Tıp biliminin alanlarından biri olan psikiyatri, insanların ruh sağlığını iyileştirmeye odaklanır. Hastane psikiyatristleri öncelikle kişiyi her yönüyle değerlendirir ve yaşadığı sorunu ele alır. Ardından kişinin yaşadığı problemin ne olduğunu ve temel sebeplerini anlamaya çalışır. Psikiyatrist tanı koyduğu psikolojik hastalıklara dair farklı tedavi yöntemleri seçebilir. Örneğin bazı hastalarda sadece psikoterapinin yeterli olacağını düşünebilir. Bazı hastalarda hem terapi hem de ilaç tedavisinin gerektiği yönünde karar verebilir. Bazen hastanın yaşadığı sıkıntının derecesine göre hastaneye yatırma ve yatarak tedavinin uygun olduğunu düşünebilir.
Psikiyatrist hemen her sorunda psikoterapinin önemi ve gerekliliğini verdiği kararlarla öne çıkarır. Ülkemizde psikoterapi denince akla ilk önce psikologlar gelir. Bu noktada psikologlar hastanede çalışır mı sorusu akla gelebilir. Elbette insanlara ruh sağlığı konusunda destek veren psikologlar, hastanelerde çalışabilmektedir. Hastanede çalışan psikologların görevleri arasında, öngörülen tedavi sürecine farklı psikoterapilerle dahil olmak ve uzman oldukları testleri yapmak sayılabilir. Psikologlar hastanede nasıl çalışır sorusu psikologların hastanelerde; bireysel görüşmeler, aile görüşmeleri, çift görüşmeleri, çocuk/ergen görüşmeleri yaptıkları yönünde cevaplanabilir. Ayrıca hastane psikologlar için projektif-objektif testler yapabildikleri bir alan da sayılabilir. Hastanede çalışan psikologlar açık -yarı açık- kapalı yataklı servislerinde görev alabilmektedir. Bunun yanı sıra Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde hastaları gözlemleme, görüşme, takip etme fırsatı bulabilmektedir.
Peki devlet hastanesi psikolog randevu ve diğer hizmetleri ulaşılabilir midir? Herkes devlet hastanesi psikoloğundan randevu alabilir mi? Devlet hastanesi psikolog randevu alma işlemi benim de yapabileceğim bir şey mi? Soruları devlet hastanesinde psikologla görüşmek isteyenlerin aklına takılan sorulardır. Elbette psikolog randevu işlemleri için devlet hastaneleri ve özel hastanelerde farklar bulunmaktadır. Her isteyen istediği an devlet hastanesinde psikolog randevusu alamaz. Devlet hastanesinde psikolog randevusu almanın yolu kişinin ilk önce psikiyatrist ile görüşmesinden geçer. Psikiyatrist ile yapılacak görüşme ve hekimin vereceği karar bu durumda belirleyicidir. Psikiyatrist hastanın psikolog ile görüşmesi gerektiğini düşünürse yönlendirme yapacaktır. Devlet hastanesi psikolog randevu nasıl alınır sorusunun cevabı da devlet hastanelerinde psikiyatristlerin yönlendirmesi ile psikologlara başvuru yapılmaktadır olacaktır.
Devlet hastanelerinde randevu almanın yolu psikiyatrist ile görüşmekken, özel hastanelerde durum oldukça farklıdır. Kişi özel hastane psikologları ile görüşmek istediğinde direkt başvuru yapabilmektedir. Bu yönüyle psikologlarla birebir ve direkt görüşmek isteyenler özel hastaneleri tercih edebilir. Özel hastanelerde başvuru direkt yapılabildiği gibi kişi özel hastanelerde isterse önce psikiyatrist ile de görüşebilir. Ancak her özel hastanenin psikiyatri servisi bulunmayabilir. Bu nedenle psikolog ya da psikiyatrist ile görüşmeden önce mutlaka özel hastaneyi arayıp, hangi servislerin olup olmadığı sorulmalıdır.
Özel hastane psikolog fiyatları da devlet hastanesine göre farklılık gösterecektir. Çünkü ülkemizde psikolog fiyatları, psikolog eğer devlete bağlı bir kurumda çalışmıyorsa yüksek olabilir. Hemen her şehirde psikolog görüşme ücretleri farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca özel hastane psikolog ücretleri denince akla hastanenin bulunduğu şehir kadar bulunduğu semt de gelmelidir. Çünkü tüm diğer sektörlerde olduğu gibi özel psikolog seans ücretleri de hizmet verdiği çevreye göre artmakta ya da daha uygun olabilmektedir. Ücretsiz psikolog hizmeti isteyen kişilerin belediye psikolog ya da psikolog devlet hastanesi çalışanı olanları tercih etmeleri yerinde olacaktır. Aksi takdirde özel psikolog fiyatları bazı bütçeler için karşılanamaz olabilir. Bu seçeneklerin yanında hemen her şehirde psikolojik danışmanlık merkezlerinde psikologlara ulaşmak mümkündür. Devlet ya da özel hastanede çalışan psikolog ve psikiyatristler özel merkezlerde de halka hizmet vermektedirler. Konya özel psikolog tavsiye arayışınızda Psikon Terapi sizlerin yanında olacaktır.