Hipokondri Nedir?

Etrafınızda hasta olmadığı halde sürekli hasta olduğunu düşünen birileri var mı? Hastaneye gittiği, gerekli testleri olduğu halde, bir türlü ikna olmayan bu kişiler aslında hastalık kaygısı bozukluğu adı da verilen hipokondri yaşıyor olabilirler. Hipokondri sahibi kişiler, herhangi bir fiziksel belirti yaşasınlar ya yaşamasınlar, hasta olduklarına ya da hastalanacaklarına dair aşırı kaygı ve endişe taşırlar. Vücutlarındaki her türlü belirtiye karşı aşırı hassastırlar. Bazen bir kasın ağrısını ciddi ve spesifik bir hastalığın belirtisi olarak görebilir, ağrıdan çok endişeleri nedeniyle büyük bir stres altına girerek hayatlarını sekteye uğratabilirler. 

 

Hipokondri Belirtileri

Hastalık kaygısı bozukluğu belirtileri ilk olarak kişinin, sıradan kaşıntı ya da mide yanması gibi basit fiziksel durumlardan yola çıkarak ciddi bir hastalık yaşadığını düşünmesidir. Bunun yanı sıra hipokondri belirtileri:

– Kişinin aklının sürekli ciddi bir hastalık ya da tıbbi problemi olduğu fikriyle meşgul olması,

– Küçük fiziksel hisler nedeniyle ciddi hastalıkları olduğunu düşünmek, 

– Sağlıkla ilgili konularda  hemen paniğe kapılmak,

– Doktorların teşhislerine ve testlere güvenmemek,

– Ailenizde olan bir problem nedeniyle sürekli risk altında olduğunu düşünerek bu hastalığın gelişmesini beklemek,

– İşlevlerinizi aksatacak bir hastalığa sahip olacağınızı düşünerek aşırı stres yaşamak,

– Olası hastalıklar için sürekli vücudunu dinlemek,

– Hastalıkları tespit etmek için sürekli doktora gitmek ya da tam tersi ciddi bir hastalık teşhisi konacağını düşünerek doktora gitmeyi reddetmek,

– Hastalık riski taşıdığını düşündüğü yerlerden, kişilerden ve aktivitelerden kaçınmak,

– Sürekli ve ısrarlı bir şekilde sağlık ve olası hastalıklar üstüne konuşmak,

– Olası hastalıklar hakkında internette sürekli araştırma yapmak olarak sıralanabilir. 

 

Hipokondri Nedenleri

Hastalık kaygısı bozukluğu için net ve tek bir sebep öne sürülememektedir. Ancak uzmanlar aşağıdaki 3 nedenin hipokondri sebepleri arasında olabileceğini düşünmektedir.

  1. İnançlar: Kişinin vücudundaki rahatsız edici ya da sıra dışı duyumları tolere edememesi ve bunların ciddi bir hastalıkla ilişkisi olduğuna inancı.
  2. Aile: Kişinin içinde yetiştiği ailede her tür hastalığa karşı aşırı tepkiler verilmesi, anne babanın hem kendi hem de çocuklarının hastalanacağı konusunda aşırı endişeler taşıması.
  3. Geçmiş Deneyimler: Kişinin çocukluk çağında çok ciddi hastalıklar yaşaması, hastanede kalması, yakın çevresinde bu tür deneyimlere sahip olması.

 

Ayrıca: 

– Kişinin çok stresli bir dönemden geçmesi,

– Daha önce ciddi bir hastalıkla ilgili yanlış teşhis konması,

– Çocukluk çağında yaşanan istismarlar,

– Endişe eğilimine sahip biri olmak,

– İnternet üstünde sağlık üstüne aşırı araştırmalar yapmak da kişinin hastalık kaygısı bozukluğu yaşamasına neden olabilmektedir. 

 

Hipokondri Teşhisi

Bir kişiye hipokondri teşhisi konması için her şeyden önce doktor hastanın tüm fiziksel şikayetlerini değerlendirir. Yaşadığı semptomların gerçekten fiziksel bir rahatsızlıktan ortaya çıkıp çıkmadığını anlar. Yaşadığı sorunun temelinde fiziksel bir sorun yoksa uzman kişi psikolojik bir değerlendirme yapar. Kişiye yaşadığı semptomlar, stresli durumlar, aile geçmişi, endişeleri ve hayatı üstündeki etkileri sorar. Ayrıca kişinin alkol, ilaç ve madde kullanımı da gündeme gelir. Kişi hipokondri için belirtilen teşhis kriterlerini karşılıyorsa uygun tedavi için harekete geçilir.

 

Hipokondri Tedavisi

Hipokondri tedavisi için en sık kullanılan yöntem psikoterapidir.  Bilişsel davranışçı terapi ile kişinin düşünme biçimini ve sahip olduğu bozukluğu yönetmesi için gerekli beceriler edindirilebilir. Kişinin endişe ve inançlarını tanımlaması, rahatsız edici düşüncelerin değiştirilmesi, duyumlarına farklı bir şekilde tepki vermeyi öğrenmesi, kaygı ve stresi ile başa çıkma yollarının farkına varması gibi birden çok beceri edindirilen kişi, yaşadığı hastalık kaygısı bozukluğu ile başa çıkmayı öğrenecektir. Ayrıca bazı durumlarda ilaç tedavisine de yer verilebilir.

 

Konya hipokondri tedavisi için Psikon Terapi güveneceğiniz bir adres olacaktır. Bizi hemen arayabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı