Kaygı Bozukluğu İçin Faydalı Terapi Yöntemleri

Kaygı bozukluğu denince akla birden çok tür gelir. Birçok kaygı bozukluğunun tedavisinde ilk  adım terapötik yaklaşımlardır. Terapi ile kaygı bozukluğu yaşayan kişinin sahip olduğu semptomların hafifletilmesi ve kişinin yaşadığı kaygı ve korku duygularını tanıyarak yönetebilmesi hedeflenir. Terapi yöntemiyle tedavi edilen kaygı bozukluğu türleri;

– Panik Bozukluk

– Obsesif Kompülsif Bozukluk

– Spesifik Fobiler

– Yaygın Kaygı Bozukluğu

– Sosyal Kaygı Bozukluğu, Sosyal Fobi

– Travma Sonrası Stres Bozukluğu olarak sıralanabilir. 

 

Yukarıda sıralanan kaygı bozukluğu türlerine sahip olan kişiler, yaşadıkları kaygı sonucu istenmeyen düşünce, duygu ya da durumlara karşı aşırı tepkiler gösterebilirler. Kaygılarını tetikleyecek unsurlardan uzak durmayı tercih edebilirler. Ancak bu kaçınma durumu, kişiyi ve kaygısını iyileştirmek yerine daha derinleşmesine ve güçlenmesine neden olabilir. Bu nedenle kaygı bozukluğu tedavisi sağlıklı ve dolu dolu bir yaşam için gereklidir. Peki kaygı bozukluğu tedavisinde hangi terapi yöntemleri kullanılır? Kaygı bozukluğu için faydalı terapi yöntemlerini sizler için bir araya getirdik.

 

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

Yapılan çalışmalar bilişsel davranışçı terapinin, başta panik bozukluk, fobiler, sosyal kaygı bozukluğu ve yaygın kaygı bozukluğu olmak üzere birçok kaygı bozukluğu türünde faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Bilişsel davranışçı terapi ile kişinin negatif düşünceleri ele alınır. Kaygıyı daha da güçlendiren ve içinden çıkılmaz bir hale getiren negatif düşünceler ile pozitif ve gerçekçi düşüncelerin yer değiştirmesi Bilişsel davranışçı terapinin ana amacıdır. Bu terapi yöntemi ile kişide olumlu düşüncelerin yerleşmesi sağlanarak kaygı seviyesini düşürmek ve kaygıyı yönetmesini sağlamak mümkün olmaktadır.

 

Diyalektik Davranışçı Terapi Nedir?

1980li yıllarda Marsha Linehan tarafından geliştirilen diyaletik davranışçı terapi aslında Borderline kişilik bozukluğu yaşayan hastalarda uygulanmıştır. Bu problemi yaşayan kişiler, duygusal tepkilerini kontrol etmekte zorlanırlar. Duygusal tepkileri aniden gerçekleşir ve normal duygu durumuna dönmeleri uzun süre alır. Bu yönü ile kaygı bozukluklarında yaşanan kaygı durumunu normal seviyesini döndürmek için Diyalektik Davranışçı Terapi kullanılabilir.

 

Kabul ve Kararlılık Terapisi Nedir?

Kabul ve kararlılık terapisi kişinin kendini ve hayattaki değerlerini anlaması, bu yönde hareket etmesini de içine alan bir terapi türüdür. Kişinin psikolojik esnekliğini artıran bu terapi türü, kaygı bozukluğunun bir çok türünde kullanılmakta ve efektif sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Kabul ve kararlılık terapisi tekniklerinden biri de metafor kullanmaktır. Örneğin kişiden kendisinin bir otobüs şoförü olduğunu, olumsuz düşüncelerinin ise otobüs yolcuları olduğunu hayal etmesi istenir. Yolcular ne söylerse söylesin, otobüs sizin kontrolünüzde olduğu için olumsuz düşüncelerin aslında sizin üstünüzde bir etkisi yoktur.

 

Sanat Terapisi Nedir?

Sanat terapisi, kişinin duygularını ve düşüncelerini ifade etmek için sanat dallarını kullandığı bir tür olarak bilinmektedir. Kaygı bozukluğu türlerinin tedavisinde sanat terapisinin kullanımı yeni başlamıştır.

 

Aile Terapisi Nedir?

Aile terapisi, bir aile bireyinin davranışları, problemlerinden etkilenen tüm aile bireylerine yönelik yapılan bir terapi türüdür. Yaşadığı kaygı bozukluğu türünün tüm aile bireylerini etkilediği durumlarda aile terapisi tedavi sürecine dahil edilebilir.

 

Psikanalitik Terapi Nedir?

Psikanalitik terapi kişinin geçmiş deneyimlerine yoğunlaşır. Kişinin geçmişte yaşadıklarının bugünkü kaygısını nasıl etkilediğini ortaya koymaya çalışır. Geçmişteki problemin ortaya konması, problemin çözümü ve kaygının azaltılması için önemli bir adım olacaktır.

 

Terapi Size Neler Katar?

Kaygı bozukluğu türünüz ne olursa olsun, uzman kişinin seçeceği terapi türü sizi ve kaygı seviyenizi iyileştirmeyi amaçlar. Ayrıca terapi yoluyla;

– Rahatlama tekniklerini,

– Olaylara başka bir açıdan bakmayı,

– Duyduğunuz şeyin kaygı olduğunu anlamayı,

– Korktuğunuz durumlara en iyi tepkileri vermeyi,

– Başa çıkma becerilerini,

– Problem çözme becerilerini öğrenebilirsiniz.

 

Konya kaygı bozukluğu tedavisi için bizi arayabilir, Psikon Terapi’nin bu alanda tecrübeli kadrosu ile tanışabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı