Panik atak nedir? Bu atak türü insanı ölmek üzere olduğuna inandırır, kişiye kalp krizi hissini çok yakından hissettiren fakat bu durumun kalp kriziyle yakından uzaktan ilişkisi olmayan, genellikle zararsız ataklardır. Panik atak anında fiziksel olarak şiddetini fazlasıyla hissettirdiği için bireyler ataklarını kontrol altına almak adına tıbbi müdahalelere ihtiyaç duyabilirler. Panik ataklar bir tür korkular serisidir. Vücudunuzun tehlikelere, strese veya heyecana normal tepkilerinin şiddetli olarak yansımasıdır. Panik atak belirtileri ve semptomları biranda ortaya çıkar ve genellikle 10 dakika içinde zirveye taşınır. Nadir olarak bir saatten fazla sürerler, en çok 20-30 dakika içinde kaybolur. Panik ataklar herhangi bir zamanda ve mekanda beklemediğiniz şekillerde ortaya çıkabilir. Alışveriş merkezlerinde alışveriş yaparken, dışarıda sokaklarda yürürken, araç kullanırken hatta evde koltukta otururken bile panik atak geçirme olasılığınız yüksektir. Panik atak geçirenler bu yüzden sürekli tedirgin olabilirler.
PANİK ATAK BELİRTİLERİ
Bir panik atak, dakikalar içerisinde zirveye çıkan ve aşağıdaki panik atak belirti ve semptomlarından en az dördünün göründüğü fazlasıyla yoğun bir korku durumu ya da rahatsızlık başlangıcıdır diye söyleyebiliriz.
– Çarpıntı ya da hızlanan kalp atışı
– Yoğun titreme hali
– Terleme
– Nefes darlığı gibi boğuluyormuş hissi
– Şiddetli göğüs ağrısı, acısı
– Mide bulantısı ve beraberinde hissedilen karın ağrısı
– Baş dönmesi, bayılıyormuş hissi
– Ateş basması, bedende hissedilen sıcaklık hissi
–Uyuşukluk ve karıncalanma hissi
– Gerçek duygularla alakası olmayan hisler ya da duyarsızlaşma
– Ölüm korkusu ve beraberinde kontrolü kaybedeceğine dair stres yaşama hali panik atak belirtileri olarak sıralanabilir.
Bazı insanlar, tam panik ataklara benzeyen ancak dört semptomdan daha az olan sınırlı panik atak belirtileri olarak adlandırılan durumları da yaşayabilirler.
PANİK ATAK TÜRLERİ
Panik ataklar hissedilme şiddeti ve süresi bakımından değişiklik göstermez, yalnızca aynı anda saldırıyı tetikleyen durumlara göre değişiklik gösterebilir. Panik atak çeşitleri denince İki ayrı ve farklı türden bahsedilebilir.
Beklenen panik ataklar: Bu tür panik ataklar, belirli işaretlere veya panik tetikleyicilere maruz bırakıldığında beklenir. Örneğin; kapalı alanlarda (klostrofobi) durumu yaşayan bir kişi, bir asansörde veya diğer kapalı alanlarda panik atak geçireceğine dair bir inanç besleyebilir. Uçma korkusu taşıyan bir kişi (aerophobia), uçağa binerken veya uçuş sırasında panik atak yaşayabilir.
Beklenmedik panik ataklar: Bu türde yaşanan panik ataklar, kesin olarak bir neden veya belirti olmadan birden bire ortaya çıkar. Bu tür panik ataklarda, yoğun olarak korku ve endişe duygularına veya rahatsızlık verici bir takım fiziksel duygulara sahip olma gibi bilinçli içsel işaretler eşlik etmeyebilir. Beklenmedik ataklar, korkutucu bir olaya veya durumla yüz yüze kalmanın yarattığı özel fobiler gibi dışarıdan gelen etkenlerden ortaya çıkmaz.
PANİK ATAK TEDAVİSİ
Panik atak atlatanlar genellikle panik atak geçer mi sorusunu sormaktadırlar. Çünkü panik atak insanların tüm hayatlarını etkilemektedir. Panik atak çalışamıyorum, hayatımı olması gerektiği gibi idame ettiremiyorum şeklinde şikayetlere neden olmaktadır. Panik bozukluğu için kesin ve net bir tedavi olmamasına rağmen, insanların bazı panik atak belirtilerini kontrol etmelerine yardımcı olmak için çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. En yaygın seçeneklerden bazıları panik atak ilaçları kullanımı ya da psikoterapileri içerir. Panik bozukluğu olan bireylerin bir çoğu, bu seçenekleri kendi kendine yardım egzersizleriyle birlikte seçebileceklerdir.
Antidepresanlar ve benzodiazepinler gibi panik bozukluğu ilaçları, panik atakların ve diğer anksiyete bozukluklarıyla ilişkili belirtilerin yoğunluğunun azaltılmasına destekleyici nitelikte olurlar. Psikoterapi, zor duygularla başa çıkmanıza, inanç noktasında sarsılma derecede olan büyük korkularınız ve yaşadığınız stres haline başarılı bir başa çıkma egzersizleri geliştirmenize fazlasıyla yardımcı olabilir.
İlaçlar panik atak belirtilerini yatıştırıp, beklenti anksiyetesi ve kaçınma davranışlarını ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi şekli sunsa da, hastanın var olan atakla baş etme becerilerine büyük ölçüde kazanım sağlamazlar. Bilişsel davranışçı terapilerin panik atak ve panik bozukluğu tedavisindeki en önemli rolü budur. Hastaların büyük bir çoğunluğu psikoterapiler görmediğinde, ilaçları kullanmadan bu hastalıkla baş edemem gibi yeni düşüncelere kapılabilirler.
Bazı kişiler panik atak bitkisel tedavi ile geçer şeklinde yanlış bilgilendirmeler ya da panik atak hacamat tedavisi gibi uygulanması riskler içeren seçenekler sunabilir. Bu durumda panik atak psikolog tavsiye ve önerilerine uymak, bu yanlış ve uzun vadede zarar verebilecek yöntemlerden uzak durmak önemlidir.
Konya panik atak tedavisi tavsiye ihtiyaçlarınızda Psikon Terapi profesyonelleri 7 / 24 yanınızdadır.