişi olup olmadığını zaman gösterecektir. Bu nedenle psikolog tavsiye yazıları arasında gezinirken ve psikoloğunuzu seçerken mükemmeliyetçi olmayın, hızlı çözümler elde edeceğinizi, mucizevi bir şekilde psikolojik sorunlardan kurtulmanın yolları olabileceğini düşünmeden, kendinize ve seçtiğiniz psikoloğa zaman tanıyın. Konya tavsiye psikolog ihtiyaçlarınızda mutlaka bizi arayın ve Psikon Terapi profesyonelleri ile tanışın.