Zihinsel ve psikolojik bozukluklar denince akla, nöro gelişimsel bozukluklar, bipolar bozukluklar, kaygı bozuklukları, travma ve strese bağlı bozukluklar, disosiyatif bozukluklar, somatik semptomlara bağlı bozukluklar, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları, dürtüsel bozukluklar, bağımlılıklar, kişilik bozuklukları ve nörobilişsel bozukluklar gelmektedir. Tüm bu bozuklukların arasında yer alan bazı zihinsel bozukluklar, çok nadir görülmekle birlikte deneyimleyen kişi ve çevresindekiler için korkutucu olabilmektedir. Bu yazımızda nadir görülen korkutucu zihinsel bozuklukları bir araya getirdik.
Cotard Delüzyonu Nedir?
Cotard Delüzyonu yaşayan kişi kendisinin ölü ya da hayalet olduğuna inanır. Vücutlarının çürüdüğünü, tüm kan ve iç organlarını yitirdiklerini düşünürler. Vücudunun çürümekte olduğu düşünmek delüzyonun bir parçasıdır. Bu sendroma sahip kişilerin çoğunda ağır bir depresyon hakimdir. Bazı vakalar, kendilerini açlıktan öldürecek gibi hareket ederler.
Alice Harikalar Diyarında Sendromu Nedir?
Todd sendromu olarak da bilinen Alice harikalar diyarında sendromu ismini aynı adlı hikayeden alır. Bu sendroma sahip kişiler etraflarındaki objeleri gerçekte olduğundan çok daha küçük ya da büyük olarak görebilir. Sesleri çok daha yüksek ya da alçak olarak duyabilir. Bu nadir görülen sendroma sahip olanların birçoğunda beyin tümörü ya da uyuşturucu kullanımı oluğu gözlenmiştir.
Boantropi Nedir?
Bu nadir rahatsızlık ismini Yunancada öküz anlamına gelen bous ve insan anlamına gelen antropos sözcüklerinden alır. Kişi kendini bir öküz ya da inek olarak görür. Daha çok erkeklerde görülen ve delüzyonel bir bozukluk olan boantropi sahibi kişiler, öküzlerin davranışlarını takip ederek, otlanır ve öküz gibi sesler çıkarırlar.
Capgras Delüzyonu Nedir?
Şizofreni başlığı altında yer alan bir rahatsızlık olan Capgras Delüzyonu ismini Fransız psikiyatrist Joseph Capgras’tan almaktadır. Oldukça korkutucu bir zihinsel bozukluktur. Capgras delüzyonu yaşayan kişi, etrafındaki kişilerin yerine, onlara çok benzeyen başka kişilerin geçtiğine inanır. Bu sahtekarların kendisine zarar vereceklerini düşünür. En çok beyin travması yaşayan kişilerde ya da şizofren, demans ya da epilepsi ile yaşayanlarda görülür.
Diyojen Sendromu Nedir?
Günümüzde, halk dilinde istifçilik olarak da bilinen Diyojen Sendromu, özellikle yaşlı bireylerde görülen bir davranış bozukluğudur. Sendrom ismini Yunan filozof Diyojen’den almaktadır. Diyojen aslında minimalist bir kişi olarak tanınır. Yaşam felsefesi sadelik ve basitliktir. Ancak bu hastalığı yaşayan kişiler birçok ilgisiz nesneyi toplayıp biriktirir daha sonra bunlarla duygusal bağ kurarlar. Kişisel temizlik alışkanlıklarından yoksunluk, sosyal hayattan kendini geri çekme gibi davranışlar gözlemlenir. Genellikle yaşlı bireylerde, demans yaşayanlarda, hayatlarının bir anında terk edilenlerde ve istikrarlı bir eve sahip olmayanlarda görülme sıklığı fazladır.
Yabancı El Sendromu Nedir?
Bu sendroma sahip kişiler, ellerinin ya da farklı bir uzuvlarının kontrolünü tamamen yitirirler. Kişi, elinin başkasına ait olduğunu ya da kendi kararlarını kendisinin verdiğini düşünür. Eli üzerinde hiçbir kontrolü yoktur. El, bazen kişinin kendisini ya da bir başkasını boğmaya çalışabilir. Başkalarına karşı saldırganca davranabilir, kıyafetleri yırtabilir, kişileri tırmalayabilir. Bu sendrom genellikle Alzheimer hastalarında ve Creutzfeldt-Jakob hastalığına sahip kişilerde görülmektedir.
Kluver – Bucy Sendromu Nedir?
Kluver Bucy sendromunda kişiler hafıza kayıpları, yenmeyen yiyecekleri yeme ya da cansız objelerle cinsel ilişkiye girme istekleri ile öne çıkarlar. Bu sendroma sahip kişiler bir kitabı yemek isteyebilir, bir araba ile cinsellik yaşamaya arzu duyabilirler. Ayrıca tanıdıkları objeleri ve insanları hatırlamakta zorluk çekerler. Sendromun en büyük sebebi, kişinin beynindeki temporal lobun hasar görmüş olmasıdır. Maalesef bu korkutucu sendromun herhangi bir tedavisi yoktur.