Panik atak günümüzde birçok kişinin aşina olduğu bir bozukluk türü. Panik atak hakkında üzerine internette birçok bilgi bulunması kulaktan dolma bilgiler kişilerin kendi kendilerine teşhis koyması ve uzmanlardan destek almadan iyileşmeye çabalamalarına da neden olabilmekte.
Peki panik atak nedir? Panik atak kişinin aniden ve istemsizce, ortada herhangi bir gerçek tehdit ya da neden olmaksızın aşırı dehşet, kaygı ve korku duymasına verilen genel addır. İnsanların zaman zaman aşırı dehşet, kaygı ya da korku duyması normal sayılabilir. Bu nedenle panik atak teşhisi konabilmesi için bazı spesifik belirtilerin en az dördünün gözlemlenmesi gerekir. Panik atak belirtileri; kalp atımında hızlanma, çarpıntı, boğulma hissi, göğüs ağrısı, titreme ya da sarsılama, nefes darlığı, bulantı ya da karın ağrısı, kontrolü kaybetme korkusu, çıldıracakmış gibi hissetme, gerçeklikten kopmuş gibi hissetme, ölüm korkusu olarak sayılabilir.
Panik atak hakkında birçok bilgi kaynağı bulunmasına rağmen özellikle online platformlarda yanlış bilgilere ulaşmak ve bu bilgileri yaymak oldukça kolaydır. Kişiler bu nedenle panik atak hakkında yanlış bilinenler ve bilgileri doğru sayabilirler. Bu yanlış bilgileri ve doğru açıklamalarını sizin için derledik.
YANLIŞ: Panik ataklar stres ve kaygının etkisiyle ortaya çıkar.
DOĞRU: “Öyle stresliydim ki panik atak geçirdim.” “Çok korkmuştum neredeyse panik atak geçirecektim.” “Çok endişelenince panik atak geçiriyorum.” Bu cümleleri çoğu kişiden duyabilir hatta kendimiz de farkına varmadan kurabiliriz. Ancak bu cümlelerde iddia edildiği gibi stresli yaşam deneyimlerinin kişi üzerinde yarattığı kaygı ve endişe etkisi panik atak yaşamakla aynı şey değildir. Panik atak yaşayan kişiler genellikle ortamda hiçbir geçerli neden yokken panik atak yaşarlar. Atakları üzerinde kontrolleri yoktur. Atakları öngörülemez ve aniden gerçekleşir.
YANLIŞ: Panik ataklar panik bozukluğun belirtisidir.
DOĞRU: Panik ataklar panik bozukluğun ana belirtilerinden biri olsa da başka fiziksel ya da psikolojik rahatsızlıklar da panik atağa neden olabilir. Genel kaygı bozukluğu, fobiler, Obsesif Kompülsif Bozukluk, açık alan fobisi, yeme bozuklukları, sosyal kaygı bozuklukları, depresyon ve bipolar bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra rahatsız bağırsak sendromu, sindirim ve uyku bozuklukları da panik ataklara neden olabilmektedir.
YANLIŞ: Panik atak yaşayan kişi çıldırabilir.
DOĞRU: Panik atağın belirtilerin biri de kişinin kontrolünü yitireceği hissine kapılması ve aklını kaybedip çıldıracakmış gibi hissetmesidir. Ancak panik ataklar yavaş yavaş zirveye ulaşarak 10 dakika içinde sonlanır. Panik atağın etkileri biraz daha sürse de bu duygular yavaşça kaybolur ve kişi kendini kaybetmez.
YANLIŞ: Panik atak yaşayan kişi ölebilir.
DOĞRU: Panik atağı ilk kez yaşayan kişiler yaşadıkları fiziksel hisler nedeniyle acil servise başvurabilirler. Çünkü panik atak ve kalp krizi ya da kalp problemlerini işaret eden belirtiler benzerlik gösterir. Kalp atımının hızlanması, terleme, nefes darlığı gibi etkiler olumsuz bir tıbbi durumu işaret etse de hayati tehlike taşımaz. Ancak bu konudan emin olmak için mutlaka tıbbi bir muayeneden geçmek gereklidir.
YANLIŞ: Panik ataklar önlenebilir.
DOĞRU: İnsanlar tetikleyici nedenlerden uzak kalırlarsa panik ataklardan kurtulabileceklerini düşünürler. Ancak bu yanlıştır. Çünkü panik atak yaşayan kişi, ortada herhangi çevresel bir etki olmadan ve aniden epizotları yaşar. Ayrıca uçak korkusu gibi önlenebilir korkulardan kaçınmak uzun vadede bu kaygı ve korkuları güçlendirecektir.
YANLIŞ: Panik ataklardan kurtulmak için yapabileceğiniz çok az şey vardır.
DOĞRU: Panik atak rahatsızlığı bulunan kişiler ataklarını yönetmeyi ve azaltmayı öğrenebilirler. Bunun için profesyonel yardım almaları gerekir. Uzman kişi, atakların tıbbi ve psikolojik nedenleri araştırır. Buna göre bir yol haritası çizerek tedavi sürecini planlar. Panik atak ilaçları ve psikoterapi birlikte kullanılabilir. Panikatak tedavisi Konya merkezli Psikon Terapi profesyonellerinin uzmanlığında gerçekleştirilmektedir.