Çevrenizdeki insanları sessizlik ve tepkisizlikle cezalandırıyor musunuz?
Dile getiremediğiniz sorunlarınızı farklı şekillerde mi dışa vuruyorsunuz?
Sorumluluklarınızı yerine getirmediğiniz halde başkalarını mı dışlıyorsunuz?
Yaşadığınız bu problem, pasif agresif kişilik bozukluğu olabilir.
Peki pasif agresif kişilik bozukluğu nedir? Pasif agresif kişilik bozukluğu, kişinin negatif duygularını, onlarla birinci elden mücadele etmek yerine, pasif ve agresif bir davranış biçimi ile ifade etmesidir. Agresif kelimesi olumsuz ve saldırgan anlamına gelir. Pasif ise anlaşılacağı üzere, harekete geçmeden gerçekleştirme anlamındadır. Yani pasif agresif kişilik bozukluğu olan kişiler, duygularını pasif bir agresyonla ifade eder. Örnek olarak bir kişi bir plan ya da proje önerdiğinde, pasif agresif kişi bu planı beğenmemiş olabilir. Ancak bunu açıkça dile getirmek yerine plana uygun davranmaz, teslim tarihlerini kaçırır, toplantılara geç katılır ve planı bir şekilde sabote eder.
Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Pasif agresif kişilik bozukluğuna sahip kişiler nasıl davranır? Bu kişilerin söyledikleri ile davranışları arasında çatışmalar bulunur. Genellikle davranışları, aile üyelerini, arkadaşlarını, eşleri ve çalışma arkadaşlarını kızdırır. Bu kişilik bozukluğuna dair belirtiler;
- Sürekli ve düzenli bir şekilde eleştiride bulunmak ya da protesto etmek,
- Tahammülsüz olmak ve uzlaşamamak,
- Sürekli unutmak ve ertelemek,
- Düşmanca davranmak ya da alay edip küçümsemek,
- İnatçılık yapmak,
- Kendi hatası da olsa başkalarını suçlamak,
- Takdir edilmediğini öne sürerek şikayet etmek,
- Başkalarının istekleri söz konusu olduğunda kin duymak ya da küsmek olarak sıralanabilir.
Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Pasif agresif davranışların sebebi nedir dendiğinde ana bir nedeni öne sürmek zordur. Çünkü bu tip davranışları içeren kişilik bozukluğunun tek bir neden belirlenmemiştir. Ancak bu bozuklukta, hem biyolojik hem de çevresel faktörlerin etken olduğu düşünülmektedir. Bu alanda yapılan araştırmalar, bu tarz davranışların çocukluk yıllarında başladığına kanaat getirir. Çocuk istismarı, sert cezalar gibi aile dinamikleri ya da çocukluğa etki eden diğer noktalar, çocuğun pasif agresif davranışlar geliştirmesine neden olabilmektedir. Ayrıca birçok farklı psikolojik ve nörolojik problem de pasif agresif kişilik bozukluğuna benzer davranışların sergilenmesine neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıkların bazıları; Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, stres, kaygı bozuklukları, depresyon, bipolar bozukluk şizotipal kişilik bozukluğu, alkol bağımlılığı ve kokain kullanımı olarak sıralanabilir.
Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Tanısı
Bir kişinin pasif agresif bozukluğu olduğu nasıl anlaşılır? Bu sorunun cevabını ancak bu alanda uzmanlaşmış psikiyatristler ve psikologlar verebilir. Pasif agresif kişilik bozukluğu teşhisi için, kişinin sahip olduğu belirtiler, davranışları, bu davranışların ilk ne zaman görüldüğü ve hayatı üstündeki etkileri araştırılır. Özellikle çocukluk dönemi konusuna eğilecek psikolog ya da psikiyatrist, bu davranışları tetikleyen faktörleri de ortaya çıkarıp, onlar üstünde çalışacaktır. Psikolog ya da psikiyatrist eğer faktörlere ve belirtilere ulaşamazsa, bu davranışların altında bir sağlık problemi olduğunu düşünebilir ve bir doktora yönlendirebilir.
Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Tedavisi
Pasif agresif kişilik bozukluğu tedavi olur mu sorusu, bu problemi yaşayanların en sık sorduğu soruların başında gelir. Pasif agresif kişilik bozukluğu tedavi edilebilir. Psikoloğun kişinin durumuna uygun olarak çizdiği tedavi süreci, terapi ile devam eder. Terapist kişinin pasif agresif davranışlarını tanımlamasına yardımcı olur. Ayrıca öfke, özgüven ve kin gibi duyguları yönetmesinde destek verebilir. İlaçlı pasif agresif kişilik bozukluğu tedavisi pek kullanılmamakla birlikte, kişinin bu problemlerinin yanı sıra farklı psikolojik problemleri de varsa, uzman ilaç kullanımı yönünde karar da verebilir.
Siz de pasif agresif kişilik bozukluğu tedavisi Konya arayışınızda, Psikon Terapi’yi arayarak, ihtiyaç duyduğunuz profesyonel desteği alabilirsiniz.