Obsesif Kompülsif Bozukluğun İlişkili Olduğu Psikolojik Rahatsızlıklar

Obsesif Kompülsif Bozukluk nedir sorusuna, kişinin kendisini rahatsız eden, utandıran obsesif/takıntılı düşünceleri zihninden uzaklaştıramaması ve bu düşüncelerden kurtulmak için tekrarlayan yani kompülsif davranışlar göstermesi olarak cevap verilebilir. Obsesif Kompülsif Bozukluk kısaca OKB, halk dilinde ise takıntı bozukluğu ya da takıntı hastalığı olarak bilinir. Takıntı hastalığı belirtileri arasında güvenliğe, temizliğe karşı kuşku duymak, rahatsız edici cinsel düşünceleri aklından uzaklaştıramamak, sürekli düzen, simetri sağlamaya çalışmak, elleri aşırı yıkamak, aynı kelime ya da kalıpları sürekli tekrarlamak, elektronik eşyaları, kapı ve pencereleri sürekli kontrol etmek yer alabilir. Obsesif Kompülsif takıntı ve davranışlar kişinin günlük hayatını yaşamasına engel olur. Obsesif Kompülsif Bozukluk çoğu kez başka bir psikolojik rahatsızlıkla birlikte ortaya çıkar. OKB ile ilişkili ve birlikte görülebilen bu rahatsızlıkları sizler için derledik.

 

Bipolar Bozukluk

Manik Depresif Bozukluk ya da iki uçlu bozukluk adıyla da bilinen bipolar bozukluk, psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Bipolar bozukluk nedir sorusu, kişinin manikten depresyona ulaşan ruh hali değişikliklerini ani ve aşırı bir şekilde yaşaması olarak cevaplanabilir. Bipolar bozukluk ciddi bir rahatsızlıktır ve kişinin yaşamını tehdit edebilmektedir. Obsesif kompülsif bozukluk ve bipolar bozukluk bir arada görülebilmektedir. Klinik araştırmalara göre bu bağlantının sebebi psikolojik ya da biyolojik mekanizmalardan kaynaklanıyor olabilir.

 

Majör Depresyon

Majör depresyon, depresyon türleri arasında en ağır türdür. Bu türde kişi her zaman zevk aldığı şeylerden zevk almaz, kendini değersiz, çaresiz ve umutsuz hisseder. Uyku ve yemek yeme alışkanlıklarında oluşan ciddi değişimler nedeniyle kilo alma ya da kaybetme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Majör depresyon ağır seyreden bir depresyon türüdür ve majör depresif bozukluğa sahip kişiler, kendine zarar verme ya da intihar gibi düşüncelere sahip olabilir. Obsesif Kompülsif Bozukluğa sahip kişilerin üçte ikisi, hayatlarının bir döneminde majör depresyon yaşarlar. Majör depresyon genellikle OKB belirtilerinin ortaya çıkışından sonra kendini gösterir. Kişi takıntı hastalığının profesyonel ve sosyal yaşamda yarattığı stresin sonucu olarak depresif bir duygu durumuna sahip olabilmektedir.

 

Kaygı Bozuklukları

Kaygı bozuklukları, sosyal kaygı bozukluğu, panik bozukluk ya da genel kaygı bozukluğu gibi türleri içine alır. Kaygı bozukluğu türleri iş yaşamı, akademik ya da sosyal hayat gibi farklı alanlarda ortaya çıkabilmektedir. Kaygı bozukluğu, kişinin yaşadığı normal kaygı ve korkulardan farklıdır.  Kişi hiçbir gerçeklik ya da mantığa dayanmasa da korku ve kaygı duyar. Bu da terleme, titreme, nefesin kesilmesi, kalp ritminin artması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bir anlamda kaygı bozukluğu olarak da sayılabilecek Obsesif kompülsif bozukluk, panik bozukluk ya da genel kaygı bozukluğu gibi kaygı bozukluğu türleri ile bir arada görülebilir.

 

İstifçilik

İstifçilik nedir sorusu, kişinin başkaları için herhangi bir şey ifade etmeyen nesneleri aşırı derecede biriktirme ve/ya atamama durumu olarak cevaplanabilir. İstifçi kişilerin evleri, bir süre sonra biriktirdikleri ve atamadıkları nesneler yüzünden yaşanmaz hale gelir. Bu durum kişinin tüm hayatını etkiler. İstifçilik çoğu kez OKB ile birlikte görülse de bu iki bozukluğun aynı anda görülmediği durumlar da söz konusudur.

 

Turet Sendromu

Turet sendromu nörolojik veya kalıtsal bir rahatsızlıktır. Turet sendromuna sahip kişi istemsiz bir şekilde bedensel ya da ses tikleri sergiler. Bu tikler hızlı ve kısa aralıklara sahiptir. Genellikle 8 ila 10 yaşları arasında başlar, belirtiler ergenlikle birlikte azalma gösterse de kronik bir rahatsızlıktır ve kişi bu hastalığı ömrü boyunca taşır. OKB ile birlikte görülen ve ilişkilendirilen Turet Sendromuna, erkeklerde 5 kat daha fazla rastlanmaktadır.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı