EMDR Nedir? Nasıl Yapılır? Uygulama Aşamaları Nelerdir?

EMDR Nedir? Nasıl Yapılır? Uygulama Aşamaları Nelerdir?

EMDR tedavisi, oldukça yeni, geleneksellikten uzak, travmatik anılara bağlı olarak gelişen sorunların azaltılmasına yönelik olarak ortaya çıkmış bir psikoterapi yöntemidir. Alışılagelmiş konuşmaya dayanan terapi türlerinden farklı olarakrahatsız eden düşüncelerin hatırlanması ve anıya dair duyguların yoğunluğunu göz hareketlerinin uyarımı yoluyla azaltma amacı güder.

Özetlersek, danışan, travmatik yaşntıya dair anılarını çağırırken, terapist tarafından dışsal ögeler (göz hareketleri, işitsel uyarıcılar) ile yönlendirilir.

TARİHÇESİ
1987 yılında Francine Shapiro, kendi göz hareketlerinin yaşamındaki üzücü olayların hissettirdiği olumsuz duyguların etkisini azalttığını fark etti. Bu farkındalıkla birlikte başkaları ile yaptığı deneylerin de aynı şekilde olumsuz duyguları azalttığı yönünde sonuçlar aldığında çalışmalarını bu yönde ilerletti. Birçok insanın rahatsız edici düşüncelere odaklanırken göz hareketlerini sürdürmekte sorun yaşaması üzerine, eli ile yaptığı yanal hareketi görsel bir yönlendirici olarak kullandı. Bu yöntem, rahatsız edici düşüncenin zihindeki görseli ile göz hareketlerinin birleştirilmesi düşüncesine dayanıyordu. Bu kullanım ile birlikte EMDR terapisinin temelleri atılmıştır.

NASIL İŞLİYOR?
EMDR tedavisi 8 aşamadan oluşmaktadır. Francine Shapiro, 8 aşamalı tedavi protokolünü belirlerken, Uyumsal Bilgi İşleme Modeli (AIP) olarak bilinen zihin beden ve duygu deneyimlerinin bütünlüğüne odaklanan ve birleştiren psikolojik ve nörolojik bir model kullanmıştır. Bu model, patolojik kişiliklerin sebebinin anıların işlevsiz olmasına bağlamakta ve bunun değiştirilebileceğini savunmaktadır.

EMDR Uygulama Aşamaları
• İlk aşamada danışanın geçmişi alınır. EMDR sürecine ne kadar uygun olduğu ölçülür. Danışan uygun ise eğer hangi anıların hedefleneceği belirlenir.
• İkinci aşamada danışana EMDR süreci açıklanır ve birtakım rahatlama egzersizleri öğretilir.
• Üçüncü aşamada net bir hedef anı belirlenir. Danışandan anıyı temsil eden görsel, kendisi ile alakalı olumlu ve olumsuz bir inancını belirler.
• Dördüncü aşamada danışan belirlediği görsel ve inançları düşünerek bunların bedeni üzerinde neler hissettirdiğine yoğunlaşır. Danışman ise göz hareketlerin ile uyarım uygulamasına başlar.
• Beşinci aşamada danışanın belirlediği olumsuz inancın yerini olumlu inancın alması ve etkisinin arttırılması amaçlanır.
• Altıncı aşamada olumsuz inancın yerine geçen olumlu inanç, danışan zihninde tutarken bedeninde yukarıdan aşağıya neler hissettiğine odaklanır.
• Yedinci aşamada danışanın seanslar arasında, yeni anılar ve düşünceler ile karşılaşması durumunda bunları not etmesi söylenir. Rahatlama egzersizlerinin kullanılabileceği aktarılır.
• Sekizinci aşamada sürecin ne kadar etkili olduğu ve gerekiyorsa yeni hedefler belirlenir.