Obsesif Kompülsif Bozukluk kısa adıyla OKB olarak adlandırılır. Halk dilinde daha çok takıntı hastalığı ya da takıntı bozukluğu olarak bilinir. Obsesif Kompülsif Bozukluk ya da yaygın adıyla takıntı hastalığı nedir sorusu, kişinin obsesif yani kendisini düşünmekten alamadığı ve aklından uzaklaştıramadığı düşünceler nedeniyle yaşadığı huzursuzluktan kurtulmak için kompülsif yani tekrarlayan davranışlar göstermesi olarak açıklanabilir.
En Sık Rastlanan Obsesif Düşünceler
– Kişinin kapıları kilitlemediğini, fişleri çekmediğinden kuşku duymak,
– Başkalarına ya da kendine zarar verecek saldırgan davranışlarda bulunacağını düşünmek,
– Etrafındaki herhangi bir şeyden mikrop, hastalık kapacağından kuşkulanmak,
– Rahatsız edici cinsel düşüncelere sahip olmak,
– Düzen ve simetri olmadığında başa çıkılamaz bir rahatsızlık duymak,
– Bazı eşyaları biriktirmek ve saklamak konusunda kendisine engel olamamak.
En Sık Rastlanan Kompülsif Davranışlar
– Tahriş olana dek ellerini yıkamak,
– Sürekli ve ihtiyaç olmamasına rağmen temizlik yapmak,
– Defalarca evin kapısını ve pencerelerini kontrol etmek,
– Fişleri, prizleri, elektronik eşyaların kapalı olduğundan emin olmak için defalarca kontrol etmek,
– Aynı kelime, kelime grupları ya da duaları defalarca tekrar etmek,
– Eşyaların simetrik bir şekilde düzenlemek ve bu şekilde kalacağından emin olmak istemek,
– Düzen konusunda ciddi bir çaba sarf etmek,
– Sürekli sayı saymak,
– Nesneleri, kişileri tekrarlayan şekilde saymak.
Obsesif Kompülsif Bozukluğun Nedenleri
– Genetik faktörler
– Kişinin beyninde yaşanan işlevsel bozukluklar
– Serotonin salgısında yaşanan bozukluklar
– Geçmiş yaşam deneyimleri ve travmalar
– Karakter özelliklerine bağlı tutum ve davranışlar
Takıntı ile OKB Arasındaki Farklar
Birçoğumuz, gün içerisinde bizi rahatsız eden ve zihnimizden uzaklaştıramadığımız düşüncelerle mücadele ediyoruz. Ancak bu durum Obsesif Kompülsif Bozukluk sahibi olduğumuzu göstermiyor. Yapılan araştırmalara göre insanların %94’ü obsesif düşüncelere sahiptir. Kişilerin günlük hayatta zihinlerini meşgul eden düşünceler, takıntı bozukluğunda var olduğu gibi süreklilik arz etmez. Kişi kendini uzun haftalar ve günler boyunca aynı düşüncelerle mücadele ederken bulmaz. Takıntılı düşünceler ile OKB arasındaki fark kişinin bu düşüncelere nasıl reaksiyon verdiği ile ilgilidir. Kişi obsesif düşünceleri nedeniyle duydukları rahatsızlığı ve huzursuzluğu ortadan kaldırmak için kompülsif davranışlara yönelmiyor ve bu düşünceleri bir süre sonra zihinlerinden uzaklaştırabiliyorlarsa yaşadıkları durum normal olarak kabul ediliyor.
Takıntılı Düşüncelerimizin Nedenleri Nelerdir?
Beynimiz hala birçok açıdan gizemini koruyan bir mekanizmadır. Çoğu zaman bizim istemediğimiz ve ihtiyaç duymadığımız bilgileri taşır. Bu bilgilerin bazıları yaratıcı ve harika olabilirken bazıları gereksiz ve hatta rahatsız edicidir. Rahatsız edici ve zihnimizi meşgul eden bu bilgiler, bizi takıntılı düşüncelere sürükleyebilir. Takıntılı düşüncelerimizin ana nedeni aslında insanlığın geçmişinde saklıdır. Yerleşik düzene geçmeden önce avcılık ve toplayıcılık yapan önceki nesiller hayatta kalmak için sürekli tetikte kalmak zorunda kalmıştır. Bu durum bizde de devam etmekte, beynimiz bizi tetikte olmak için zorlamaktadır. Bu nedenle farkına varmadan bizi rahatsız eden takıntılı ve endişe verici düşüncelere kapılıp gidebiliriz.
Takıntılı Düşüncelerden Nasıl Kurtulabiliriz?
Gün içerisinde zihnimizden uzaklaştıramadığımız düşünceler bazen üzerimizde ciddi stres yaratabilir. Bu stresten uzaklaşmak ve düşüncelerin gittikçe yoğunlaşmasını engellemek için yapılabilecek ilk şey bu durumun geçici olduğunun farkına varmaktır. İkinci adımda, düşüncelerinizin gerçekliğini sorgulayarak bu düşünceyi susturmayı deneyebilirsiniz. Yaşadığınız ana odaklanmak, duyu organlarımızı kullanarak yaşadığımız anın gerçekliğini hissetmek önemli tekniklerden sayılabilir. Ayrıca aklınızdaki düşünceden uzaklaşamadığınız için dikkatinizi dağıtacak bir aktiviteye yönelmek de iyi bir çözüm olabilir. Takıntılı düşünceleriniz günlük hayatınızı etkilemeye başladıysa bir profesyonelden yardım almak önemlidir.