Öfke Kontrolü için Pratik Uygulamalar

Öfkenin hayatımızın içinde ve süregelen ve insanlık için evrensel bir duygu olduğunu biliyoruz. Olumsuz bir çağrışım yaptığı için öfkenin zararlı olduğunu düşünsek de öfkenin zaman zaman olumlu yönde, bizi ve başkalarını zor durumda olaylara karşı ayağa kalmak için gerekli olduğunu söyleyebiliriz. Yine de bugün öfkenin yol açtığı saldırganlık ve meydana getirdiği zararlar bağlamında öfkeyi nasıl kontrol altına alabileceğimiz ile ilgili günlük hayat uygulamalarından bahsedeceğiz.

İlk olarak öfkeyi tanımak gerekmektedir. Öfke anında bedenimize salınan adrenalin hormonu nedeniyle vücudumuz savaş ya da kaç tepkisini verir. Bu tepkiyi belirli fiziksel etkiler izler: solunumda ve kalp atışında hızlanma, yumruğun sıkılması, titreme gibi. Bu fiziksel değişimlerin farkında olmak, kişinin öfkelendiğini anlamasını ve öfkesini kontrol altına almasını sağlayabilir.

Kişi öfkelendiğinde atacağı belki de en iyi adımlardan biri, öfkesini tetikleyen faktörden uzaklaşmasıdır. Biraz yürüyüş yapmak, 1’den 10’a veya 100’e kadar saymak, yakın olunan bir kişi ile öfkelenilen durumu konuşmak, gibi uygulamalara yer verilmelidir.

Kişi öfkelendiğinde solunumda hızlanma olduğunu söylemiştik. Bu durumu tersine çevirmek için nefes egzersizleri yapmak öfkenin etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Örneğin arka arkaya birkaç kez derin nefes almak ve nefes alışverişimize odaklanma yoluyla öfke hissinden uzaklaşmak mümkün olabilir.

Öfke kontrolünü sağlamada bir diğer yöntem ise egzersizlerdir. Fiziksel egzersizler olarak esneme egzersizleri, ruhsal bir dinginlik yakalamak için ise farkındalık egzersizleri uygulanabilir. Yürüme egzersizleri hem fiziksel hem de ruhsal bir sakinlik kazandırması yönüyle en etkili yöntemdir. Yürüme egzersizlerinin etkili olması için belirli bir yere değil, kendiliğinden ve adımlara odaklanma suretiyle yapılması gerekmektedir.

Öfke dolu düşüncelerin aklımıza geldiğini fark ettiğimizde bu düşüncelerin farklı bir açıdan değerlendirilmesi öfkeyi azaltabilir. Olumsuz düşünmenin daha fazla olumsuzluk getireceği barizdir. Böyle bir durumda olumlu taraftan bakmaya çalışmak durumu kolaylaştırabilir.

Son yöntem olarak, öfkeli anlarda sakinleştirmesi için bir kelime veya bir söz kalıbı seçmek ve bunu tekrarlamak da öfkeyi azaltabilir. “Böyle hissetmen normal” “Tüm bunlar geçecek” “İyi olacaksın” gibi çeşitli cümleler örnek verilebilir. Her birey farklı olduğu için herkesi rahatlatacak olan kelimeler farklı olabilir.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı