Hipnoz Hakkında Yanlış Bilinenler

Hipnoz nedir? Hipnoz, en kısa tanımıyla, katılımcının hipnoz yapan kişinin telkinlerine cevap verdiği bir etkileşim biçimidir. Popüler kültürde, hipnoz maalesef oldukça gülünç bir şekilde karşımıza çıkar. Aslında hipnoz, tıbbi ve terapötik faydaları klinik olarak kanıtlanmış, özellikle ağrı ve kaygıları azaltma konusunda etkili bir uygulamadır.

 

Nasıl Hipnoz Oluruz?

Sinema, TV gibi mecralarda hipnoz yapan kişi genellikle kötü niyetlidir. Elindeki saati bir sağa bir sola sallayarak karşısındaki kişinin şuurunu kaybetmesini ve kendi etkisi altına girmesini sağlar. Elbette gerçeğin bu görüntülerle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Hipnoz yapan kişi, karşısındaki katılımcının hipnotize olması için bir rehberdir. Hipnoz esnasında kişi trans ya da uyku gibi bir duruma gelmez. Asıl amaç kişinin dikkatini yoğunlaştırması, önerilere açık olmasıdır. Hipnoz olan kişiler uykuda ya da uyuşuk görünseler de aslında fazlasıyla farkındalık yaşadıkları bir noktadadırlar. Psikoloji alanında hipnoz kullanımı hipnoterapi olarak da adlandırılır. Hipnoterapi nedir sorusu, kısaca birden çok problemde kullanılan bir tedavi biçimi olarak cevaplanabilir.

 

Hipnozun Etkileri Nelerdir?

Hipnozun etkileri kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı kişiler hipnoz sırasında aşırı bir rahatlatma ve uzaklaşma hissi duyduklarını söylemiştir. Bazı kişiler ise hipnozun davranışlarını etkilediğini ve istem dışı bir hale gelebildiğini belirtmiştir. Bazı kişiler ise hipnoz esnasında tamamen uyanık ve farkında olduklarını, tüm konuşmaları hatırladıklarını ifade etmiştir.

 

Hipnoz Hangi Alanlarda Kullanılır?

– Romatoid Artrit gibi kronik ağrıların söz konusu olduğu rahatsızlıkların tedavisinde,

– Doğum esnasında yaşanan ağrı ve acının azaltılmasında,

– Demans (bunama) semptomlarının azaltılmasında,

– Dikkat Eksikliği ve Hiper Aktivite Bozukluğu tedavisinde,

– Kemoterapi hastalarının kusma ve bulantı gibi deneyimlediği zorluklarının azaltılmasında,

– Diş tedavisinde yaşanan acının kontrol edilmesinde,

– Huzursuz bağırsak sendromunun belirtilerinin azaltılmasında

– Kişilerin sigara gibi bağımlılıklarını kontrol etmede,

– Kilo kontrolü sağlanmasında,

– Yatak ıslatma gibi davranışların giderilmesi gibi davranışların değiştirilmesinde hipnoz kullanılmaktadır.

 

Hipnozla İlgili Yanlış İnanışlar

  • Hipnozdan uyandığınızda, hipnoz süresince yaşanan hiçbir şeyi hatırlamazsınız.

Bu düşünce en yaygın yanlış inanışlardan biridir. Kişinin hipnoz edildiği zamanda yaşadıklarını hatırlamaması çok nadir görülen bir durumdur. İnsanlar genel olarak hipnoz esnasında yaşadıklarını hatırlar. Hipnozun kişilerin hafızaları üstünde belirgin bir etkisi olsa da, bu genellikle sınırlıdır ve zamanla ortadan kalkar.

 

  • Hipnoz sayesinde kişi şahit olduğu bir suçun tüm detaylarını anımsayabilir.

Hipnozun kişinin hafızasını canlandırabildiği bir gerçektir. Ancak bu etki popüler kültür tarafından oldukça abartılı bir şekilde ekrana taşınır. Yapılan araştırmalar, hipnozun hafızayı belirgin bir şekilde canlandırmasının her zaman mümkün olmayacağını, hatta kişinin hatıralarını yanlış ve hasarlı bir şekilde aktarabileceğini göstermiştir.

 

  • İsteğiniz dışında hipnoz edilebilirsiniz.

Kulaktan dolma bilgilerden ve yanlış inanışlardan biri de kişinin, iradesi ve isteği olmaksızın hipnoz edilebildiğidir. Hipnozun gerçekleşebilmesi için katılımcının isteği olması ve istekli bir şekilde katılım göstermesi gereklidir.

 

  • Hipnozcu, hipnotize ettiği kişiye her şeyi yaptırabilir.

Hipnoz söz konusu olduğunda çoğu insanı korkutan yanlış inanışlardan biri, hipnoz yapan kişinin kendisine istediği şeyi yaptırabileceğidir. Kişinin hipnoz altında aldığı telkinlerden sadece kendisi de rıza gösteriyorsa etkilenir. Bir kişiye hipnoz yoluyla istemediği şeyi yaptırmak mümkün değildir.

 

  • Hipnozla, süper güçler ve beceriler kazanmak mümkündür.

Sinema, TV ve edebiyat alanındaki özellikle fantastik eserler, hipnoz ile her şeyin mümkün olduğunu öne sürmektedir. Örneğin bir kişi, hipnoz ile çok hızlı koşma yeteneğine, inanılmaz bir güce ya da atletik becerilere sahip olabilir denmektedir. Oysa bunların hepsi kurmaca bir dünyaya aittir. Hipnoz kişinin performansını yükseltmek alanında kullanılsa da kişinin fiziksel potansiyelinin ötesinde bir noktaya ulaşmasını sağlamaz.

Konya hipnoterapi ve hipnoz tedavisi arayışında iseniz, Psikon Terapi’yi arayarak bilgi alabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı