Emekliliğe Alışmak İçin 7 Faydalı Öneri

Her çalışan emekli olacağı günün hayalini kurar. Yapmayı ertelediği planlarını ve hayallerini emekli olunca gerçekleştireceğini düşünür. Birçok kişi emekliliği iple çekse de durum bazen hayal edildiği gibi olmayabilir. Bazı kişiler için uzun yıllar süren iş yaşamından sonra emekli olmak büyük bir boşluk hissine dönüşebilir. Bu durumla baş etmek oldukça zor olabilir. Bu süreçte size yardımcı olması için emekliliğe alışmayı kolaylaştıracak önerileri bir araya getirdik.

 

1. Duygusal Süreçleri Kabullenin
Emekli olan kişi ilk önce özgürlük duygusu ile dolar. Ancak bir süre sonra sıkıntı ve kaygı duyguları ortaya çıkar. Bu duygusal süreçleri kabullenmek ve duygularınızı inkar etmekten kaçınmak önemlidir. Duygularınızla baş etmek için okuma, yürüyüş, sohbet gibi aktivitelere yönelebilirsiniz.

 

2. Günlerinizi Planlayın
Emekli olmadan önce günleriniz belli bir sıralama ile ilerler. Oysa emeklilik birçok sorumluluğun yükünü sırtınızdan aldığı için günleriniz size aittir. Ancak yıllarca belli bir planda yaşayan kişi için bu boş zamanlar sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle günlerinizi planlayın. Egzersiz, sosyal aktiviteler, gönüllü etkinlikler ve aile için zaman ayırın.

 

3. Küçük Hedefler Koyun
İş yaşamınız boyunca teslim tarihleri, projeler ve raporlarla boğuştunuz. Hep bir hedefiniz varken emeklilik bu hedefleri ve çabayı elinizden alacaktır. Bu durumla başa çıkmak için kendinize 5 kitap bitirmek, seyahate çıkmak gibi hedefler koyun.

 

4. Arkadaşlarınıza Zaman Ayırın
Emeklilik yıllarında kişiler bazen sosyal çevrelerinden fazlasıyla uzaklaşır. Toplumdan izole olmak kişinin duygusal dünyasına zarar verir. Bu nedenle sosyal ilişkileri ve arkadaşlıkları canlı tutmak önemlidir. Hali hazırdaki arkadaşlarınızla daha sık bir araya gelin. Yeni sosyal ortamlarda arkadaşlıklar inşa etmeye gayret edin.

 

5. İkinci Bir Kariyer Planlayın
Günlük hayatınızda hala aktif bir şekilde çalışabileceğinizi, üreterek toplumsal katkı sağlayabileceğinizi düşünüyorsanız ikinci bir kariyer planı yapabilirsiniz. Proje danışmanlığı, yarı zamanlı işler ya da evden internet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz işler için arayışa geçebilirsiniz.

 

6. Gönüllü Olun
Emeklilik yıllarını en faydalı şekilde geçirmenin yollarından biri de gönüllü projelerde yer almaktır. Kişi yılların tecrübesi ve bilgisini uygun alanlarda toplumun faydasına sunabilir. Siz de çevrenizde ilginizi çeken bir kuruluşa üye olabilir, zamanınız ve enerjinizi iyiliğe harcayabilirsiniz.

 

7. Hobiler Edinin
Emeklilik yıllardır ertelediğiniz hayallerinizi gerçekleştirebileceğiniz altın yıllardır. İlginizi çeken alanlara yönelin. Sizi üretken ve mutlu hissettirecek hobiler edinin.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı