Genellikle depresyon, üzüntü, mutsuzluk, asık suratlılık ile bağdaştırılır. Depresyonda olan kişinin yataktan çıkmak bile istemediği düşünülür. Gerçekten de depresyon yaşadığımızda bu bahsi geçen belirtileri gösterebiliriz. Ancak tıpkı insanların farklı özellikleri olduğu depresyonun insanlar üstündeki etkisi ve gözlenebilir belirtileri de çok farklı olabilmektedir.
Gülümseyen depresyon nedir sorusuna verilebilecek en kısa yanıt, bu psikolojik sorunun, majör depresyonun bir türü olduğudur. İsminden de anlaşılacağı üzere, gülümseyen depresyonda olan kişi, dışarıdan oldukça normal görünmesine rağmen, aslında depresyonla birlikte yaşamaktadır. İnsanlar gülümseyen depresyonda olan kişinin dışarıdan her şeyi yolunda giden bir imaj çizdiğini ve hatta harika göründüğünü söyleyebilirler. Ancak aslında kişi çok ciddi sonuçlara gebe bir problem yaşamaktadır.
Gülümseyen Depresyonun Belirtileri Nelerdir?
Gülümseyen depresyonun belirtileri, diğer depresyon türleri kadar görünür olmayabilir. Kişi bazen depresyonda olduğuna dair en ufak bir işaret bile vermez. Ancak bazen de depresyonun tipik belirtilerini içinde yaşayıp deneyimleyebilir. Bu belirtiler;
– Uyku, iştah değişiklikleri ve buna bağlı olarak gelişen kilo farklılıkları,
– Kişinin kendini bitkin ve tükenmiş hissetmesi,
– Kişinin dışarıdan görülmese de kendini değersiz, çaresiz ve özgüvensiz hissetmesi,
– Kişinin her zaman keyif aldığı şeylerden artık keyif almaması olarak sıralanabilir.
Kişi bu belirtilerin birini ya da birkaçını yaşıyor olsa da diğer insanların yanına gittiğinde hiçbir belirtiyi dışa vurmayacaktır. Hatta gülümseyen depresyondaki kişiler; aktif ve çok çalışan bir kişi, düzenli işe, sağlıklı bir aile ve sosyal çevreye sahip bir birey ve genel olarak mutlu ve olumlu bir karakter olarak tanımlanabilir.
Eğer gülümseyen depresyon problemi yaşıyorsanız, dışarıdan her şey yolunda görünse bile içten içte farklı duygular yaşıyor olursunuz. Örneğin;
– Depresyon belirtileri göstermenin zayıflık olduğunu,
– Gerçek duygularınızı paylaşırsanız karşınızdaki kişiye gereksiz yük olacağını,
– Kendinizi iyi hissettiğiniz için depresyonda olamayacağınızı,
– Diğerleri daha kötü durumdayken, şikayet etmeye hakkınız olmadığını düşünebilirsiniz.
Gülümseyen Depresyon Risk Faktörleri Nelerdir?
Hayatında, ilişkisini sonlandırma, boşanma, işini kaybetme gibi büyük değişimler yaşamak gülümseyen depresyon risk faktörleri arasında yer alır. İnsanların depresyon belirtileri göstermesinin yargılandığı kültürler, sürekli iyi hissetmemiz gerektiğini pompalayan sosyal medya ve kişinin kendine ve hayatına dair taşıdığı gerçek dışı beklentiler yine risk faktörleri arasında yer alır.
Gülümseyen Depresyon Tanısı Nasıl Konulur?
Gülümseyen depresyonun belirtileri oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Hem bu problemi yaşayan kişi hem de bu kişinin yakınları, problemi ya da belirtileri görmeyebilir. Maalesef gülümseyen depresyonun bu özelliği onu görünmez kılmakta ve diğer depresyon türlerine göre daha çok intihar vakasına rastlanmasına neden olmaktadır.
Karmaşık bir tanı sürecine sahip olan gülümseyen depresyon tanısı koymak için psikiyatristlerle görüşmek gerekir. Psikiyatrist özellikle kişinin yakın zamanda büyük bir hayat değişimi yaşayıp yaşamadığını sorgulayacaktır. Ayrıca, yukarıda bahsi geçen belirtilerin ve depresif ruh halinin en az 2 haftadan bu yana devam etmesi ve bu belirtilerin, kişinin yeme, içme, çalışma ve düşünmesini etkilemesi önemlidir.
Gülümseyen Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gülümseyen depresyon tedavisi ile majör depresyon tedavisi büyük benzerlikler gösterir. Gülümseyen depresyon ilaçları olarak spesifik bir takım ilaçlardan bahsedilemez. Ancak majör depresyonda tercih edilen ilaçlar, sağlık profesyonelinin onayı ile kullanılabilir. Bunun yanı sıra, gülümseyen depresyon terapi ile de tedavi edilmektedir. Psikoterapinin yanı sıra, kişinin hayat stilinde yapacağı bir takın değişiklikler de bazen tedavi sürecinin bir parçası olabilir. Her hasta için aynı tedavi süreçleri geçerli değildir. İyileşme ve tedavi süreci farklılıklar gösterebilir.
Konya Gülümseyen Depresyon Tedavisi için Psikon Terapi size yardımcı olabilir.