Öfke ve Öfke Kontrolü

Öfke, tamamen normal, doğal ve kullanımına göre sağlıklı ya da sağlıksız olan bir duygudur. Olumsuz duyguların ifade edilmesi, iyi yönüyle baktığımızda kişi için sorun olan duruma çözüm bulunmasını sağlayacak olan motivasyon olabilir. Öfkenin aşırı bir seviyeye ulaştığı durumda ise öfkeyi zararlı bir hale getirebilir. Çünkü öfke arttıkça fiziksel ve psikolojik değişiklikler meydana gelir. Öfkenin artması ile adrenalin, kalp atış hızı ve kan basıncı yükseldiği için doğru düşünme ve karar almak zorlaşacaktır.

 

Öfke ve Saldırganlık

Öfke kontrol altında tutulamadığında birçok zarar yol açabilir. Bunlara örnek olarak birine bağırmak, bir mülke zarar vermek dahildir. Bu zarar yalnızca tek yönlü değildir. Dışarıya olduğu kadar kişinin öfkesini kendisine yöneltmesi yönüyle de tehlikeli olabilir.

Öfkenin her zaman saldırganlığa yol açma zorunluluğu olmasa da, bir araştırmada öfkenin azalması ile birlikte saldırgan davranışlarda azalma olduğunu bulunmuştur. Başka bir araştırmada, davranış biçimi gösteren öğrencilerin sürekli öfkeleri, öfkelerinin içe ve dışa yansıtılmasının diğer öğrencilere göre daha yüksek seviyede olduğu belirlenmiştir. Bu öğrencilerin öfke kontrol düzeyinin de diğer öğrencilere göre daha düşük olduğu vurgulanmıştır.

 

Öfkenin İfade Edilmesi

Öfkenin ifade edilmesinin doğal yollarından olan saldırgan tepkilerin olduğunu daha önceden belirtmiştik. Öfkenin hayatta kalmakta işe yarayan yönü, saldırıya karşılık kişinin kendisini savunmasına ve saldırmasına imkan vermesi açısından önemlidir. Fakat yaşadığımız toplumun kuralları nedeniyle kişinin rahatsızlık duyduğu her şeye ve herkese saldırması mümkün değildir. Bu nedenle kişinin öfke duygusunu saldırganlık dışında ifade etmesi de bir gerekliliktir. Kişi, öfke duygularını başkalarına saygısını koruyarak, sakinleşmeye yönelik teknikler kullanarak, daha açık ve zararsız bir şekilde ifade edebilir.

 

Öfke Kontrolü

Öfkelendiğimizde yapabileceğimiz birçok uygulama vardır. Bu teknikler kişinin öfkesini sorunlu bir yere ve kişiye yönlendirmesini engelleyici olabilir.

  • Diyaframdan derin bir nefes alın
  • Birikmiş enerjiyi boşaltmak için yürüyüş yapın
  • Yavaş yavaş 10’a kadar sayın
  • Öfkenin bedeninizdeki fiziksel etkilerine odaklanın
  • Rahatlama egzersizlerini deneyin
  • Sizi sakinleştireceğini düşündüğünüz bir cümle ya da kelimeyi tekrarlayın
  • Müzik dinleyin

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı