Kilo Vermenize Yardımcı Olacak 9 Psikolojik Yol!

Kilo vermek istiyorum diyor ama bir türlü çıkış yolu bulamıyor musunuz?

Diyet yapıyorum ama zayıflayamıyorum mu diyorsunuz?

Artık kilo probleminden bıktım, zayıflamak istiyorum diye mi düşünüyorsunuz?

O zaman bu yazıyı mutlaka okuyun!

Kilo vermenize yardımcı olacak 9 psikolojik yolu anlatmadan önce kilo vermenizde etken olan 3 özel durumu yakından tanıyalım.

 

Kilo Vermede Etkili 3 Özel Durum

STRES
Stresin kilo verme üzerinde direkt bir etkisi bulunur. Vücudumuz bir stres altında kaldığında kortizol seviyesi artar. Kortizolün artışı, vücudun yağ depolama mekanizmasını çalıştırır. Bu aslında bedenimizin bir stres unsuru ile karşılaştığında hayatta kalmak için geliştirdiği savunma mekanizmasıdır. Vücudumuz savunma halindeyken kilo vermek zorlaşır.

 

KEYİF
Stresi azaltmanın anahtarı zihinsel ve bedensel olarak keyifli olmaktan geçer. Stres faktörlerini azaltıp, rahatlamaya ve gevşemeye başlayan vücut, savunma için kaldırdığı gardı indirir. Böylece vücut alarm durumdan gevşeme durumuna geçer. Bu da yağ yakma hızını artırır. Yağ depolama mekanizmasını yavaşlatır. Stresi azaltmak için, yürüyüş yapmak, arkadaşlarla vakit geçirmek gibi keyif alınan aktivitelere yer vermek önemlidir.

 

DAVRANIŞ
Birçok kilo verme tüyosu davranışları değiştirmeye odaklanır. Örneğin daha çok su iç, daha çok sebze tüket, paketli ürünlerden kaçın gibi davranışı değiştirmeye yönelik tavsiyeler bulunur. Bu tavsiyeler direkt olarak davranışı değiştirmeye yöneliktir. Ancak davranışlarımızı oluşturan asıl şey değerler, duygular ve inançlar yani kısacası psikolojimizdir.

 

Psikolojinizi etkileyecek ve kilo vermenize yardımcı olacak 9 psikolojik yolu sizler için derledik!

Kilo verme hakkında bildiklerinizi gözden geçirin.
Kilo vermek vücudunuzun enerji dengesi ile ilgilidir. Bilimsel gerçeklere göre, aldığınız kalori harcadığınız kaloriden fazlaysa kilo alırsınız. Vücudunuzun enerji dengesini koruması için belli bir kaloriye ihtiyaç duyduğunu ve bunu aşmanız durumunda kilo alacağınızı kendinize hatırlatın!

 

İçini göremediğiniz kaplardan yemek yemeyin.
Beynimiz görsel bir şekilde çalışır. İçini göremediğimiz yemek kaplarında ne kadar yemek olduğunu bilemeyiz. Bu nedenle ne kadar çok yemek yediğimizi fark etmeyebiliriz. Cam gibi saydam kaplar kullanarak, küçük saklama kapları ya da poşetlere minik porsiyonlarda atıştırmalıklar koyarak, beyninize oyun oynayabilirsiniz.

 

Diyetleri terk edin.
Evet kilo vermek için diyeti terk etmek kulağa tuhaf geliyor olabilir. Ancak diyet yapmak düşündüğünüzün aksine uzun vadede daha çok kilo almanıza neden olabilir. Çünkü diyetler zihninizde zaman olarak bir limit oluşturur. Diyetiniz sona erdiğinde farkına bile varmadan eski yeme alışkanlıklarınıza dönersiniz. Uzun vadede sağlıklı beslenme ve egzersiz yapma alışkanlığını kazanmaya odaklanmak, kısa vadeli diyetlerden çok daha iyi ve sürdürülebilirdir.

 

Midenizi doldurarak kandırın.
Canınız çok mu tatlı istiyor? Kilo vermek için tatlıdan ve paketli gıdalardan uzak durmanız gerektiğini biliyorsunuz. O zaman midenizi havuç ve elma gibi bol lifli gıdalarla doldurun. Tatlı isteğiniz ilk birkaç dakika geçmese de mideniz dolu olduğu için yavaş yavaş bu isteğinizden kurtulacaksınız.

 

Egzersizi eğlenceli bir aktiviteye dönüştürün.
Egzersiz yapmayı sevmiyorum diyenlerdenseniz önce seçtiğiniz egzersizi düşünün. Koşu yapmaya çalışıyor ama koşudan nefret mi ediyorsunuz? O zaman koşuyu bırakın! Bunun yerine gerçekten eğlenip iyi vakit geçirebileceğiniz sporlara yönelin. Tenis, basketbol, yüzme gibi aktiviteler rutin egzersiz programlarından daha eğlenceli ve sosyal aktivitelerdir.

 

Obeziteye ne sebep olur? Anlayın!
Obezite sorunu günden güne artan bir sağlık problemi! Çoğu kişi bu problemin genetik faktörlere dayandığını düşünse de araştırmalara göre asıl sebep sağlıksız yaşam alışkanlıkları. Yani kilo artışınız sizin genlerinizle değil yaşam stilinizle ilgili.

 

Kendinize meydan okuyarak motive olun.
Kendini onaylama başarı için önemli adımlardan biridir. Kişisel başarı da fayda sağlayan bir diğer psikolojik gerçek ise kişinin kendine meydan okumasıdır. Kendinize ve kilolarınıza meydan okuyun! Fazla kilolarımı verebilecek miyim? Meydan okumaya hazır mıyım? Diye kendinize sorun. Bu meydan okuma siziz düşündüğünüzden çok daha fazla motive edecektir.

 

Kendinize iyi davranın.
Eski düşüncelerinizden sıyrılmak için kendinize pozitif bir bakış açısıyla bakın. Altı ay ya da 1 yıl sonra nasıl iyi görüneceğinize ve ne kadar harika hissedeceğinize odaklanın.

 

Daha fazla uyuyun.
Bilimsel olarak uykusuz kaldığımızda vücudumuz daha çok yüksek kalorili ve şekerli yiyecekler ister. Bunun sebebi düşük enerjimizi hızla yükseltme isteğidir. Bu durumu engellemek için en az 7 saat uyuduğunuzdan emin olun.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı