Obsesif Kompülsif Bozukluk Belirtileri

Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB), anlamsız ve yersiz olduğu bilindiği halde zihinden atılamayan düşüncelerin kişiyi tekraren rahatsız etmesi ve kişinin bu düşüncelerden uzaklaşmak ya da etkilerini azalmak için yaptığı fiil ve uygulamaları ifade etmek için kullanılan ruhsal bir hastalığın adıdır. 

Halk arasında takıntı hastalığı ya da vesvese olarak nitelendirilen OKB de aslında bu tanımların daha ileri boyutu ve kişiyi harekete geçirecek ve konforunu bozacak şekilde görülür. Kişi ileri vesvese boyutundaki bu düşüncelerinden kurtulmak için kendine özgü davranışlarda bulunuyorsa bu duruma OKB denebilir. Tabi tanımı gereği bu davranışların sıklığı ve zorlayıcılığı OKB tanısı konulmasında bir diğer faktördür. Takıntıları olan ve bu takıntılarından kurtulmak için çaba gösteren bir kişinin içerisinde bulunduğu bu durum, hayat kalitesini ve işlevselliğini olumsuz yönde etkiliyorsa OKB rahatsızlığına sahip demektir. OKB psikoterapi yöntemleriyle tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Biraz sonra bahsedilen belirtileri kendinizde veya çevrenizde gözlemlediğiniz takdirde uzman klinik psikologlara baş vurarak yardım alabilirsiniz.

OKB’nin ilk ve en önemli belirtisi küçük ve zararsızmış gibi görünen takıntılardır. Bu takıntılar rahatlatıcı ve tekrarlayıcı davranışlara evriliyorsa aslında OKB tanımına uygun tüm somut belirtileri göstermişsiniz demektir. Ancak tam burada hayat akışı içerisinde herkesin aklına gelebilecek takıntı türleriyle OKB’nin ayrımını yapmamız gerekir; örneğin evden çıktıktan sonra bir ya da iki defa kapıyı kontrol etmeniz, özellikle bu günlerdeki pandemi sürecinde daha titiz davranarak el yıkama süre ve sayısını normalden biraz daha fazla yapmanız, evinizin tertip ve düzenine önem göstermeniz ve buna normal düzeyde vakit harcamanız sizi OKB hastası yapmaz. Ancak bu verdiğimiz örnek ve benzerleri gün içerisinde sürekli sizin zihninizde geziniyor ve bu düşüncelerden arınmak için bir an önce harekete geçmek istiyorsanız, harekete geçmediğiniz taktirde kendinizi oldukça rahatsız hissediyor ve başka işlere yoğunlaşamıyorsanız OKB şüphesiyle bir uzmana danışabilirsiniz.

Hayatımızı zora sokacak derecede bizi etkileyen bu takıntı ve kompüsyonlardan en çok görülen birkaçı şunlardır; 

İnanç ve değerlere hakaret içeren dini obsesyonlar, hatalık ve kir bulaşması endişesi taşıyan bulaşma obsesyonu, düzen ve tertiple ilgili olan simetri obsesyonu, kontrolden çıkma düşüncesinin temelinde gelişen kuşku ve kontrol obsesyonu.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı