Dikkat Eksikliği Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Dikkat eksikliği nedir sorusunu, bireylerde çok küçük yaşlardan itibaren gözlemlenen tanımlanmış bir bozukluktur diye cevaplayabiliriz. Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ile beraber görülebilir. Bu durumda alınan tanıya, DEHB; Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir sorusuna cevaptır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri arasında çocuk veya gençlerde, olduğundan fazla hareketlilik hali, dikkati toparlamada zorluk çekme, arkadaşlık ilişkilerinde ya da sosyal durumlarda uyum sağlayabilme yetisinde bozulmalar ve güçlük çekme ve okulda başarısızlık sayılabilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedenleri dendiğinde, yapılan araştırmalar doğrultusunda temeli biyolojik, genetik, psikososyal ve aile faktörünün rol oynadığı büyük ölçüde belirlenmiştir. Tek bir sebebe bağlı olmayan bu durumun tedaviside değişkenlik gösterebilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktif bozukluğu tedavisi söz konusu olunca psikososyal yöntemler ve medikal tedavi bir arada kullanılarak tedavi süreci başlatılabilir. Tedavilerde hangi terapi yöntemlerinin ya da hangi dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ilaçları kullanımının daha uygun olabileceğini anlamak adına, alanında uzman olan psikiyatrist ve ya psikologlarla görüşüp, birey yetişkin ya da çocuk ise göz önünde bulundurarak bu doğrultuda, uzman değerlendirmesinin sonucunda kararlaştırılmaktadır.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI

Dikkat dağınıklığı nedir sorusu, eylem olarak veya zihnen bir işle ilgilenirken dikkati bir türlü toparlayamayıp işe tam konsantre olamama durumudur denerek cevaplanabilir.

Peki dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı arasındaki farklar nelerdir? Bu iki farklı tanımdan şu sonucu çıkarabiliriz: Dikkat dağınıklığı sorunu olan bir kişi aynı dikkat testine, günün farklı saatlerinde girmiş olsa çok farklı sonuçlar alabilir. Örneğin, dikkat dağınıklığı olan bir birey uykusunu almış, kahvaltısını çok iyi bir şekilde yapmış, şahane bir pazar sabahında zihni açıkken dikkat testinden çok başarılı sonuçlar alabilir. Dikkat eksikliği olan birey ise günün hangi saatinde olursa olsun dikkat testi sonuçlarında herhangi bir değişiklik olmaz.

Dikkat Dağınıklığı Belirtileri

Çocuklarda, bazı derslere çok iyi bir şekilde konsantre olabilirken, bazı derslere dikkatini verememe, toparlayamama biçiminde gözlemlenebilir. Çocukların dikkat dağınıklığı problemi yaşadığı dersler genellikle sevmedikleri, hoşlanmadıkları ya da ön yargılarının ve korkularının fazla olduğu derslerdir.

Yetişkinlerde ise bazı işlere odaklanamama, dikkatlerini toparlayamama, verimli çalışma noktasında sıkıntı yaşamalar şeklinde gözlemlenebilir. Çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde aynı şekilde dikkat dağınıklığı olan bireylerde, yapılan işe olan isteksizlik, yapılan işle ilgili ciddi bir ön yargının varlığından ötürü kaynaklanabilir.

İlk kez görüşülen bir insanın ismini hafızada tutamaması yani hatırlayamaması; belli bir zaman geçtikten sonra tekrar görüşüldüğünde karşı tarafın simasını, yüz ifadesini ayırt edememe gibi durumlarda görülebilir.

Önemli olmayan dış uyaranlara karşı çok fazla duyarlı olunması, tüm ilgisini ve algısını o noktaya toplaması yine bir dikkat dağınıklığı belirtileri arasında söyleyebiliriz. Örnek olarak: Bir birey herhangi bir işle meşgul olurken sokaktan gelen araba sesleri, çocuk sesleri vb sesler ile işten kopma, dikkatini bir anda o duruma odaklama yani sesin geldiği yere dikkat kilitlenmesi yaşaması da dikkat eksiliği belirtileri nelerdir sorusuna yanıt olabilir

Okuma veya dinleme esnasında konsantrasyon toplayamama tam olarak anlayamamak, tekrar tekrar okumak veya dinlemek zorunda kalmakta ciddi bir dikkat eksikliği belirtileri arasındadır.

Sınavlarda çok basit hatalar yapmak ve bu hataları sınav esnasında fark etmemek gibi bunlara benzer durumlar da dikkat dağınıklığı belirtileri arasındadır.

Dikkat eksikliği gibi dikkat dağınıklığı tedavisi mümkün bir problemdir. Dikkat dağınıklığına neden olan faktörler ortadan kaldırıldığında dikkat dağınıklığı geçer mi sorusu da olumlu olarak cevaplanabilecektir.

Konya Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi tavsiye arayışınızda bizi arayabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Psikon Psikoterapi Psikolojik Klinik Psikolog Pedagog Konya Footer

Psikon Sağlık ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak psikolog Konya, Ankara ve çevre illerde aile terapisi, yetişkin terapisi, çocuk terapisi başta olmak üzere bir çok alanda psikolojik destek sunmaktayız. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal sağlığında toplumun en önemli parçalarından olduğunun bilincinde hizmet sunmaktayız.

Yasal Uyarı..!

Web sitemizin içeriği, ziyaretçilerimizi bilgilendirmeyi amaçlayan bir nitelik taşımaktadır. Sitede bulunan bilgilerin hekim tedavisi veya danışmanlık hizmetinin yerine geçmediği unutulmamalıdır. Sitemiz üzerinden herhangi bir ilaç tedavisine başlanması veya mevcut tedavinin değiştirilmesi önerilmez ve tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, kişisel teşhis veya tedavi yöntemi seçimi için değerlendirilmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı ilan veya reklam amacı güdülmemektedir.

Sitemizde kullanılan görsel ve illustrationlar Psikon’a ait olup izinsiz kullanılması durumunda yasal süreç başlatılacaktır. © 2016 – 2024
Psikon Sağlık ve Psikolojik Destek Merkezi. Tasarım: Furkan Reklam Ajansı